Όπως ο Οδυσσέας, οι Σέρβοι είχαν μεταμορφωθεί σε ζητιάνο πριν αποκαλύψουν την πραγματική ταυτότητά τους στα νοκ άουτ παιχνίδια του τουρνουά. Από το πρώτο έως το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, εξαιρουμένου του ματς πρόκρισης με τη Γαλλία, οι "όρλοβι" έμοιαζαν να γίνονται βορά στις ορέξεις των μεγάλων. Και όταν έφτασε η ώρα των νοκ άουτ, η μεταμόρφωση υπήρξε οβιδιακή. Η εύκολη νίκη στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με την Κροατία, 13=11, αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3d46051ew9l)
Η Σερβία έγινε η τρίτη ομάδα, μετά τη Βρετανία (1904-1912) και την Ουγγαρία (2000-2008), που κατακτά τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3d24l4sf1cp)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν βγήκαν από την αναμονή


Γι' αυτό, κιόλας, η συμμετοχή στον τελικό βγάζει αυτομάτως ένα στεναγμό για την εθνική Ελλάδος πόλο Ανδρών. Ένα "αχ" για το μόνο συγκρότημα που πραγματικά ανταγωνίστηκε τους Σέρβους σε αυτην τη μορφή τους και μπορούσε να έχει νικήσει το παιχνίδι ως η καλύτερη ομάδα σε αυτό. Η πονηριά και φυσικά η κλάση του Νίκολα Γιάκσιτς να κάνει ένα καταπληκτικό σουτ με 2'' για τη λήξη, σε μία φάση που σημάδεψε και δεν πέταξε απλώς βότσαλο στον ωκεανό, είναι η στιγμή του τουρνουά. 

Η Σερβία μπήκε στον τελικό με την Κροατία με την κλασική αυτοπεποίθησή της. Από το 2012, που κατέκτησαν στο Λονδίνο το χρυσό μετάλλιο, οι "χρβάτσκι" δεν μπορούν, με τίποτα, να αποδομήσουν τους γείτονές τους. Αυτή η Σερβία, που ξεκίνησε τον τελικό με επτά γκολ σε επιθέσεις στον παίκτη παραπάνω, δεν έχει κακό ρόστερ: πλην Μάντιτς και γερόλουκου Τσουκ, που έβαλε το χρυσαφένιο κερασάκι στην ολυμπιακή τούρτα, οι υπόλοιποι είναι ένα ρόστερ που περίμενε την ευκαιρία του και που στους προηγούμενους ολυμπιακούς κύκλους βρισκόταν στα πιτς προκειμένου να τελειώσει τη θήτευσή της η προηγούμενη, "χρυσή" γενιά. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3d2xs5s6l3l)
Οι Γιάκσιτς, οι Ράσοβιτς, ο Νεμάνια Ούμποβιτς, o Σάβα Ραντγέλοβιτς είναι παίκτες πολύπειροι, ενώ μετά τον όμιλο έσφιξαν την άμυνά τους. Ο τελικός, για όσουν γνωρίζουν, είχε τελειώσει από τη στιγμή που πήραν ένα προβάδισμα δύο γκολ στο παιχνίδι, δηλαδή από το 4-2 με 1'34'' για τη λήξη της πρώτης περιόδου. Οι Κροάτες, σαν να κυνηγούσαν χίμαιρες, ηττήθηκαν οριστικά και αμετάκλητα με το δεύτερο διαδοχικό γκολ του Γιάκσιτς στον παίκτη παραπάνω. 

Οι Σέρβοι έβγαζαν τους παίκτες στα δοκάρια δύο και τρία μέτρα μακριά από την εστία και έπαιζαν βαθιά ζώνη, ρισκάροντας το περιφερειακό σουτ κυρίως από τον άξονα. Ο Φιλίποβιτς βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα, αλλά τα χέρια των παικτών του Στεβάνοβιτς, που συνέχισε την κληρονομιά του Σάβιτς και έφτιαξε πλέον τη δική του, δεν άφησαν ακάλυπτα σημεία που δεν μπορούσε να αντιδράσει.