Στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 υπήρξαν πολλά παγκόσμια ρεκόρ, αλλά και άνθρωποι που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Παρίσι. Ο Μιχαΐν Λόπες Νούνιες έγινε ο πρώτος αθλητής που κατακτάει πέντε χρυσά μετάλλιο σε πέντε διαφορετικές Ολυμπιάδες και στην επιστροφή του στην Κούβα αποθεώθηκε αλλά και αποθέωσε τον Φιντέλ Κάστρο.

Αποθέωσε τον Φιντέλ Κάστρο ο Μιχαΐν Λόπες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τη δική του ιστορία σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγραψε ο Μιχαΐν Λόπες στο Παρίσι. Ο Κουβανός παλαιστής ήταν εξαιρετικός στους αγώνες του και κατάφερε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία να κατακτήσει το πέμπτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του.

Μετά το τέλος και της τελευταίας αναμέτρησης μάλιστα, έβγαλε τα παπούτσια του και τα άφησε στο ταπί, μία κίνηση που είχε κάνει στο παρελθόν και ο Πύρρος Δήμας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, γνωρίζοντας πως σταματάει πλέον την καριέρα του.



Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου δήλωσε: "Η υπόσχεση είναι υπόσχεση. Θέλω να ευχαριστήσω και να αφιερώσω το χρυσό στον αήττητο κομαντάντε μας. Ήταν αυτός που έφερε πρώτος την ελληνορωμαϊκή στην Κούβα και όσα αποτελέσματα πετύχαμε τα οφείλουμε σε εκείνον, όπως και τις προσπάθειές μας, γιατί έκανε τα όνειρά μας ανθεκτικά. Κουβαλάω με υπερηφάνεια την κουβανική σημαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη."


Ο Λόπες έχει δείξει την αγάπη του για τον Φιντέλ Κάστρο και στο παρελθόν, καθώς είναι ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Κατά την επιστροφή του στην Κούβα αφού πρώτα αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του κι εκείνος αποθέωσε τον πρώην Πρόεδρο της χώρας.

"Νιώθουμε το ίδιο με όλους τους Κουβανούς. Αυτή η αίσθηση ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει ένας Κουβανός που δεν νιώθει αγάπη για εμάς οι οποίοι πήγαμε να χαρίσουμε αναγνώριση στην πατρίδα μας. Έχουμε χιλιάδες δυσκολίες, αλλά όσο μικροί και να είμαστε, έχουμε τεράστιες καρδιές και ξέρουμε να μαχόμαστε γι' αυτό που θέλουμε.

Κι εμείς, οι πιο έμπειροι, που είμαστε οδηγοί για τους νεότερους, οι οποίοι μας διαδέχονται για να φτάσουν στην επίτευξη νέων στόχων, να πούμε συγχαρητήρια σ' αυτούς γιατί μας κάνουν να λάμπουμε από την καρδιά μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από την καρδιά μας. Γιατί είμαστε ο λαός.

Ζήτω η ελεύθερη Κούβα. Είμαστε τρία λεπτά μακριά από τα πολύ ιδιαίτερα γενέθλια του αήττητου κομαντάντε, τον Φιδέλ Κάστρο. Είμαστε εδώ σήμερα για να επαναβεβαιώσουμε τη "συνέχεια" που σημαίνει για την πατρίδα μας. Ως εκ τούτου ζητώ ένα χειροκρότημα στο όνομα του αήττητου κομαντάντε μας, Φιδέλ Κάστρο. Ζήτω ο Φιδέλ. Ζήτω."