Ήταν το πιο πολυαναμενόμενο πρωινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Με το Παρίσι να έχει φορέσει τα γιορτινά του, χιλιάδες κατοίκους να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά των 42,195 μέτρα της μαραθώνιας διαδρομής και τον θρυλικό Χάιλε Γκεμπρεσιλασιέ να δίνει την εκκίνηση του μαραθωνίου μπροστά από το Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ολα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε έναν θρύλο των δρόμων μεγάλων αποστάσεων. 

marathon_race_olympic_games_2024_kosmos_stoyw_dromous

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2004 στην Αθήνα), ο Ελίουντ Κιπτσόγκε είχε ραντεβού με την αιωνιότητα και την αθανασία του αγωνίσματος: Να γίνει ο πρώτος μαραθωνοδρόμος με τρία διαδοχικά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια μετά από εκείνα σε Ρίο και Τόκιο. Ούτε ο ανυπέρβλητος, Αμπέπε Μπικίλα, δεν είχε να παρουσιάσει στο βιογραφικό του τέτοιο επίτευγμα, μένονας στις δύο πρωτιές στους μαραθώνιους της Ρώμης το 1960, και του Τόκιο του 1964. 

Σε ηλικία 39 ετών, πλέον, ο κορυφαίος Κενυάτης δρομέας όλων των εποχών ήξερε ότι η αποστολή του δεν ήταν καθόλου εύκολη. Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε... όνειρο απλησίαστο. Ο Κιπτσόγκε δεν κατάφερε καν να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στο βάθρο (καθώς φάνηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στα μέσα της διαδρομής) και τελικά θριαμβευτής του μαραθωνίου αναδείχτηκε ο καταπληκτικός Αιθιόπας, Τάμιρατ Τόλα, 24 ώρες πριν γιορτάσει τα 33α του γενέθλια! Τι ωραιότερο δώρο μπορούσε να σκεφτεί... 

marathon_race_olympic_games_2024_termatismos_tola

Ο θριαμβευτής του Παρισιού τερμάτισε σε 2.06.26 καταρρίπτοντας το ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Βέλγο Μπασίρ Αμπντί να κατακτά το αργυρό μετάλλιο και τον Κενυάτη, Μπένσον Κιπρούτο το χάλκινο. Τι περίμενε τον Τόλα στον τερματισμό; Η ανεκτίμητης αξίας... χρυσή αγκαλιά του συμπατριώτη του Χάιλε Γκρεμπεσιλιασέ! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3c3l7347mdd)

Παρ' ολα αυτά στο τέλος της κούρσας, όλοι μίλαγαν και πάλι για τον θρυλικό Ελιούντ! Το τρίτο χρυσό δεν έμελλε να έρθει, αλλά στα 39 του χρόνια παρέδωσε ένα μάθημα ζωής στους νεότερους αθλητές με την προσπάθειά του να τερματίσει, έστω και "λαβωμένος", έστω κι αν έδειχνε να υποφέρει. Μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είχε μόλις γραφτεί. Κι ας μη συνοδευόταν από τη λάμψη ενός χρυσού μεταλλίου ή ενός ιστορικού ρεκόρ! Ούτε καν από έναν τερματισμό... 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένας μαραθώνιος σε... παραμυθένια διαδρομή

Ο φετινός μαραθώνιος, ο οποίος διεξήχθη στη σκιά του σοκαριστικού θανάτου του κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ, Κέλβιν Κίπτουμ, στις αρχές Φεβρουαρίου, ήταν από τους πλέον ξεχωριστούς που έχουμε παρακολουθήσει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Κάθε κομμάτι της διαδρομής κουβαλούσε το βάρος της κουλτούρας και των ξεχωριστών πτυχών της γαλλικής ιστορίας και του γαλλικού πολιτσιμού, μιας και οι δρομείς πέρασαν μπροστά απ' όλα τα εμβληματικά κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας: Τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου, την Αψίδα του θριάμβου, το ανάκτορο των Βερσαλλιών. Μια διαδρομή βγαλμένη από... παραμύθι! 

marathon_race_olympic_games_2024_louvro

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ψάχνοντας τον Κιπτσόγκε στα 20 χιλιόμετρα... 

Στα πρώτα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής τόσο ο Κιπτσόγκε, όσο και τα υπόλοιπα μεγάλα φαβορί για το βάθρο τηρούσαν στάση αναμονής αφήνοντας τον Ιταλό, Ενιόλ Φάνιελ, να πάρει προβάδισμα στην κούρσα, αλλά να μην το διατηρήσει φτάνοντας στα μισά της διαδρομής, καθώς ο Τόλα, ήταν εκείνος που πήρε τα ηνία στην πρωτοκαθδερεία και δεν την άφησε από τα χέρια του μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.  

Ήταν η στιγμή του πρώτου... σοκ. Άπαντες (ακόμη και ο Γάλλος σκηνοθέτης) αναζητούσαν τον Ελίουντ Κιπτσόγκε στα γκρουπ των προπορευόμενων και δεν μπορούσαν να τον βρουν! Τελικά ο χρυσός ολυμπιονίκης του Τόκιο βρέθηκε στην... 58η θέση και ο τηλεοπτικός φακός τον εντόπισε να παραπονιέται για έντονες ενοχλήσεις σε συναθλητές του που... δεν μπορούσαν να κρύψουν την απορία τους βλέποντας να προσπερνούν το μεγάλο φαβορί. 

Ελιούντ Κιπτσόγκε: Το μεγαλείο ενός θρύλου!

Παρά το γεγονός ότι ο Κιπτσόγκε γνώριζε ότι δεν είχε καμία τύχη να διεκδικήσει το όνειρο του τρίτου διαδοχικού χρυσού, δεν τα παράτησε. Παρότι ήταν εμφανές ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, συνέχισε να τρέχει με μοναδικό στόχο να τερματίσει! Τι κι αν υποχωρούσε διαρκώς; Τι κι αν μετά το 30ό χιλιόμετρο βρισκόταν πλέον... 67ος; Πάλευε να τερματίσει. Μόνο να τερματίσει! Στα 39 του χρόνια, ένας αθλητής που έχει κερδίσει τα πάντα στην καριέρα του! Ένας από τους μεγαλύτερους μαραθωνοδρόμους όλων των εποχών! Η αξία της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες... σε όλο της το μεγαλείο! 

O Κιπτσόγκε πέρασε το 30ό χιλιόμετρο... τελευταίος από τους 77 δρομείς που συνέχιζαν να τρέχουν (καθώς είχαν εγκαταλείψει τέσσερις από τους 81 που είχαν βρεθεί στην εκκίνηση). Και πάλευε να μην εγκαταλείψει! Τελικά δεν τα κατάφερε! Λύγισε λίγο πριν το 35ο χιλιόμετρο και παρέδωσε τα όπλα. Για περίπου 20 χιλιόμετρα έτρεχε "λαβωμένος". Προσπάθησε όσο μπορούσε, αλλά δεν ήταν αρκετό...