Το ασημένιο μετάλλιο για την εθνική ομάδα πόλο ανδρών στο Τόκιο γέννησε την ανάγκη της συνέχειας για ένα ακόμα. Σε οποιοδήποτε χρώμα. Φυσικά το χρυσό είναι πάντα το μεγάλο όνειρο  όπως και το βάθρο. Η εθνική μας πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με μεγάλες βλέψεις , η τύχη της όμως είχε άλλη... άποψη. Και επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο... επίλογο που θα μπορούσε να είχε φανταστεί κανείς στον αγώνα των προημιτελικών με την Σερβία όπου στην εκπνοή οι Σέρβοι σκόραραν με γκολ-μαχαιριά του Γιάκσιτς και στέρησαν το δικαίωμα της πρόκρισης και της διεκδίκησης μεταλλίου.

"Μαχαιριά" στην ψυχολογία των Ελλήνων διεθνών που δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν πως και γιατί συνέβη, σήκωσαν όπως όφειλαν το κεφάλι και συνέχισαν να εκπροσωπούμ με υπερηφάνεια το εθνόσημο. Η αρχή έγινε από το ματς με την Αυστραλία που με επίδειξη δύναμης νίκησαν και κέρδισαν το δικαίωμα της διεκδίκησης της πέμπτης θέσης. Ο στόχος να αποχαιρετήσει η Ελλάδα το Παρίσι με νίκη ήταν μεγάλος. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να κάμψει την αντίσταση της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ισπανίας.

Και το κατάφερε. Όμως με... ψυχοβγαλτικό τρόπο καθώς αν και είχε ξεφύγει μέχρι και στο +5, είδε τους Ίβηρες να της βάζουν δύσκολα και να την πλησιάζουν σε απόσταση... αναπνοής του ενος τέρματος μόλις ένα λεπτό πριν το φινάλε. Εντέλει η νίκη ήρθε με 15-13, μιανίκη με... που την οδηγεί στην πέμπτη θέση με την οποία αποχαιρετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και δίνει... ραντεβού στο Λος Άντζελες που το μόνο σίγουρα είναι ότι θα πάει για μεγάλα πράγματα!


Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ελλάδα σκόραρε, η Ισπανία είχε τις απαντήσεις 

Αρκετά ανταγωνιστικό το ματς από την αρχή του, η Ισπανία μπορεί να σκόραρε πρώτη όμως η Ελλάδα είχε άμεση απάντηση και μάλιστα πέρασε μπροστά στο σκορ (2-1) με γκολ του Καλογερόπουλου και εύστοχο πέναλτι του Γενηδουνιά. Οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν τον παίκτη παραπάνω, ο Σαναχούγια ευστόχησε και ισοφάρισε σε 2-2 που ήταν και το σκορ του πρώτου οκταλέπτου. Οι δυο ομάδες πήγαιναν χέρι - χέρι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cv46m6yx3t)

Η εθνική μας αν και περνούσε μπροστά στο σκορ έβλεπε τους Ισπανούς να έχουν διαρκώς απάντηση. Το 3-1 από τον Σκουμπάκη έγινε 3-3 από τον Περόνε που ευστόχησε στο πρώτο πέναλτι της Ισπανίας στο ματς, το 4-3 υπέρ της Ελλάδας έγινε 4-4 με τον Ταχούλ, ενώ το υπέροχο γκολ (5-4) της "γαλανόλευκης" με τον Κάκαρη μετά από εξαιρετική συνεργασία είχε ξανά άμεση απάντηση από τους Ίβηρες που ισοφάρισαν σε 5-5.

Στο ίδιο μοτίβο και η συνέχεια. Η Ελλάδα αν και δεν δυσκολευόταν να βρει τις λύσεις στην επίθεση, αμυντικά έψαχνε το "αντίδοτο". Ο Γενηδουνιάς με σουτ από την περιφέρεια έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα που πέρασε μπροστά με 6-5, ενώ λίγο έλειψε ο ίδιος παίκτης να σκοράρει ξανά και να κάνει το 7-5 όμως ο Αγκίρε τον "νίκησε" σε τετ-α-τετ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cx3rg06wix)

Ξεκίνησε η αντεπίθεση της Εθνικής, σε απόσταση... αναπνοής βρέθηκε η Ισπανία

Η ισοφάριση δεν άργησε να έρθει από την Ισπανία που μετά από άψογη συνεργασία σκόραρε με τον Σάντσεζ ο οποίος έφερε για ακόμη μια φορά το ματς στα ισα (6-6)  όμως η συνέχεια άνηκε στην Εθνική. Για πρώτη φορά στο παιχνίδι πήρε... αέρα δυο τερμάτων και με γκολ των Γενηδουνιά και Παπαναστασίου πέρασε μπροστά με 8-6 που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cww6rgxfq1)

Στο δεύτερο μέρος, η εθνική συνέχισε από εκεί που... σταμάτησε για να διευρύνει κι άλλο τη διαφορά της. Ο Γκίλλας από πλάγια θέση έκανε το 9-6, ενώ με πέναλτι του Φουντούλη η διαφορά της Ελλάδας "ξέφυγε' στο +4 (10-6). Η Ισπανία αν και μείωσε, είδε την Ελλάδα να... εκτοξεύει τη διαφορά στο +5 που ήταν και η μεγαλύτερη στον αγώνα και το 12-7 του τρίτου οκταλέπτου σηματοδοτούσε τον δρόμο της νίκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cwzqivot0x)

Από τα τρία περίπου τελευταία λεπτά του τρίτου οκταλέπτου, η εθνική πορεύτηκε χωρίς τον Γενηδουνιά που αποβλήθηκε μετά από τις ποινές που δέχτηκε. Στο τέταρτο οκτάλεπτο, η εθνική έδειχνε "μπλοκαρισμένη" επιθετικά και αμυντικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουν οι Ισπανοί στους δυο. Σε 13-11. Οι... φωνές του Θοδωρή Βλάχου ακούστηκαν μέχρι την... Ελλάδα. Σε κρίσιμο σημείο, η εθνική πέρασε ξανά μπροστά με 14-11 ωστόσο οι Ισπανοί είχαν άμεση απάντηση για να μειώσουν ξανά στους δυο (14-12).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cxawin0ry1)

Ο Λαρούμπε σόκαρε και αιφνιδίασε την εθνική όταν και σκόραρε και μείωσε για την Ισπανία σε 14-13 την οποία και έφερε σε απόσταση... αναπνοής. Σ' ένα σημείο που το μυαλό των Ελλήνων διεθνών δεν έδειχνε να είναι καθαρό, στην πιο κομβική επίθεση του παιχνιδιού ο Κάκαρης σκόραρε με σουτ το οποίο επικυρώθηκε μετά από παρέμβαση VAR και ήρθε σαν... λύτρωση. Ο τερματοφύλακας της Ελλάδας, Τζωρτζάτος με σπουδαίες αποκρούσεις δεν επέτρεψε στους Ισπανούς να μειώσουν εκ νέου και κάπως έτσι η εθνική πήρε τη νίκη με 15-13, κατέκτησε την 5η θέση και αποχαιρέτησε το Παρίσι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cxenxbrn2h)

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 6-4, 4-1, 3-6

ΕΛΛΑΔΑ: Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς (3), Σκουμπάκης (1), Καλογερόπουλος (1), Φουντούλης (2), Παπαναστασίου (3), Γκίλλας (1), Αργυρόπουλος (1), Παπανικολάου, Κάκαρης (3), Νικολαΐδης , Βλαχόπουλος, Τζωρτζάτος

ΙΣΠΑΝΙΑ: Αγκίρε, Μουνιάριθ (1), Γκρανάδος (1), Σαναχούχια (3), ντε Τόρο, Λαρούμπε (2), Φαμέρα, Καμπάνας, Ταχούλ (1), Περόνε (2), Μπιέλ, Μπούστος (3), Λόριο

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cxhubj708x)