Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής με τους διοργανωτές να υπόσχονται με ιδιαίτερη τελετή λήξης. Η αλήθεια ότι στο μυαλό όλων έρχεται η Τελετή Έναρξης των Αγώνων μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαμάχη μεταξύ των θεατών.

Φυσικά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ίδιο να συμβεί και με την Τελετή Λήξης, το βασικό μέρος της οποίας φέρει τον τίτλο "Records". Αυτό είναι το  όνομα που  έδωσαν οι διοργανωτές. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Stade de France, σε μια σκηνή 2.800 τετραγωνικών μέτρων το βράδυ της Κυριακής (11/8). Θα αρχίσει στις 22.00 και να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι θα παρουσιάσουν οι Γάλλοι στην τελετή λήξης σε μια σκηνή 2.800 τετραγωνικών μέτρων

Η παράσταση θα χωριστεί σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το κλασικό, διάρκειας μιας ώρας. Το σόου θα περιλαμβάνει την κλασική παρέλαση των αθλητών (με τον Εμμανουήλ Καραλή και την Ευαγγελία Πλατανιώτη να είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής ομάδας που επιστρέφει στη χώρα μας με την εξαιρετική συγκομιδή των 8 μεταλλίων) και την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στους διοργανωτές των Αγώνων του Λος Άντζελες του 2028. Θα υπάρξει επίσης η τελετή απονομής μεταλλίων για τον μαραθώνιο γυναικών που διεξάγεται το πρωί της Κυριακής.

Το δεύτερο μέρος θα είναι μια παράσταση 40 λεπτών με τίτλο "Records", το κύριο μέρος δηλαδή, στο οποίο θα δούμε την απεικόνιση ενός "φουτουριστικού κόσμου, στον οποίο οι αγώνες έχουν εξαφανιστεί και ένας νέος Πιερ ντε Κουμπερτέν βάζει ως στόχο την εκ νέου αναβίωσή τους".

Τέλος, η τελετή θα ολοκληρωθεί με το τρίτο μέρος που θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά με την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων του Λος Άντζελες, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες το 2028.

Μια τοποθέτηση από την πλευρά των διοργανωτών σχετική με τη τελετή, ανέφερε: "Σαν μια ανεξίτηλη ανάμνηση, αυτή η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα χαρακτηριστεί από θράσος, αδελφότητα και συγκίνηση. Στην καρδιά του Stade de France, αθλητές από όλο τον κόσμο θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους για τελευταία φορά χρόνο σε μια απίστευτη γιορτινή στιγμή. Με τα μάτια καρφωμένα στη φλόγα, η συγκίνηση θα είναι τεράστια καθώς κλείνουμε το μεγάλο Ολυμπιακό βιβλίο του Παρισιού 2024".

Τομ Κρουζ και... όλα τα λεφτά στο 20λεπτο που ετοιμάζει το Χόλιγουντ

Δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλά για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αυτό που δείχνει δεδομένο είναι η παρουσία του Τομ Κρουζ. Πηγές αναφέρουν ότι ο σταρ του Χόλιγουντ θα κάνει ένα "κόλπο αψηφώντας τον θάνατο" στην κορυφή του σταδίου. Κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτά που έχουμε συνηθίσει από τον Αμερικανό σταρ, ως Ίθαν Χαντ, τον ήρωα που υποδύεται στις ταινίες "Mission: Impossible".

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One | The Biggest Stunt in Cinema History (Tom Cruise)

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα φιλμ διάρκειας 7-8 λεπτών, γυρίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και μαγνητοσκοπήθηκε για να αποτελέσει μέρος της τελετής. Η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι ο Τομ Κρουζ σε αυτό θα κατεβαίνει με σκοινί καταρρίχησης (rappel) στο Stade de France. Θα οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα μια μηχανή περνώντας από εμβληματικά σημεία του Παρισιού, θα ταξιδέψει με αεροπλάνο στο Λος Άντζελες και θα καταλήξει κάνοντας ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο στη διάσημη πινακίδα του Χόλιγουντ για να σηματοδοτήσει την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας για τους αγώνες του 2028.

Θα εμφανιστεί η Τέιλορ Σουίφτ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Φημολογείται ότι στην τελετή θα κάνει την εμφάνισή της και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Τέιλορ Σουίφτ. Πάντως είναι πιθανό αυτό να αλλάξει ή να μην ισχύει καν καθώς μόλις προχθές, υλικό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ Κάιντα βρέθηκε στο σπίτι του υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της Αυστρίας για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλία της. Μάλιστα οι συναυλίες της στη Βιέννη αναβλήθηκαν. Ο Αμερικανός ράπερ Snoop Dogg είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί στην τελετή.

Snoop Dogg, Billie Eilish to perform at the Olympic closing ceremony

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η παράσταση θα περιλαμβάνει "πάνω από εκατό καλλιτέχνες, ακροβάτες, χορευτές και καλλιτέχνες του τσίρκου". Προανήγγειλαν τη "συμμετοχή τραγουδιστών παγκοσμίου φήμης" ενώ "μέρος  της παράστασης θα διαδραματίζεται στον αέρα. Τα γιγάντια σκηνικά, τα κοστούμια και τα εντυπωσιακά φωτιστικά εφέ θα ταξιδέψουν τους θεατές στο χρόνο, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον".

Ίσως μέρος της να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, καθώς ένα τρέιλερ δείχνει άνδρες από το διάστημα να επαναφέρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη ζωή. Ο Τόμας Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης αλλά και υπεύθυνος για την τελετή λήξη έχει μιλήσει για "ταξιδιώτες στον χωροχρόνο", οι οποίοι θα ανακαλύψουν  τα απομεινάρια του Ολυμπισμού και θα ανακατασκευάσουν τους Ολυμπιακούς δακτυλίους. Στο μουσικό μέρος αναμένεται να παρουσιαστούν τα γαλλικά συγκροτήματα Phoenix και Air, κατά πάσα πιθανότητα και ο Γάλλος διάσημος μουσικός Ζαν Μισέλ Ζαρ.

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ".