Το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη “ανοίγει” την αυλαία του το βράδυ της Παρασκευής στο “θέατρο των ονείρων”, αλλά τα εκατομμύρια των θεατών που ετοιμάζονται να απολαύσουν ακόμη μια μοναδική παράσταση των μεγάλων αστεριών της Premier League, μοιάζουν πιο… αμήχανα από ποτέ.

Κι αυτό, γιατί το νέο πρωτάθλημα δείχνει να συνοδεύεται από περισσότερους γρίφους, παρά από σταθερές και δεδομένα. Αφήστε που οι… σπάταλοι Άγγλοι, Άραβες, Αμερικανοί και όλοι οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες των 20 ομάδων αποφάσισαν να περάσουν το πιο ήρεμο και ανέξοδο μεταγραφικό καλοκαίρι των τελευταίων ετών. Θαρρείς και είχαν συμφωνήσει όλοι μαζί να… πατήσουν φρένο μετά την παραζάλη των τελευταίων χρόνων!

Σε αγωνιστικό επίπεδο, προφανώς και η κούρσα εκκινεί με τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα σε ρόλο φαβορί, αν και ο Καταλανός τεχνικός θα πρέπει να… ξορκίσει την κατάρα που θέλει την κάτοχο του Charity Shield να μην κατακτά το τρόπαιο της πρωταθλήτριας!

Τι πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, σε μια σεζόν που ξεκινά και με ένα μεγάλο κενό, αυτό που άφησε στον πάγκο της Λίβερπουλ μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια ο Γιούργκεν Κλοπ. Το parapolitika.gr σας παρουσιάζει τη χαρτογράφηση του νέου πρωταθλήματος και σφυρίζει τη σέντρα σε ένα πρωτάθλημα που ό,τι κι αν συμβεί, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα καθηλώσει ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Μάντσεστερ Σίτι: Στο δρόμο για το πέμπτο… χωρίς μεταγραφές

Πόσο εύκολο είναι να βρει κίνητρο μια ομάδα που έχει… σαρώσει τα πάντα στο διάβα της; Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των πρωταθλητών Αγγλίας είναι ο… ίδιος τους ο εαυτός και ο κίνδυνος να εμφανιστούν κορεσμένοι μετά το ιστορικό επίτευγμα της κατάκτησης τεσσάρων διαδοχικών τίτλων στην Premier League. Θα έχουν τον ίδιο ζήλο και την ίδια… γυαλάδα στο μάτι για να κυνηγήσουν και τον πέμπτο;
Στο μεταγραφικό παζάρι, πάντως, έμειναν ουσιαστικά ανενεργοί αποκτώντας μόνο τον χαρισματικό Σαβίνιο από την Τρουά, αλλά χάνοντας παράλληλα τον πολύτιμο Χούλιαν Αλβαρεζ που συνεχίζει στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ce03m1jd3d)

Άρσεναλ: Είναι ικανή για το βήμα παραπάνω;

Σε θεωρητικό επίπεδο, αν η Μάντσεστερ Σίτι εμφανιστεί με… μειωμένες στροφές σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, η ομάδα που έχει περισσότερες ελπίδες να της αρπάξει τα σκήπτρα είναι εκείνη που τερμάτισε πιο κοντά της στην περσινή σεζόν: Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα τερμάτισε πέρσι σε απόσταση βολής από τους μόνιμους πρωταθλητές και φέτος καλείται να αποδείξει ότι είναι ικανή για την… προσπέραση.
Μοναδική αξιόλογη προσθήκη μέχρι στιγμής αυτή του ταλαντούχου Ιταλού αμυντικού, Ρικάρντο Καλαφιόρι που… έβγαλε μάτια στο πρόσφατο Euro 2024, αλλά αν οι “κανονιέρηδες” θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιστροφής στο θρόνο της Premier League χρειάζονται σκόρερ ολκής… μέσα στο κουτί

RICCARDO CALAFIORI MAKES DEBUT ❤️ | HIGHLIGHTS | Arsenal vs Olympique Lyonnais (2-0) | Emirates Cup

Λίβερπουλ: Ο γρίφος της πρώτης σεζόν της… μετά Κλοπ εποχής

Η λογική λέει ότι η φετινή σεζόν για τη Λίβερπουλ θα είναι χρονιά προσαρμογής για τον Άρνε Σλοτ και τους συνεργάτες του και μοιραία οι “reds” θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφανιστούν άμεσα ως ισότιμοι διεκδικητές στη μάχη του τίτλου.
Η σκιά του Γιούργκεν Κλοπ σκεπάζει τα πάντα ακόμη στο "Άνφιλντ", αν και για να είμαστε ειλικρινείς η εικόνα που εμφάνισε η Λίβερπουλ καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών φιλικών ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα. Μεταγραφικά πάντως η ομάδα του λιμανιού βρίσκεται ακόμη στο… απόλυτο μηδέν. Ούτε έφυγε κάποιο από τα βασικά στελέχη, ούτε όπως αποκτήθηκε ποδοσφαιριστής ικανός να δώσει το κάτι παραπάνω στην πολύ απαιτητική σεζόν που ξημερώνει.

HIGHLIGHTS: Luis Diaz double & a Jota screamer! Liverpool 4-1 Sevilla | Pre-Season 2024

Άστον Βίλα: Περιμένοντας τον Ζοάο Φέλιξ για νέα… όνειρα

Η μεγάλη έκπληξη της περσινής σεζόν, δείχνει αποφασισμένη να κουβαλήσει με επιτυχία δύο δύσκολα και απαιτητικά καρπούζια: Και να διακριθεί στο επερχόμενο Champions League, αλλά και να εξασφαλίσει ξανά την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση της σεζόν 2025-26. Η αποστολή του Ουνάι Έμερι και των παικτών του δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολη. Ίσως γίνει ευκολότερη, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες απόκτησης του Ζοάο Φέλιξ από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Προς το παρόν η Βίλα μετρά μια σημαντική απουσία (με την αποχώρηση του Ντάγκλας Λουίς για τη Γιουβέντους) και τρεις φιλόδοξες προσθήκες (Ονάνα, Μάατσεν, Μπάρκλεϊ).

HIGHLIGHTS | Club América v Aston Villa.

Τότεναμ: Το επόμενο δύσκολο βήμα του Ποστέκογλου

Η πρώτη σεζόν του Άντζι Ποστέκογλου στο Λονδίνο θα μπορούσε να έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αν οι Σπερς εξασφάλιζαν την παρουσία τους στο League Stage του UEFA Champions League. Από φέτος, όμως, ο πήχης ανεβαίνει σε μεγαλύτερα ύψη για τον ομογενή τεχνικό, που ελπίζει να δει τους νεοφερμένους Σολάνκε και Βέρνερ να του λύνουν το πρόβλημα στο σκοράρισμα. Οι φίλοι της Τότεναμ, πάντως, αγωνιούν να δουν με τη φανέλα της ομάδας τους τον 18χρονο, Άρτσι Γκρέι, που αποκτήθηκε από τη Λιντς και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

TOTTENHAM HOTSPUR 2-3 BAYERN MUNICH | HIGHLIGHTS | DEJAN KULUSEVSKI DOUBLE AS HARRY KANE RETURNS

Τσέλσι: Θα πιάσουν, επιτέλους, τόπο οι επενδύσεις του Μπόλι;

Ο Τοντ Μπόλι, μάλλον κατάλαβε ότι οι επιτυχίες στο ποδόσφαιρο δεν έρχονται με αλόγιστες δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων κι έτσι η Τσέλσι κινήθηκε πιο ορθολογικά στο φετινό παζάρι αποκτώντας παίκτες ουσίας και όχι εντυπωσιασμού όπως για παράδειγμα ο Πέδρο Νέτο, από τη Γουλβς, ο Τοσίν Ανταριμπιόγιο από τη Φούλαμ, ο Ρενάτο Βέιγκα από τη Βασιλεία.  Στην αλλαγή στρατηγικής έπαιξε ρόλο και ο ερχομός του πάντα μετρημένου Έντσο Μαρέσκα στον πάγκο, με τον Ιταλό αναμορφωτή της Λέστερ – και πρώην παίκτη του Ολυμπιακού – να ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας.

Chelsea 1-1 Inter Milan | FULL MATCH | Chelsea Pre-season Friendly

Νιουκάστλ: Τα νέα λημέρια του Οδυσσέα Βλαχοδήμου

Η περσινή σεζόν έμοιαζε μάλλον με… ανώμαλη προσγείωση για τους φίλους της Νιουκάστλ και απέδειξε ότι τα… πετροδόλαρα των Αράβων δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Η ομάδα του Έντι Χάου – στην οποία θα αγωνίζεται πλέον ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος – είχε μέχρι στιγμής ένα πολύ ήρεμο μεταγραφικό καλοκαίρι και άπαντες στο Νησί προσπαθούν να προσεγγίσουν τη δυναμική που θα εμφανίσει στο νέο πρωτάθλημα. Λεφτά για ξόδεμα υπάρχουν πάντως, με τον Χάου να μπορεί να αξιοποιήσει περίπου 100 εκατομμύρια λίρες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Newcastle United 1 Stade Brestois 0 | Pre-Season Friendly Highlights | Sela Weekender

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ζητείται… ολλανδική σανίδα σωτηρίας

Και μόνο το γεγονός ότι ξεκινά τρίτη διαδοχική σεζόν με τον Έρικ Τεν Χαχ στο τιμόνι, συνιστά τεράστια έκπληξη! Παρά τις σκέψεις του Σερ Τζίμι Ράτκλιφ (του ανθρώπου που κινεί πλέον τα νήματα του σχεδιασμού στο «Ολντ Τράφορντ») για απομάκρυνση του Ολλανδού, ο πρώην προπονητής του Άγιαξ… ζει και βασιλεύει στο Μάντσεστερ και μάλιστα αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε δικά του παιδιά για να βγάλει τη Γιουνάιτεντ από το τέλμα. Η άφιξη του διδύμου Ντε Λιχτ – Μαζράουι δίνει ελπίδες για αναβάθμιση της αμυντικής λειτουργίας που μέχρι πέρσι… έμπαζε νερά, ενώ η επένδυση στον επίσης “οράνιε” Τζόσουα Ζιρκζί στην επίθεση έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Amad On Fire At Snapdragon Stadium! 🔥 | Man Utd 3-2 Real Betis

Γουέστ Χαμ: Το στοίχημα του Λοπετέγκι

Τα “σφυριά” του Λονδίνου είναι μια από τις ομάδες που θα εμφανιστούν στη σέντρα της νέας Premier League, με… ολικό λίφτινγκ στον οργανισμό. Ο Ντέιβιντ Μόγιες παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γιούλεν Λοπετέγκι, με τον Ισπανό να προχωρά σε σωρεία προσθηκών στο ρόστερ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άφιξη του “θωρηκτού”, Νίκλας Φούλκρουγκ, από την Ντόρτμουντ, με τον Γερμανό να εντυπωσιάζει με τη δύναμη του και κατά τη διάρκεια του Euro 2024.

Κρίσταλ Πάλας: Στον αστερισμό του Γκλάσνερ

Η μεταμόρφωση της Πάλας στα χέρια του Όλιβερ Γκλάσνερ, από τη μέρα που ο Αυστριακός τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της ομάδας μεσούσης της περσινής περιόδου, καθιστά ιδιαίτερα ανυπόμονους τους φίλους των Λονδρέζων για τη χρονιά που ξεκινά. Στόχος, η άνετη εξασφάλιση της παραμονής και μετά το… βήμα παραπάνω! Καμάντα και Σαρ αναμένεται να ανεβάσουν κατά πολύ την επιθετική παραγωγικότητά της.

Μπράιτον: Ο… βενιαμίν των πάγκων

Και μόνο η παρουσία στον πάγκο του νεότερου προπονητή στην ιστορία της Premier League, αρκεί για να δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία των “γλάρων”. O μόλις 31 ετών, Φαμπιάν Χιούρτσελερ, παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Ρομπέρτο ντε Τσέρμπι και ποντάρει στην έλευση των Γιανκούμπα Μίντε και Ματς Βίφερ που διέπρεψαν υπό τις οδηγίες του Άρνε Σλοτ στην Φέγενορντ.

Μπόρνμουθ: Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη

Η ομάδα του Άντονι Ιραόλα ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με ρεκόρ συγκομιδής πόντων στα χρονικά της σύντομης παρουσίας της στην Premier League, και φέτος φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια ακόμη καλύτερη έκδοση του πρότζεκτ. Η αποχώρηση, βέβαια, του Σολάνκε, θα δυσκολέψει αρκετά την προσπάθειά του.

Φούλαμ: Η εγγύηση που λέγεται Μάρκο Σίλβα

Παρά την ξαφνική αποχώρηση του “θωρηκτού” Μίτροβιτς, ο Μάρκο Σίλβα βρήκε την άκρη του και οι Λονδρέζοι δεν κινδύνευσαν ποτέ με υποβιβασμό σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο χωρίς τον Σέρβο. Το κενό δεν έχει ακόμη καλυφθεί, ωστόσο στο Λονδίνο ανυπομονούν να δουν στο “Κρέιβεν Κότατζ” τον Εμίλ Σμιθ Ρόου που αποκτήθηκε από την Άρσεναλ. Αν αποκτήσουν και τον ΜακΤόμινεϊ θα είναι… τρισευτυχισμένοι!

Γουλβς: Η… κραυγή αγωνίας των λύκων

Οι… πολύ χαμηλές πτώσεις της Γουλβς στο φινάλε της περσινής σεζόν, φορτώνουν με μεγάλη πίεση από το ξεκίνημα της καινούργιας τους ώμους του Γκάρι Ο’ Νιλ. Η άφιξη του Ροντρίγκο Γκόμεζ από την Μπράγκα υπήρξε εξαιρετική κίνηση, αλλά μάλλον δεν ρεφάρει τη ζημιά που αφήνουν πίσω τους οι αποχωρήσεις του Πέδρο Νέτο και του Μαξ Κίλμαν.

Έβερτον: Το “αντίο” στο Γκούντισον να μην είναι αγχωτικό

Η σεζόν 2024-25 θα είναι ιστορική για την Έβερτον, καθώς τα “ζαχαρωτά” θα αγωνιστούν για τελευταία χρονιά στο θρυλικό “Γκούντισον Παρκ” προτού μετακομίσουν στο υπερσύγχρονο και επιβλητικό “Everton Stadium”. Ο Σον Ντάις πάντως θα έχει δύσκολο έργο, καθώς η ομάδα του Λίβερπουλ μάλλον αποδυναμώθηκε κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, αντί να ενισχυθεί.

Μπρέντφορντ: Το ημερολόγιο του… Τόμας Φρανκ

Οι “σφήκες” έσωσαν στο… παρά ένα την κατηγορία την περσινή σεζόν, αλλά φέτος συγκαταλέγονται στις βασικές υποψηφιότητες των ομάδων που θα παλέψουν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ο Τόμας Φρανκ, αισθάνεται και ιδιαίτερα ατυχής, καθώς η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού, ο Τιάγκο που αποκτήθηκε από την Μπριζ, τραυματίστηκε σοβαρά και θα απουσιάσει για αρκετούς μήνες. Η έλευση του Φάμπιο Καρβάλιο, από τη Λίβερπουλ, την τελευταία εβδομάδα ίσως… επαναφέρει τα χαμόγελα αισιοδοξίας.

Νότιγχαμ Φόρεστ: Μπορεί να γίνει η έκπληξη της χρονιάς;

Δεν ήταν εύκολη η επιστροφή της Φόρεστ στη μεγάλη κατηγορία μετά από δεκαετίες. Πέρσι η Νότιγχαμ έγινε η ομάδα της Premier League που εξασφάλισε την παραμονή της συγκεντρώνοντας τους λιγότερους βαθμούς στην ιστορία (32) απ’ όσες απέφυγαν τον υποβιβασμό. Με την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη να περνά ένα ήρεμο μεταγραφικό καλοκαίρι, ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο είχε τη δυνατότητα να “δέσει” καλύτερα το ούτως ή άλλως εξαιρετικό υλικό που έχει στα χέρια του και μην εκπλαγείτε αν η Φόρεστ εξελιχθεί στην ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς.

Elanga SUPERB Solo Goal! 🔥 | Olympiacos 3-4 Forest | Pre-Season Highlights
Λέστερ, Ίπσουιτς, Σαουθάμπτον: Οι… βαριές φανέλες των νεοφώτιστων

Η… βαριά ιστορική κληρονομιά που κουβαλούν μαζί τους από την Championship οι τρεις νεοφώτιστες στη μεγάλη κατηγορία, προσδίδουν μεγαλύτερη σασπένς στη μάχη αποφυγής του υποβιβασμού.

Στο Λέστερ βρήκαν μια “αλεπού των πάγκων” να οδηγήσει τις “αλεπούδες” ξανά στα μεγάλα σαλόνια, με τον Στιβ Κούπερ να αντικαθιστά τον Έντσο Μαρέσκα.
Η Ίπσουιτς επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια μετά από 22 χρόνια και φιλοδοξεί να θυμίσει σε όλους τη δύναμη του ιστορικού “Πόρτμαν Ρόουντ” καθώς υποδέχεται στην πρεμιέρα τη Λίβερπουλ.
Η Σαουθάμπτον από την πλευρά της θα πρέπει να επιβιώσει στη… ζούγκλα των μεγάλων δυνάμεων, έχοντας τον εξαιρετικά άπειρο Ράσελ Μάρτιν στο τιμόνι της. Τι συνδέει, πάντως, τις τρεις νεοφώτιστες της Premier League; Ο… Φώτης Ιωαννίδης! Και οι τρεις, βλέπετε, παλεύουν να δελεάσουν τον Παναθηναϊκό με πακτωλό εκατομμυρίων για να μετακομίσει στο Νησί ο Έλληνας φορ και αν το καταφέρουν, το νέο πρωτάθλημα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο… γαλανόλευκο ενδιαφέρον! Αν δε ανηφορίσει και ο Μανδάς από τη Ρώμη, προς... Γουλβερχάμπτον μεριά, η παροικία θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο! 

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Premier League

Παρασκευή 16/8
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ (22.00)

Σάββατο 17/8
Ίπσουιτς – Λίβερπουλ (14.30), Άρσεναλ – Γουλβς (17.00), Έβερτον – Μπράιτον (17.00), Νιουκάστλ – Σαουθάμπτον (17.00), Νότιγχαμ Φόρεστ – Μπόρνμουθ (17.00), Γουέστ Χαμ – Άστον Βίλα (19.30).

Κυριακή 18/8
Μπρέντφορντ – Κρίσταλ Πάλας (16.00), Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι (18.30).

Δευτέρα 19/8
Λέστερ – Τότεναμ (22.00)