Έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες από την ολοκλήρωση του τελικού του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία και εκατομμύρια λάτρεις της "πορτοκαλί θεάς" παλεύουν να συνέλθουν… από το σοκ που προκάλεσε το οργιαστικό κλείσιμο της αυλαίας των Ολυμπιακών Αγώνων δια χειρός Στεφ Κάρι!

Γράφτηκε κατά κόρον τις τελευταίες ώρες στα social media ότι ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών στο παγκόσμιο μπάσκετ (σ.σ. γι’ αυτό δεν χωρά καμιά αμφιβολία κι ας έχουμε ζήσει θρυλικούς "δολοφόνους", όπως ο Λάρι Μπερντ, ο Ρέτζι Μίλερ ή ο Όσκαρ Σμιντ) είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχουμε δει στο παρκέ μετά το ασύγκριτο Μάικλ Τζόρνταν. Όχι καλύτερο, αλλά πιο συναρπαστικό!

Να ανυπομονείς να πάρει ξανά την μπάλα στα χέρια του ο Κάρι…

Ενδεχομένως οι λάτρεις του Κόμπι Μπράιαντ ή του Λεμπρόν Τζέιμς να βγάζουν… σπυράκια με τη συγκεκριμένη διαπίστωση, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Από το πρώτο του τρίποντο στον ημιτελικό με τη Σερβία, μέχρι εκείνο το… ψυχεδελικό τελευταίο σουτ από τα οκτώ μέτρα στον τελικό με την Γαλλία (με Μπατούμ, Φουρνιέ… γαντζωμένους πάνω του να του κρύβουν, θεωρητικά, τη θέα προς το αντίπαλο καλάθι) ένας ολόκληρος πλανήτης ανυπομονούσε να φτάσει ξανά η μπάλα στα χέρια ενός αθλητή που κάνει τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά. Και δεν το έχει πράξει μια και δυο φορές, αλλά καμιά… εκατοστή!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cj956agqjd)

Κακά τα ψέματα! Αν δεν υπήρχε ο τεράστιος ηγέτης των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στο ρόστερ της "Revenge Team" που συγκρότησε ο Στιβ Κερ, ενδεχομένως σήμερα να γράφαμε για την αποκαθήλωση των Αμερικανών από το θρόνο της κυρίαρχης δύναμης στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Πιθανότατα θα αναλύαμε την κοσμογονία που συντελέστηκε στο Παρίσι με το χρυσό μετάλλιο να έχει καταλήξει σε ευρωπαϊκά χέρια.

Όσο συγκλονιστικές κι αν ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι εμφανίσεις του 39χρονου Λεμπρόν Τζέιμς, όσο κομβική κι αν ήταν η συνεισφορά του έτερου γερόλυκου, Κέβιν Ντουράντ, αν δεν ήταν ο λατρεμένος “Στεφανάκος” του Σαν Φρανσίσκο, η αμερικανική απόδραση κυρίως στον ημιτελικό απέναντι στον Γιόκιτς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aucra2x209)

Ο Κάρι φεύγει, η εποχή των Γουεμπανιάμα έρχεται…

Ο Κάρι, όμως, έχει φτάσει αισίως πλέον στα 36! Ο "ΚD" επίσης. Κανείς τους δεν θα βρίσκεται στο ρόστερ που θα εμφανίσουν οι Αμερικάνοι το 2028 ως οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες.

Οι επίδοξοι διάδοχοί τους στην ιεραρχία των κορυφαίων παικτών του NBA, στο Παρίσι τους… χάζευαν σε ρόλο κομπάρσου (πλην του Άντονι Έντουαρντς που δείχνει έτοιμος να ηγηθεί της νέας γενιάς).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31aa494y0ip)


Ακόμη και ο πρωταθλητής, Τζέισον Τέιτουμ, ο οποίος μοιάζει ως ένας από τους υποψήφιους ηγέτες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στους επόμενους Ολυμπιακούς, περιορίστηκε σε συμπληρωματικό ρόλο.

Τι να συζητάμε; Εδώ ολόκληρος Χαλιμπέρτον (που τρέλανε κόσμο με τις εμφανίσεις του στο ΝΒΑ) είχε στην Team USA καθήκοντα… νεροκουβαλητή.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, οι Αμερικανοί εμπιστεύτηκαν στα νέα τους αστέρια την εκπροσώπηση της χώρας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, και οι Έντουαρντς, Χαλιμπέρτον, Μπανκέρο είχαν δει στο τέλος… σερβικές και γερμανικές πλάτες.

Στο Παρίσι αποδείχτηκε ότι οι Αμερικανοί δεν τρομάζουν, πλέον, κανέναν αντίπαλό τους. Και την ώρα που οι θρύλοι των ΗΠΑ ετοιμάζονται για… συνταξιοδότηση, η Ευρώπη εμφανίζει… αστέρια που τρομάζουν και απειλούν την αμερικανική κυριαρχία.

Με πρώτο και καλύτερο τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα, αυτό το σύγχρονο "θαύμα της φύσης". Ναι, οι Αμερικάνοι πήραν την εκδίκηση που έψαχναν στο Παρίσι, αλλά η αποκαθήλωσή τους μοιάζει πλέον πιο κοντά από ποτέ!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30fll5aovc1)


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"