Σάρωσαν τα μετάλλια και τις διακρίσεις οι δεκαέξι Έλληνες αθλητές που πήραν μέρος στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής στη Ρώμη, από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου. Το κοντέρ έγραψε 32 μετάλλια (είκοσι ασημένια, δώδεκα χάλκινα), ενώ η ελληνική αποστολή κατέκτησε και τη 2η θέση στη γενική κατάταξη.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν πάνω από 1.000 αθλητές οκτώ χωρών. Το «Stadio del Nuoto» έγινε θιασώτης των κορυφαίων στιγμών θριάμβου των δεκαέξι Ελλήνων αθλοσωστών, που γράφτηκαν στο πάνθεον της ιστορίας για τις πολλές επιτυχίες τους. Παρά τα οργανωτικά και οικονομικά σκαμπανεβάσματα, οι Έλληνες έκαναν απατηλά όνειρα δεκαετιών πραγματικότητα, βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά, που μοιάζει αδύνατο να ξεπεραστεί. Οι Στάθης Αβραμίδης (προπονητής, μάνατζερ, αθλητής), Μιχάλης Γλυνάτσης (προπονητής, αρχηγός αθλητών, αθλητής), Φώτης Ζηάς (βοηθός) και οι αθλητές Χρήστος Μπόνιας, Κωνσταντίνος Σκορδόπουλος, Γιάννης Ιωακειμίδης, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιάννης Μπρούτζος, Διονύσης Ασημακόπουλος, Χριστόφορος Δεληγιάννης, Ειρήνη Ντόλου, Εβελίνα Κοκκίνου, Κατερίνα Μανιάτη, Ιωάννα Σπανάκη, Έλενα Κηρύκου και Άννα Διαγγελάκη ανέβασαν στο δεύτερο βάθρο την ελληνική σημαία!

Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στο κολυμβητήριο, με σημαιοφόρο τον Μιχάλη Γλυνάτση. Τον όρκο εκφώνησε ο παλαιότερος αθλοσώστης, ο Εφραίμ Χαλκιάς. Ο MLC πρόεδρος Dott Giorgio Quintavalle και ο MLC γενικός γραμματέας δρ Στάθης Αβραμίδης απένειμαν τον τίτλο του Επίτιμου Ισόβιου Μέλους στους Dr Harald Vervaecke (γ. γραμματέας ILSΕ και «πατέρας» MLC), Wim Nuyens (Πρόεδρος Αθλητικής Επιτροπής ILSE), Πόλυ Παλλίκαρο (μέλος Δ.Σ. ILSE).

Οι σημαντικές θέσεις που κατέκτησαν οι Έλληνες ναυαγοσώστες

Οι Έλληνες κατέκτησαν σημαντικές θέσεις. Στα 4x50 μ. Κολύμβησης με Εμπόδια, οι Δεληγιάννης, Γλυνάτσης, Σκορδόπουλος, Ιωακειμίδης κατέκτησαν τη 2η θέση, όπως και οι Ντόλου, Διαγγελάκη, Μανιάτη, Σπανάκη, κάνοντας καλή αρχή. Στα 4x50 μ. Αθλοσώστη Πισίνας, οι Γλυνάτσης, Μπόνιας, Κοκκίνου, Ντόλου έκαναν μια συγκλονιστική κούρσα, που για κλάσματα δευτερολέπτου τους κατάταξε στην 3η αντί στη 2η θέση. Στα 4x50 μ. Μεικτής Σκυταλοδρομίας, οι Μπόνιας, Γλυνάτσης, Σκορδόπουλος, Ιωακειμίδης και οι Ντόλου, Κοκκίνου, Μανιάτη, Διαγγελάκη τερμάτισαν 2οι. Στα 4x25 μ. Μεταφοράς Ανδρεικέλου οι Χαλκιάς, Αβραμίδης, Μπρούτζος, Ασημακόπουλος τερμάτισαν 3οι, με 2ες τις Ντόλου, Κηρύκου, Διαγγελάκη, Σπανάκη. Ο Χαλκιάς τερμάτισε 3ος στο δυσκολότερο αγώνισμα, αυτό των 200 μ. Υπερδιασώστη. Στα 100 μ. Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα, η Μανιάτη τερμάτισε 2η και ο Μπόνιας 3ος. Η δεινότητά τους στην άπνοια ήταν τέτοια, που μετά την εκκίνηση, εξαφανίστηκαν από την επιφάνεια του νερού και εμφανίστηκαν στη στροφή για να ανασύρουν το ανδρείκελο. Ο τερματισμός τους συγκίνησε. Στα 100 μ. Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα ο έμπειρος Γλυνάτσης τερμάτισε 3ος.

Η Εθνική σάρωσε. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους πρώτους Μεσογειακούς Αγώνες. Ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα. Σημείωσε δέκα πανελλήνια ρεκόρ. Κατέκτησε 32 μετάλλια (είκοσι ασημένια, δώδεκα χάλκινα). Ανακηρύχτηκε 2η στην τελική κατάταξη. Πραγματοποίησε την πιο επιτυχημένη εμφάνιση όλων των εποχών στην ιστορία της Ελλάδας σε διεθνή διοργάνωση ναυαγοσωστικής. Όλοι οι Έλληνες κατέκτησαν μετάλλιο.

«Η επιτυχία αποτελεί την κορύφωση θυσιών δεκατεσσάρων ετών»

Ο δρ Στάθης Αβραμίδης έχει τη δική του ερμηνεία για το θρίαμβο: «Αντί να στέλνουμε “ηχηρά μηνύματα”, φέραμε αποτελέσματα. Η επιτυχία αποτελεί την κορύφωση θυσιών δεκατεσσάρων ετών. Επένδυσα οικονομικά, συναισθηματικά, προπονητικά στο όνειρο να δω μια ημέρα την Ελλάδα στο βάθρο και να κάνω τους Έλληνες υπερήφανους. Ώθησα τον εαυτό μου, εθελοντές και αθλητές στα όριά μας. Η κούραση ξεχνιέται. Η δόξα είναι παντοτινή. Χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε τι καταφέραμε!».

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ναυαγοσωστικής δρ Ρένα Αναγνώστου, από τη μεριά της, είπε: «Μπράβο, ελληνόπουλα. Μας γεμίσατε υπερηφάνεια. Παρά τον πόλεμο που είχα προφητέψει ότι θα δεχτεί ο Στάθης, όταν του χάρισα το χρυσό μου μετάλλιο για να πάρει κουράγιο, τα κατάφερε!».

Ο παγκόσμιος και πανευρωπαϊκός πρωταθλητής ναυαγοσωστικής Παντελής Αβραμίδης δήλωσε: «Θριαμβεύσατε στο σημαντικότερο άθλημα του πλανήτη. Ελπίζω οι Μεσογειακοί να συμβάλουν στην ένταξη της ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς του 2032!».

«Είναι συγκινητικό οι οραματισμοί μου να γίνονται πραγματικότητα. Η Ελλάδα έγινε πρωταγωνιστής και ο Στάθης ρυθμιστής εξελίξεων στη Μεσόγειο. Συγχαρητήρια!» είπε συγκινημένος ο «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής και προπονητής ναυαγοσωστικής ΓΓΑ Λουκάς Μπισταράκης, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, OLY, δήλωσε: «Ο θρίαμβός σας παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί λαμπρή συγκυρία. Συγχαρητήρια ΕΑΝΕ και Εθνική! Ώρα για να προστεθεί η λέξη “safer” στο ολυμπιακό moto».

Ο εμβληματικός Dr Vervaecke, ευχαρίστησε την ηγεσία της MLC, Quintavalle και Αβραμίδη, για την ενορχήστρωση των αγώνων, και τους απένειμε μετάλλιο. Την αιγίδα στην Εθνική Ελλάδος έδωσαν η Ελληνική Πρεσβεία Ρώμης και το Foundazione Vexillum. Υποστηρικτές ήταν οι MEVACO, Minerva Marin, FAB, Dian Stores, Θεατρικές Επιχειρήσεις Μάρκου Σεφερλή, η Ελληνική Κοινότητα Ρώμης-Λατίου και η ΝΑΒΕ. Κολυμβητήριο διέθεσαν οι δήμος Αλίμου και ΣΕΦΑ-ΕΚΠΑ. Χορηγοί ήταν οι Dorian LPG και ΕΑΝΕ. Ο ΕΟΔΥ προσέφερε διευκολύνσεις στον προπονητή.

Πώς θα θυμάται ο ιστορικός του μέλλοντος την επιτυχία; Το σωτήριον έτος 2024 έμελλε σε δεκαέξι ελληνόπουλα να ανεβάσουν τη χώρα στο βάθρο με τρόπο ανεπανάληπτο. Με πενιχρά μέσα, προβλήματα και υποχρεώσεις, έκαναν την προσωπική τους ιστορία μέρος της ιστορίας και κέρδισαν το σεβασμό μας. Για την Ελλάδα!