Αντίο Παρίσι… καλησπέρα Χόλιγουντ! Το βράδυ της Κυριακής η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, θα παραδώσει την ολυμπιακή σημαία στα χέρια της ομολόγου της, δημάρχου του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, για να εκκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τους πιο "φαντασμαγορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας", όπως υπόσχονται οι Αμερικανοί.

Welcome to LA28

Εκεί στη Μέκκα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο ελληνικός αθλητισμός φιλοδοξεί να παρουσιάσει το δικό του… ολυμπιακό blockbuster, γιατί η αλήθεια είναι ότι… μας άνοιξε αρκετά η όρεξη με την παρουσία των αθλητών μας στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Άλλωστε, το ενδιαφέρον για την παρουσία των Ελλήνων αθλητών στην Καλιφόρνια σε τέσσερα χρόνια δεν περιορίζεται μόνο εντός συνόρων, καθώς η διεθνής αθλητική κοινότητα έχει στραμμένα τα βλέμματά της σε όλους τους αθλητές που είναι σε θέση να πετύχουν μνημειώδη ρεκόρ στο μεγάλο ραντεβού του 2028. Κι ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Ελληνόπουλα: Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2028: Ο Μίλτος Τεντόγλου στο στάδιο που γεννήθηκε ο θρύλος του Λιούις

Ιδιαίτερα η παρουσία του κορυφαίου άλτη μήκους στον πλανήτη στο Λος Άντελες μοιάζει άκρως συμβολική! Βλέπετε, πριν από 40 ολόκληρα χρόνια, στο Memorial Coliseum της αμερικανικής μεγαλούπολης είχε αρχίσει να συστήνεται στην ανθρωπότητα ο θρύλος του Καρλ Λιούις.

Memorable Moments: Carl Lewis 1984 Games

Ήταν 6 Αυγούστου 1984 όταν ο μύθος του αμερικανικού κλασσικού αθλητισμού κατακτούσε στο Λος Άντζελες το πρώτο από τα τέσσερα διαδοχικά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο μήκος, εξασφαλίζοντας θέση στη βίβλο των «αθανάτων» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ίδιο εμβληματικό στάδιο (το πρώτο στην ιστορία που θα έχει φιλοξενήσει αγωνίσματα τριών διαφορετικών Ολυμπιακών Αγώνων – 1932, 1984, 2028) o "φτερωτός θεός της Ελλάδας" θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το τρίτο του διαδοχικό χρυσό, μένοντας ζωντανός στο κυνήγι της ισοφάρισης του ρεκόρ του Λιούις, καθώς στο Παρίσι έγινε ο κορυφαίος Ευρωπαίος άλτης όλων των εποχών και ο μόνος αθλητής στην ιστορία του μήκους που ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391lsuztuq1)

Με τα φτερά του Λευτέρη και του Μανόλο

Δίπλα του στην τελετή έναρξης το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2028 θα βρίσκεται (πρώτα ο Θεός) ο Λευτέρης Πετρούνιας, όπως προανήγγειλε λίγα μόλις λεπτά μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους, παίρνοντας μια θέση στους θρύλους της ενόργανης γυμναστικής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d376jkc7245d)

Ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος με τρία διαδοχικά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και σε ηλικία 37 ετών θα προσπαθήσει για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια της ανεπανάληπτης καριέρας του να αποδείξει ότι η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής δεν γνωρίζει φραγμούς και εμπόδια.

Όπως το απέδειξε στο «Σταντ ντε Φρανς» ο μοναδικός Εμμανουήλ Καραλής. Το πιο φωτεινό χαμόγελο του ελληνικού αθλητισμού που όχι μόνο βρήκε το φως μέσα από μια σκοτεινή διαδρομή στο δύσβατο τούνελ της κατάθλιψης και του ρατσισμού, αλλά ετοιμάζεται να στείλει αρκετές φορές ακόμη στα ουράνια τους Έλληνες, σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3876sm1wuc9)

Χρυσό μετάλλιο δύσκολα θα κατακτήσει απλά ο "Μανόλο" γιατί με τον… εξωγήινο Αρμάντ Ντουπλάντις είναι συνομήλικοι, γεννημένοι με μόλις ένα μήνα διαφορά. "Αυτοκόλλητοι" από μικρά παιδιά, θα επιχειρήσουν να ανέβουν πιασμένοι χέρι-χέρι και στο βάθρο του Λος Άντζελες. Απλά αυτή τη φορά θα θέλουν να καταλάβουν παρέα τα δύο… ψηλότερα σκαλοπάτια!

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ελλάδα... τραβάει κουπί… κουπί προς το 2028

Κι αν ο Καραλής μας ταξιδεύει στον ουρανό, στο Παρίσι θυμηθήκαμε ότι το στοιχείο της φύσης που έχει στο… αίμα του ο Έλληνας είναι το νερό! Εντός και εκτός πισίνας…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d34svmeg61qh)

Αν, για παράδειγμα, ο Απόστολος Χρήστου είναι σε θέση να κατακτά αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο στο… κακό του αγώνισμα (τα 200 μέτρα ύπτιο) έχοντας μάλιστα υποβληθεί στο ψυχολογικό σοκ της απώλειας του βάθρου για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, τότε γιατί να μην ελπίζουμε ακόμη και στο πρώτο χρυσό του ελληνικού αθλητισμού σε ολυμπιακό κολυμβητήριο;

Τράβηξε… μεγάλο κουπί ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού στη Γαλλία για να νικήσει μέσα σε 48 ώρες την απογοήτευσή του. Ενδεχομένως να πήρε έμπνευση από τα "χρυσά" πληρώματα της ελληνικής κωπηλασίας που συγκίνησαν και συγκλόνισαν με τις εμφανίσεις τους στις εγκαταστάσεις του Vaires-sur-Marne Nautical Stadium.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35czkcaeh55)

Τέσσερα αγωνίσματα, ισάριθμες παρουσίες σε τελικούς, δύο ολυμπιακά μετάλλια… και μάλιστα όχι από το «βαρύ χαρτί» μας, τον Στέφανο Ντούσκο. Ανέλπιστο και ταυτόχρονα άκρως ελπιδοφόρο ενόψει Λος Άντζελες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35cj7ukjpux)

Υγεία, δύναμη και... ο Γιάννης στη "Γη της Επαγγελίας του"

Υγεία και δύναμη να έχουν οι αθλητές μας, όπως αυτή που ανέβασε στο βάθρο τον Θοδωρή Τσελίδη και τον Νταουρέν Κουγκλίεφ, τους αθλητές που… άνοιξαν και έκλεισαν το χορό των μεταλλίων στο Παρίσι και ενδεχομένως να επαναλάβουν το κατόρθωμά τους και στην Καλιφόρνια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33w43tyqfep) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3bnsxw8nidl)

Αν και στη χώρα που διεξάγεται το ΝΒΑ, στο "σπίτι" των Λος Άντζελες Λέικερς, η απόλυτη ατραξιόν της ελληνικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες θα λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο! Και ίσως εκεί είναι τελικά γραφτό… να γραφτεί το ομορφότερο κεφάλαιο στη «γαλανόλευκη» καριέρα του “Greek Freek”. Θα είναι 34 ετών…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38sgkdjjnj5)