Ολυμπιακοί Αγώνες, μαραθώνιος γυναικών: Θηλυκός... Ζάτοπεκ η Χασάν, πήρε το χρυσό με σπριντ στον τερματισμό!
Τρίτο μετάλλιο και στο Παρίσι!
Σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς μαραθωνίους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Σιφάν Χασάν έγραψε ιστορία κατακτώντας το τρίτο της μετάλλιο στο Παρίσι (μετά τα 5.000 και τα 10.000 μέτρα) κι αυτή τη φορά ήταν από... χρυσάφι!
Το ντεκόρ κατά μήκος της διαδρομής των 42,195 χιλιομέτρων της υπέροχης μαραθώνιας διαδρομής που σχεδίασαν οι Γάλλοι, δεν είχε καμία σχέση με το... λαϊκό προσκύνημα που είχε προηγηθεί 24 νωρίτερα στον μαραθώνιο των ανδρών.
Οι κάτοικοι του Παρισιού, μάλλον προτίμησαν τις παραλίες ή τα υπόλοιπα στάδια που φιλοξενούσαν τα τελευταία κεφάλαια του αθλητικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, με αποτέλεσμα τα 91 κορίτσια του συμμετείχαν στον μαραθώνιο των γυναικών να αισθάνονται αρκετή... μοναξιά σε ουκ ολίγα χιλιόμετρα της διαδρομής, όπου έβλεπαν σκέτα... κιγκλιδώματα να βρίσκονται στο πλευρό τους.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Έγραψε ιστορία η Σιφάν Χασάν με τρίτο μετάλλιο στο Παρίσι
Αυτοί έχασαν! Γιατί ο μαραθώνιος των γυναικών ολοκληρώθηκε με μια από τις πιο ιστορικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. H Σιφάν Χασάν έγινε... μύθος κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με συγκλονιστικό σπριντ στην τελική ευθεία του τερματισμού και κατέκτησε τρίτο μετάλλιο σε... ισάριθμα διαφορετικά αγωνίσματα στην ίδια διοργάνωση! Είχαν προηγηθεί αυτά στα πέντε και δέκα χιλιόμετρα.
Ένα μοναδικό επίτευγμα από τη γεννημένη στην Αιθιοποία Ολλανδέζα, με ολυμπιακό ρεκόρ 2.22.55! Μια σύγχρονη αναπαράσταση του μοναδικού επιτεύγματος του θρυλικού Εμίλ Ζάτοπεκ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι είχε κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλα στις τρεις κούρσες των μεγάλων αποστάσεων!
Τρία χρόνια μετά τον... τριπλό της θρίαμβο στο Τόκιο (όταν είχε κατακτήσει χρυσό στα 5.000 και 10.000μ. και χάλκινο στα 1.500), η Χασάν ήρθε να συγκλονίσει για άλλη μια φορά τον κόσμο του κλασικού αθλητισμού με ένα επίτευγμα που μοιάζει ακόμη σπουδαιότερο, καθώς η παράλληλη συμμετοχή σε μαραθώνιο και σε άλλα αγωνίσματα στην ίδια διοργάνωση, ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου οργανισμού!
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όμως, ο κυριακάτικος μαραθώνιος είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον σαββατιάτικο των ανδρών. Κι αυτό, γιατί σε αντίθεση με τον άνετο θρίαμβο του Τάμιρατ Τόλα, η μάχη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου εξελίχθηκε πολύ πιο συναρπαστική.
Μαραθώνιος γυναικών: Συναρπαστική μάχη με θρίαμβο της Χασάν
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 30ό χιλιόμετρο, 15 αθλήτριες βρίσκονταν σε απόσταση... ενός δευτερολέπτου! To τοπίο άρχισε να ξεδιαλύνει στα επόμενα πέντε χιλιόμετρα, αλλά και πάλι οι διεκδικητές των μεταλλίων ήταν περισσότερες από τρεις. Και όλες μαζί να παλεύουν σώμα με σώμα!
Ενδεικτικό το θρίλερ που βρισκόταν σε εξέλιξη είναι ότι στο 35ο χιλιόμετρο, έξι αθλήτριες χρονομετρήθηκαν στο πέρασμά τους... με τον ίδιο χρόνο ακριβώς! 1.59.43! Λόκεντι, Σάνκουλε, Ασέφα, Ομπίρι, Σουζούκι, Χασάν και ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω η Ρουμάνα Μέρινγκορ. Θαρρείς και οι θεατές παρακολουθούσαν κούρσα... 400 μέτρων!
Με την Ιαπωνέζα να χάνει δυνάμεις στο τέλος, πέντε κορίτσια πλησίαζαν τη γραμμή του τερματισμού σώμα με σώμα, στήθος με στήθος, δρασκελιά με δρασκελιά! Μια συγκλονιστική μονομαχία! Και στις διεκδικήτριες του χρυσού δεν βρισκόταν ένα από τα μεγάλα φαβορί, η Κενιάτισα Περές Τζεπτσιρτσίρ, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ από τον Απρίλιο με την επίδοση που πέτυχε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.
Ένα χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό η Σάνκουλε έμεινε εκτός μάχης, οι πέντε έγιναν τέσσερις και τελικά σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τερματισμούς που έχουμε δει ποτέ σε μαραθώνιο δρόμο, το χρυσό κρίθηκε με διαφορά... τριών δευτερολέπτων!
Τρία κορίτσια από την Αφρική και ο Ολλανδέζα, Χασάν, προσέφεραν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού! Και τελικά η Ολλανδέζα με απίστευτο σπριντ στην τελική ευθεία... κατέκτησε την κορυφή του βάθρου και μια θέση στην αιωνιότητα του κλασικού αθλητισμού!
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η σπουδαία Τιγσκτ Ασέφα από την Αιθιοποία με μόλις... τρία δευτερόλεπτα διαφορά από τη Χασάν, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε τελικά στην Έλεν Ομπίρι από την Κένυα, η οποία με τη σειρά της κέρδισε στο νήμα με... τέσσερα δευτερόλεπτα διαφορά τη συμπατριώτισσα της Σάρον Λόκεντι που περιορίστηκε στην τέταρτη θέση.