Το τουρνουά μπάσκετ των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 έφτασε στο τέλος του. Το φινάλε έγραψε με τον καλύτερο τρόπο ο Στεφ Κάρι και έδωσε στις ΗΠΑ την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο. Το αργυρό φόρεσαν στο στήθος μέσα σε αποθέωση οι Γάλλοι, ενώ οι Σέρβοι ακόμη πανηγυρίζουν τη νίκη κόντρα στην Γερμανία.

Στην κορυφή των Ολυμπιακών Αγώνων διά χειρός Κάρι οι ΗΠΑ

Ένα από τα ωραιότερα τουρνουά μπάσκετ σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ξανά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η παρέα του Λεμπρόν Τζέιμς με κύριο πρωταγωνιστή στα κρίσιμα παιχνίδια τον Στεφ Κάρι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ck4auqdc21)
Ο Αμερικάνος γκαρντ άλλωστε πέτυχε 60 πόντους σε ημιτελικό και τελικό, ενώ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης είχε μείνει συνολικά μόλις στους 29. Η επιστροφή στη δράση του Κέβιν Ντουράντ - που έφτασε τα τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια - βοήθησε την Team USA να φτάσει στην κορυφή.

olympiakoi_agwnes_durant


Κατά τη διάρκεια της απονομής βέβαια δε θα μπορούσαν να λείπουν τα... γιουχαρίσματα. Όχι απλά επειδή κέρδισαν τους οικοδεσπότες Γάλλους οι Αμερικάνοι, αλλά γιατί το χρυσό μετάλλιο φόρεσε και ο Τζοέλ Εμπίντ που τους... άδειασε με το χειρότερο τρόπο την τελευταία στιγμή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cktdewxjgh)

Ο Γιαμπουσελέ που αποθεώθηκε και ο Γουεμπανιάμα που ξεχωρίζει για την "αργυρή" Γαλλία

Στο δεύτερο σκαλί ανέβηκε η Γαλλία. Οι "τρικολόρ" αγωνιζόντουσαν εντός έδρας και κατάφεραν από έκτο φαβορί να κάνουν συνεχόμενες εκπλήξεις με Καναδά και Γερμανία για να βρεθούν στο μεγάλο τελικό. Το πάλεψαν μέχρι τέλους αλλά ο... Σεφ Κάρι φρόντισε να τους στείλει για... ύπνο.

Ο Νάντο Ντε Κολό ζήτησε από το κοινό να αποθεώσει τον Γκερσόν Γιαμπουσελέ - που έκανε πόστερ τον Λεμπρόν Τζέιμς - κι εκείνοι τον άκουσαν πιστά, καθώς ο φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης μαζί με τον Κορντινιέ ήταν εκείνοι που δε... περίμενε κανείς να βγουν μπροστά στα κρίσιμα σημεία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ci42iqg9jl)
Ξεχωριστή φυσικά μνεία δε θα μπορούσε να μην υπάρξει στον Βίκτορ Γουεμπανιάμα, με το... θαύμα της φύσης να κάνει απίστευτα πράγματα στη διοργάνωση μόλις στα 20 του χρόνια και υπόσχεται στους συμπατριώτες του πως αυτά που είδαν ήταν μόνο η... αρχή.

Το χάλκινο μετάλλιο στην... αδικημένη αλλά εξαιρετική Σερβία

Στη τρίτη θέση φυσικά ανέβηκαν εκείνοι που ίσως αδικήθηκαν περισσότερο από τον καθένα στη διοργάνωση. Ο λόγος για τη Σερβία και δεν αναφέρομαι στο κομμάτι της διαιτησίας - που ίσως είχαν δίκιο σε κάποιες φάσεις - αλλά για την ατυχία που τους ακολούθησε στη διοργάνωση.

Οι "πλάβι" ήταν μακράν η δεύτερη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και θα έλεγε κάποιος πως μετά την κακή πρεμιέρα κόντρα στις ΗΠΑ ίσως έπαιξαν και το ωραιότερο μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων με τον Νίκολα Γιόκιτς να δείχνει ξανά για ποιο λόγο είναι ο MVP του NBA.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3c6xtymgpy9)
Η αδικία δεν ήταν άλλη από το ότι συνάντησε τους Αμερικάνους στα ημιτελικά της διοργάνωσης και πως ο Στεφ Κάρι έκανε το καλύτερο παιχνίδι με τη φανέλα τους σημειώνοντας 36 πόντους. Παρ' όλα αυτά όμως, οι Σέρβοι το απόλαυσαν - ίσως και λίγο παραπάνω απ' ότι έπρεπε - και το πανηγύρισαν με τη ψυχή τους το χάλκινο μετάλλιο μετά τη νίκη τους κόντρα στη Γερμανία.