Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα περάσουν στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ως μια εύφορη διοργάνωση. Τα μετάλλια που θεωρήθηκαν δεδομένα, δηλαδή του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος και του Εμμανουήλ Καραλή στο άλμα επί κοντώ, ήρθαν, οι οδυνηρές στιγμές -κυρίως με τον αποκλεισμό της εθνικής πόλο Ανδρών και το πρόβλημα στα μάτια που αντιμετώπισε η Άννα Κορακάκη- δεν έλειψαν, αλλά νέοι ήρωες γεννήθηκαν.

Όταν ο Απόστολος Χρήστου, ο προπονητής του, Παναγιώτης Βελέντζας, και η υπόλοιπη αποστολή της ελληνικής κολύμβησης έφτασαν στο Παρίσι, υπήρχε χώρος μόνο για έναν: ένα μέρος της αίθουσας αφίξεων άδειασε, προκειμένου ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης των 200μ. ύπτιο να δείξει το ασημένιο μετάλλιό του, το οποίο, κιόλας, έτεινε στις δεκάδες φωτογραφίες που έβγαλε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d34svmeg61qh)
Ο Χρήστου μοιράστηκε τα όμορφα συναισθήματά του, φευγαλέα, στο "S". "Ε, ναι, εντάξει, τέτοιες στιγμές είναι μοναδικές και τις χαίρομαι πραγματικά", είπε για την υποδοχή του ο 27χρονος κολυμβητής και σε ό,τι αφορά την κούραση, απάντησε: "Καμία κούραση δεν έχω, μόνο χαρά".




Ολυμπιακοί Αγώνες: "Δυνατός γεννιέσαι, αλλά βελτιώνεσαι"


Από τη μεριά του, ο προπονητής του, Παναγιώτης Βελέντζας, ήθελε να ανταμώσει οπωσδήποτε ξανά με την οικογένειά του. Όταν ρωτήθηκε αν ο άνθρωπος γεννιέται πνευματικά δυνατός ή γίνεται, απάντησε: "Γεννιέσαι, αλλά βελτιώνεσαι".

Σε ό,τι αφορά εκείνη την κρίσιμη νύχτα μετά την απώλεια του μεταλλίου στα 100μ. ύπτιο για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, έβγαλε το καπέλο στον αθλητή του για τον τρόπο με τον οποίο το διαχειρίστηκαν μαζί: "Έχουμε ζήσει αντίστοιχες πιέσεις και αντίστοιχες κούρσες σε πάρα πολλές κούρσες, οπότε ξέραμε πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση και ο Απόστολος να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του την επόμενη ημέρα". 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3alooj3ew9t)
Για το ασημένιο μετάλλιο και το λόγο που αντανακλά τόσο διαφορετικά από τις προηγούμενες επιτυχίες του κολυμβητή του Ολυμπιακού, σχολίασε: "Είναι μοναδική στιγμή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται μία φορά τα τέσσερα χρόνια, οπότε οι κούρσες αποκτούν μοναδική αξία, αφού ξέρεις ότι η επόμενή σου είναι κάθε τέσσερα χρόνια".

Σε ό,τι αφορά το κληροδότημα που αφήνει αυτή η επιτυχία στην ελληνική κολύμβηση, ο Παναγιώτης Βελέντζας θεωρεί ότι πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμο, αφού έχει τη γνώμη ότι το άθλημα δεν έχει τη θέση που του ταιριάζει στον ελληνικό αθλητισμό: "Πιστεύω ότι αυτό το μετάλλιο θα είναι η αρχή ώστε η ελληνική κολύμβηση να πάρει τη θέση που της αρμόζει στον ελληνικό αθλητισμό". 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ήθελα να απολαμβάνουμε τη ζωή


Σχεδόν μαζί με τον Χρήστου, «ξεφουρνίστηκαν» δύο μετάλλια για την ελληνική κωπηλασία, τα οποία υπήρξαν καλοδεχούμενα, Οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου και οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στάθηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αμφότερα τα ζευγάρια για το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Η εντός 34 ημερών 29χρονη Φίτσιου βρήκε το alter ego της στην εντός 43 ημερών 19χρονη Κοντού. Οι λάτρεις της αστρολογίας θα κουνούσαν τα κεφάλια τους εντυπωσιασμένη από την ημερολογιακή σύμπτωση: η σύμπραξη δύο παρθένων στη βάρκα αποφεύχθηκε για ελάχιστες ώρες. Η Φίτσιου δεν αποδέχθηκε, απλώς, την έφηβη Κοντού, αλλά απολαμβάνει τη συνεργασία μαζί της, όπως τόνισε στο "S". Όταν ρωτήθηκε για το αν προκύπτει χάσμα, λόγω της ηλικιακής διαφοράς, σχολίασε: "Το αντίθετο θα έλεγα, ακριβώς επειδή υπήρχε η διαφορά ηλικίας, υπήρχε μια πολύ ωραία συνεργασία. Ουσιαστικά η Μιλένα με εμπιστεύτηκε σε αυτό το κομμάτι και εγώ εμπιστεύτηκα τη δυναμική της". Τα δύο κορίτσια συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια, διαδοχικά.

Από την αρχή η Φίτσιου κατέστησε ξεκάθαρη την προτεραιότητά της στην Κοντού: "Εγώ ως Ζωή τής μετέφερα τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τη ζωή γενικά, γιατί θέλω να δημιουργήσουμε μια βάρκα για να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας και να απολαμβάνουμε την προπόνηση, να μην περιμένουμε πότε θα έρθει η Κυριακή, το Πάσχα ή οι γιορτές για να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Η Μιλένα δέχθηκε αυτήν τη στάση μου πάνω στη ζωή, το ήθελε, το έκανε δικό της και το φτιάξαμε αυτό. Είχαμε απολαύσει την κάθε στιγμή, όταν ξεκινήσαμε τους αγώνες, είπαμε η μία στην άλλη πως ό,τι κι αν γίνει, θα πρέπει να απολαύσουμε το ταξίδι μας. Και το κάναμε".

Όσον αφορά στη στιγμή που εντυπώθηκε βαθύτερα μέσα της από κάθε άλλη στους Αγώνες, η Φίτσιου ανακάλεσε: "Η στιγμή που ακούστηκε το μπιπ του τερματισμού, κοίταξα πίσω με απορία, με κοίταξε και αυτή και με ρώτησε 'τι έκανες;'" Ξεκινήσαμε να γελάμε, αν και ήταν η πρώτη φορά που μιλούσαμε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35f4o52i1k1)

"Ο Ποστιλιόνε αποφασίζει" 

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου για τις αποφάσεις που παίρνει ο Τζιάνι Ποστιλιόνε, αν και, με βάση την πληροφόρηση, την αφορούν, αφού ο "χρυσός" ολυμπιονίκης του Ρίο μάλλον θεωρεί ότι η Ευαγγελία Αναστασιάδου θα ταίριαζε στη Φίτσιου καλύτερα, δεν απάντησε. Θα ταξιδέψουν, άλλωστε, όλες στον Καναδά, για να πάρουν μέρος στα ατομικά αγωνίσματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που θα γίνει από τις 18 έως τις 25 Αυγούστου.

Ούτως ή άλλως, όπως είπε η Φίτσιου, οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Ποστιλιόνε τη νέα σεζόν, οπότε δεν ξέρει καν αν θα είναι μαζί με την Κοντού στο νέο ολυμπιακό κύκλο: "Τώρα, το τι θα γίνει τη νέα σεζόν είναι κάτι που δεν μπορούμε να απαντήσουμε, η Μιλένα είναι μικρότερη από εμένα, γι’ αυτό το Παγκόσμιο οι δρόμοι μας θα χωρίσουν για λίγο, δεν έχει κλείσει η σεζόν για εμάς, αυτός (σ.σ. ο Ποστιλιόνε) κάνει το πλάνο, αυτός ορίζει τα ζευγάρια και δεν ξέρουμε ακόμη κάτι".


Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "Παραπολιτικά".