Δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τον Στέφανο Τσιτσιπά να απευθύνεται με ανάρμοστο τρόπο στους γονείς του (είτε τον πατέρα του, είτε τη μητέρα του) που βρίσκονταν στις εξέδρες ενός αγώνα του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-csrd6u1shdm9)

Ούτε ήταν φυσικά η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να στρέψει τα βέλη της “αιμοβόρας” κοινωνίας των social media εις βάρους του. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, υπήρξαν και περιπτώσεις που ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών βίωνε και μια ιδιάζουσα μορφή… ρατσιστικής συμπεριφοράς από μεγάλο μέρος των επικριτικών του.

Στα μάτια μεγάλου μέρους των επικριτών του ο Τσιτσιπάς ήταν πάντα ένα... κακομαθημένο πλουσιόπαιδο

Βλέπετε, στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό, ο Τσιτσιπάς πρεσβεύει ένα… κακομαθημένο πλουσιόπαδιο. Και τι κάνουμε στην Ελλάδα ανθρώπους που έχουν περισσότερη οικονομική ευρωστία από εμάς; Τους… σταυρώνουμε και τους λιθοβολούμε.
Λες και ο Τσιτσιπάς δεν χρειάστηκε να ματώσει στις προπονήσεις, να θυσιάσει τα εφηβικά του χρόνια, να παλέψει με τους δαίμονες του πρωταθλητισμού, όπως θα το έπραττε και ένα παλικάρι που γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά της επαρχίας. Γιατί αν νομίζει κανείς ότι είναι εύκολο για έναν αθλητή του τένις να φτάσει στην ελίτ του αθλήματος, μόνο και μόνο επειδή η οικογένειά του έχει την οικονομική επιφάνεια να υποστηρίξει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, είναι βαθιά νυχτωμένος.

Τις τελευταίες ώρες η ελεεινή δημόσια διαπόμπευση του πατέρα του, Απόστολου, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Κέι Νισικόρι στο ATP 1000 του Μόντρεαλ, επισκιάζει κάθε άλλο γεγονός στην εγχώρια επικαιρότητα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3an8yssnwk9)

Και σε αντίθεση με προηγούμενες “επιθέσεις” που δεχόταν ο “Στεφ”, αυτή τη φορά ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές δεν μπορούν να βρουν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3anaesvchtl)

Η "εκρηκτική" σχέση του Τσιτσιπά με τους γονείς του

Το πως και το γιατί έφτασαν σε αυτό το σημείο ο Στέφανος με τον Απόστολο Τσιτσιπά είναι κάτι που το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Η συνύπαρξη ενός παιδιού με έναν γονιό στο γήπεδο κρύβει πάντα πολύ επικίνδυνες παγίδες, χωρίς καν να υπάρχει σχέση αθλητή – προπονητή να περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση. “Έπαιζα και πάντα είχα το μυαλό μου τι θα πει ο μπαμπάς στην εξέδρα”. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει μικρά παιδιά να δυσκολεύονται να διαχειριστούν την αγχωτική… σκιά του πατέρα τους, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο γονιός κάνει ότι μπορεί για να μην την επιβάλλει;

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-csrd5cfsfvcx)

Απλά στην περίπτωση της σχέσης του Στέφανου Τσιτσιπά με τους γονείς του είχαμε γίνει μάρτυρες πρωτόγνωρων φαινομένων. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις συχνές δημόσιες "εκρήξεις" του Έλληνα πρωταθλητή. Πόσες φορές θυμάστε γονιό πρωταθλητή να... αρπάζει το μικρόφωνο για να θέσει ερωτήματα στο παιδί του σε συνέντευξη Τύπου ζητώντας διευκρινίσεις για μια δήλωσή του! 

Όταν το 2020 ο Τσιτσιπάς είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του ότι πολλές φορές αισθάνεται αρκετά πιεσμένος από την καθημερινή συναναστροφή με τον πατέρα του και τη μητέρα του εντός και εκτός γηπέδου, είχε ακολουθήσει το "ντου" της μητέρας του στην αίθουσα που μιλούσε στους δημοσιογράφους. Κι εκείνο το περιστατικό αναδημοσιεύτηκε ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες ώρες στα social media από ανθρώπους που ήθελαν είτε να υψώσουν ασπίδα προστασίας γύρω από τον 26χρονο άσο, είτε να αναδείξουν και την ευθύνη των γονιών για όσα συνέβησαν στο Μόντρεαλ. 

“Η συμπεριφορά μου στο γήπεδο ήταν απαράδεκτη, και νιώθω απογοητευμένος που έφτασα σε ένα σημείο που έδειξε μια σκοτεινή πλευρά του εαυτού μου. Όταν νιώθω ότι δεν με σέβονται, με κρίνουν ή με επιτίθενται συναισθηματικά, τείνω να χάνω τον έλεγχο αυτού που βγαίνει από το στόμα μου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μου ως ανθρώπου. Έχασα τον έλεγχο και δεν μπορούσα να δω καθαρά μπροστά μου", ανέφερε στη μακροσκελή του ανακοίνωση ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με την οποία γνωστοποίησε τη λήξη της συνεργασίας με τον πατέρα του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η ψυχολογική υποστήριξη που δεν είναι ντροπή ιδιαίτερα για κορυφαίους πρωταθλητές

Για τον Τσιτσιπά, είναι θετικό ότι αντιλαμβάνεται πλέον πόσο επικίνδυνη έχει γίνει για τον ίδιο αυτή η σκοτεινή πλευρά. Οφείλει, λοιπόν, έστω και τώρα στα 26 του χρόνια να την αντιμετωπίσει. Αν δεν μπορεί να το πράξει μόνος του, ας καταφύγει σε ψυχολογική υποστήριξη. Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια. Όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής, και μάλιστα στην ελίτ ενός λαοφιλούς αθλήματος όπως το τένις, οφείλεις να δημιουργήσεις μια ομάδα επιστημόνων γύρω σου, ακριβώς για να μην επιτρέπεις στη σκοτεινή πλευρά σου να σε χειραγωγεί.

Οι δικαιολογίες στέρεψαν πλέον, και για τον Στέφανο και για τη σκοτεινή πλευρά του. Έχει μπροστά του μια γεμάτη πενταετία για να αλλάξει συμπεριφορά, να αλλάξει μυαλά και να κερδίσει τη θέση που δικαιούται στη Βίβλο της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού, βάσει των αγωνιστικών του επιδόσεων. Με βοήθεια, χωρίς βοήθεια, με επιστήμονες γύρω του, χωρίς επιστήμονες. Ας αποφασίσει ο ίδιος. Γιατί με τη ρότα που ακολουθεί έχει καταφέρει να μην ασχολείται σχεδόν κανείς με τη διαδρομή του στα κορτ. Και όχι άδικα… 

Καλείται, λοιπόν, άμεσα να τραβήξει τον εαυτό του από το σκοτάδι, πρώτα για να σώσει τον ίδιο του τον εαυτό και εν συνεχεία την καριέρα του. Μ’ όποιον προπονητή κι αν επιλέξει…

Γιατί δεν είναι η πρώτη ομάδα που διακόπτει τη συνεργασία με τον πατέρα του. Και στις δύο περιπτώσεις που το έπραξε στο παρελθόν, η απόπειρα κατέληξε σε ναυάγιο.