Όταν το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου η Σερβία προηγείτο με +13 πόντους διαφορά της Team USA στο τέλος της τρίτης περιόδου του δεύτερου ημιτελικού του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, η κοσμοθεωρία ενός ολόκληρου αθλήματος (όπως τη γνωρίζαμε διαχρονικά μέχρι σήμερα) κινδύνευε με ολική κατάρρευση!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3astbag39i1)

Βλέπετε όσες… Σαϊτάμα κι αν κλήθηκαν να διαχειριστούν την τελευταία εικοσαετία οι Αμερικάνοι, ουδείς τολμούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους στο άθλημα που χάρισαν στον υπόλοιπο πλανήτη.

Πάντα θα ερχόταν μια Dream ή μια… Redeem Team, πάντα θα ερχόταν ένας Τζόρνταν, ένας Κόμπι, ένας Λεμπρόν, ένας Ντουράντ να θυμίζει στους "ιερόσυλους αμφισβητίες" ότι… "καλά τα πάτε με τα δεύτερα και τα τρίτα μας, αλλά όταν στέλνουμε την ελίτ, βαράτε όλη προσοχή".

Κι αυτή ήταν η αλήθεια. Με την ποιοτική ψαλίδα που χώριζε το ΝΒΑ από την Euroleague ολοένα να μικραίνει, όποτε οι ΗΠΑ επέλεγαν να μη στέλνουν την αφρόκρεμα των κορυφαίων τους παικτών εκτός συνόρων, βρίσκονταν αντιμέτωποι με ιστορικούς διασυρμούς.

Οι εποχές που οι "κυρίαρχοι" του παγκόσμιου μπάσκετ μπορούσαν να επικρατούν ακόμη και με… κολεγιόπαιδα σε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Ολυμπιακούς Αγώνες και να κερδίζουν δια περιπάτου όλα τα τρόπαια, ξέραμε ότι ανήκουν στο παρελθόν. Ακόμη κι αν παρουσιαζίταν στον ορίζοντα ένας νέος Μάικλ Τζόρνταν, όπως είχε εμφανιστεί το 1984 ο "Μιχαλάκης" να σαρώσει τα πάντα στο διάβα του, όντας ακόμη φοιτητής του Νορθ Καρολάινα.

Best Of Michael Jordan 1984 USAB Exhibitions | The Jordan Vault



Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Αμερικανοί και η αποστολή... εκδίκησης στο Παρίσι

Στο Παρίσι, όμως, οι Αμερικάνοι δεν έστειλαν εκπροσώπους της δεύτερης και τρίτης ταχύτητας. Έστειλαν την απόλυτη ελίτ της μπασκετικής βιομηχανίας της χώρας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31afzk0yb1d)

Ένα κράμα των ζωντανών θρύλων του αθλήματος (Λεμπρόν Τζέιμς, Στεφ Κάρι, Κέβιν Ντουράντ) γαρνιρισμένο με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα παρκέ του ΝΒΑ από τις νεότερες γενιές (Τέιτουμ, Έντουαρντς, Χαλιμπέρτον, Χόλιντεϊ).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31aa494y0ip)

Κι όμως, για τριάντα ολόκληρα λεπτά το ΝΒΑ είχε γίνει… παιχνιδάκι στα χέρια παικτών της Euroleague: Του Αβράμοβιτς, του Ντόμπριτς, του Πετρούσεφ, του Μιλουτίνοφ, του Μίσιτς (κι αυτός προϊόν του ευρωπαϊκού μπάσκετ θεωρείται), του Γκούντουριτς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3as5knniuzd)

Ο… εξωγήινος Στεφ Κάρι, όμως, με την ανεπανάληπτη παράσταση των 36 πόντων και των 9 τριπόντων και ο ανυπέρβλητος Λεμπρόν Τζέιμς με το δεύτερο μυθικό triple double της καριέρας του σε Ολυμπιακούς Αγώνες έμελλε να προστατεύσουν το φρόνημα των Αμερικάνων, αλλά και τους… νόμους του αθλήματος της "πορτοκαλί θεάς".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aucra2x209)

Μόνο που η αντίσταση και το παράδειγμα των Σέρβων άλλαξε άρδην τα δεδομένα του μεγάλου τελικού του ολυμπιακού τουρνουά, προσδίδοντας πλέον στην αποψινή μονομαχία Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών… ιστορική διάσταση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aul9juyjip)

Ολυμπιακοί Αγώνες, ώρα τελικού: Οι Γάλλλοι το πιστεύουν και το... φωνάζουν! 

Την ώρα (22.30) που ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα θα μονομαχεί με τον Τζοέλ Εμπίντ στο τζάμπολ του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων ένα ολόκληρο άθλημα θα αναζητεί πλέον πιο επιτακτικά από ποτέ, απάντηση σε ένα κυρίαρχο ερώτημα: "Εξακολουθούν να είναι οι Αμερικάνοι η κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ ή τους έχουν προσπεράσει οι Ευρωπαίοι;"…

Όσο περνούν τα χρόνια, τα επιχειρήματα που παραθέτει η Γηραιά Ήπειρος ολοένα και πολλαπλασιάζονται: Δεν είναι μόνο τα αλλεπάλληλα βατερλό των Αμερικάνων στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Είναι η ολοένα αυξανόμενη… επέλαση των Ευρωπαίων στο ΝΒΑ, με παίκτες όπως ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λούκα Ντόντσιτς να σαρώνουν βραβεία και τίτλους MVP και να συγκαταλέγονται στα "φαινόμενα" της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Είναι η εμφάνιση του Βίκτορ Γουεμπανιάμα, σε ρόλο νέου best thing που απειλεί να στείλει το άθλημα σε… άλλη διάσταση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3anrt0kvqqx)

Αν οι αναγεννημένοι στη δεύτερη φάση των αγώνων "τρικολόρ" καταφέρουν να… ολοκληρώσουν τη δουλειά μέχρι το 40’ και να μη μείνουν από βενζίνη στο 30’ η 10η Αυγούστου ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ ως η νύχτα που άλλαξε τα πάντα στο άθλημα!

Μπορεί να συμβεί; Ο Ματίας Λεσόρ, πάντως, το πιστεύει! "Εννοείται ότι μπορούμε να κερδίσουμε τους Αμερικανούς", τόνισε ο σέντερ του Παναθηναϊκού AKTOR που… τρελαίνει κόσμο με τις εμφανίσεις του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το επόμενο challenge του λέγεται Τζοέλ Εμπίντ!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aofay7erpt)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".