Δεν ήταν τελικός Ολυμπιακών Αγώνων αυτός που ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου στο "Μπερσί" του Παρισιού! Ήταν μια "σκυλομαχία", ένα διπλό σε κάποιο ανοιχτό γηπεδάκι του Μπρονξ, όπου οι διαγωνιζόμενοι έπαιζαν για την τιμή και το δικαίωμα κυριαρχίας στη γειτονιά! Το trash talking πήγαινε σύννεφο! Σε κάθε γωνιά του παρκέ παραμόνευε μια σπίθα έτοιμη... να ανάψει καβγά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3chrlqqg59l)

Ο ένας έδειχνε στον άλλον τα μπράτσα του! Οι διαμαρτυρίες στους διαιτητές... βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Θεωρητικά Γάλλοι και Αμερικανοί έπαιζαν για το μεγαλείο της κατάκτησης του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου. Για τους Αμερικανούς, ωστόσο, αυτό το ταξίδι ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το έβλεπες στα μάτια των τριών "θρυλικών παππούδων" της Team USA. Του Λεμπρόν Τζέιμς, του Κέβιν Ντουράντ και του... μυθικού, του μοναδικού Στεφ Κάρι, του κορυφαίου σουτέρ όλων των εποχών στο παγκόσμιο μπάσκετ που έμελλε να ορίσει τελικά με την κλάση του σε τελικό και ημιτελικό την έκβαση του ολυμπιακού τουρνουά! 24 πόντοι, με 8/12 τρίποντα σε δεύτερη διαδοχική μεγαλειώδη παράσταση! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cj956agqjd)

Η "Revenge Team" ταξίδεψε στην Ευρώπη όχι απλά για να εκδικηθεί τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά για να θυμίσει σε όλους τους επίδοξους αντίζηλους ότι παραμένουν η κυρίαρχη μπασκετική δύναμη στον πλανήτη. 

Το πόστερ του Γιαμπουσέλε στον Λεμπρόν που θα μείνει στην ιστορία! 

Το χρυσό ήρθε τελικά... με πολύ ιδρώτα (με νίκη 98-87 επί των Γάλλων στον τελικό), πανηγυρίστηκε έξαλλα απ' όλους τους ζωντανούς θρύλους του ΝΒΑ, αλλά και τους διαδόχους της επόμενης γενιάς, αλλά πλέον οι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται στο πετσί τους ότι... κανείς δεν τους φοβάται, κανείς δεν τους θεωρεί παιδιά ενός "ανώτερου μπασκετικού θεού". Όπως δεν φοβήθηκε ο "πάνθηρας" Ζέρσον Γιαμπουσέλε τον Λεμπρόν Τζέιμς όταν ο "βασιλιάς" επιχείρησε να στηθεί μπροστά του για να κερδίσει επιθετικό φάουλ και είδε τον άσο της Ρεάλ να πρωταγωνιστεί στο... πόστερ της ζωής του! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ci42iqg9jl)

Όπως ακριβώς δεν τους φοβήθηκαν οι Σέρβοι, έτσι και οι Γάλλοι ήξεραν ότι μπορούν να τους κερδίσουν! Το πάλεψαν, το πίεσαν μέχρι εκεί που μπορούσαν, αλλά στο φινάλε μίλησε η αναμφισβήτητη κλάση μιας ομάδας που για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ολυμπιακού τουρνουά αποφάσισε να αντιμετωπίσει ένα παιχνίδι από το πρώτο λεπτό σαν... έβδομο τελικό των playoffs του NBA. 

Λεμπρόν, Ντουράντ, Κάρι, οι τρεις θρύλοι που έγραψαν ιστορία στο Παρίσι

Η άμυνα... τσάκιζε κόκκαλα. Έβλεπες τον 39χρονο Λεμπρόν να μαρκάρει τους αντιπάλους του λες και θα κατακτούσε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Τον Ντέιβις και τον Εμπίντ να κόβουν τα σουτ των Γάλλων και να... βρυχώνται σαν λιοντάρια. 

Καθ΄όλη την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι αφυκτιούσαν ειδικά στην περιφέρεια, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τα ποσοστά ευστοχίας τους από μακρινή απόσταση. 3 στα 16 τρίποντα μετρούσαν στο φινάλε του πρώτου 20λεπτου οι παίκτες του Κολέ και το εις βάρος τους 49-41 που κουβάλησαν στα αποδυτήρια ήταν μάλλον... ελπιδοφόρο για τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο παρκέ. 

Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αν οι Αμερικάνοι (οι οποίοι έτρεχαν σε... διαβολομένους ρυθμούς πραγματοποιώντας σωρηδόν επιθέσεις ακόμη και στα 10 δευτερόλεπτα) δεν αργούσαν τα πάρουν μπρος από τα 6,75. 

Ήταν πάντως ένας τελικός πολύ υψηλής ταχύτητας από το τζάμπολ! Δεν είχαν προλάβει να συμπληρωθούν... 80 δευτερόλεπτα και οι δύο ομάδες είχαν σκοράρει ήδη 10 πόντους. Με έναν αδιανόητο Γουεμπανιάμα να σηκώνει στο "πόδι" το "Μπερσί" και να νιώθει... σαν στο σπίτι του στο Σαν Αντόνιο αντιμετωπίζοντας τους παίκτες που έβρισκε κάθε εβδομάδα απέναντί του στην πρώτη "εκρηκτική" χρονιά του στο ΝΒΑ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γάλλος είναι ακόμη 20 ετών η εμφάνισή του στον τελικό ήταν... τρομακτικών διαστάσεων! 

Το θρυλικό φινάλε ενός... θρυλικού Ολυμπιακού τουρνουά είχε τη σφραγίδα του Στεφ Κάρι

Ο "Γουέμπι", βέβαια, έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Αντίθετα Λεμπρόν, Ντουράντ και Κάρι πιθανότατα μας χάρισαν τον τελευταίο τους ολυμπιακό χορό! Και ήταν ένας χορός μεγαλείου για τους τρεις θρύλους του ΝΒΑ. Ακόμη και οι νεότεροι σε ηλικία συμπαίκτες τους... παρακολουθούσαν τα ταχυδακτυλουργικά τους με ανοιχτό το στόμα! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ch0b9ku5m9)

Με τους τρεις τους σε μεγάλη βραδιά, και όλους τους υπόλοιπους να παίζουν με ιερό πάθος, όσο κι αν προσπάθησαν οι Γάλλοι στο δεύτερο ημίχρονο παραδόθηκαν. Κι όταν η έναρξη της τέταρτης περιόδου τους βρήκε σε απόσταση μόλις έξι πόντων (72-66) ήξεραν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Στα κρίσιμα σημεία, όμως, της τέταρτης και καθοριστικής περιόδου έδειξαν να λυγίζουν από το άγχος και την κόπωση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ci94mjfby1)

Η εκδίκηση των Αμερικάνων έμελε να ολοκληρωθεί με τέσσερα (!) διαδοχικά τρίποντα του ενός και μοναδικού Στεφ Κάρι! Με τον Λεμπρόν, τον Κάρι και τον Ντουράντ, όμως στη δύση της καριέρας τους, η Ευρώπη έστειλε μέσω Σέρβων και Γάλλων αγγελιοφόρων το δικό της... προειδοποιητικό μέλλον για τα χρόνια που έρχονται! 

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά του τελικού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cjqxipxaop)