Δεν είναι ακριβώς… ώρα μηδέν για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ οι δύο αποψινές ρεβάνς απέναντι σε Άγιαξ και Νόα, δεδομένα όμως αποτελούν αναμετρήσεις που μοιάζουν ικανές να "εκτροχιάσουν" μια ολόκληρη σεζόν πριν καλά – καλά μπούμε στο κυρίως πιάτο της νέας χρονιάς που δεν είναι άλλο από το πρωτάθλημα της Super League.

Δύο διαφορετικής φύσεως παιχνίδια που όμως απειλούν να φέρουν τους δύο Αθηναίους διεκδικητές του τίτλου σε πολύ επικίνδυνα αδιέξοδα, ικανά να ψαλιδίσουν τις όποιες ελπίδες τους για επιστροφή στο θρόνο του εγχώριου πρωταθλητή.

Παναθηναϊκός: Ο κίνδυνος πρόωρου ευρωπαϊκού αποκλεισμού και οι πιθανές παρενέργειες

Για τον Παναθηναϊκό του Ντιέγκο Αλόνσο ενδεχόμενος αποκλεισμός από τον "Αίαντα" θα προσδώσει ένα αμείλικτο "πρέπει" στα δύο παιχνίδια με τη γαλλική Λανς στα playoffs του Conference League και θα φέρει το "τριφύλλλι" ένα βήμα πιο κοντά στο χείλος του πρόωρου ευρωπαϊκού αποκλεισμού που μοιάζει με… γκρεμό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3at054pz6b5)

Γιατί ακόμη κι αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιάννη Αλαφούζο να έχει πλέον πολύ ισχυρό συμπαίκτη στη διοίκηση της ΠΑΕ (οι Τούρκοι επιμένουν ότι αυτός είναι ο Ατζούν), τα μεταγραφικά "ανοίγματα" του φετινού καλοκαιριού θα πρέπει να εξισορροπηθούν μe κάλυψη της απώλειας των εγγυημένων- και αυξημένων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - εσόδων που θα έφερνε μια θέση στο νεοσύστατο League Stage των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Την ώρα που οργιάζει η φημολογία για… δημοπρασία των τριών νεοφώτιστων της Premier League (Ίπσουιτς, Λέστερ, Σαουθάμπτον) στα πόδια του Φώτη Ιωαννίδη, η πώληση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της ομάδας, ίσως φαντάζει ως μονόδρομος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Επιπλέον, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με κυνισμό και ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό, με την πλειοψηφία του κόσμου να χρεώνει 100% στον Γιάννη Αλαφούζο την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την πρόσληψη-φιάσκο (όπως αποδείχτηκε) του Φατίχ Τερίμ, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται στο Κορωπί το κλίμα που θα δημιουργηθεί ανάμεσα σε εξέδρα και ιδιοκτήτη σε περίπτωση πρόωρης ευρωπαϊκής αποτυχίας.

ΑΕΚ: Υποτίμησε τη δυσκολία των προκριματικών και τώρα τρέχει

Από την άλλη, βέβαια, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει το σθένος που επέδειξε ο ιδιοκτήτης της "πράσινης" ΠΑΕ… ανοίγοντας την μεταγραφική κάνουλα χωρίς να έχει εγγυημένα έσοδα από την Ευρώπη.

Γιατί υπό μια οπτική έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε για να ενισχύσει τις πιθανότητες ευρωπαϊκής μακροημέρευσης της ομάδας του.
Στην ΑΕΚ αντίθετα ολόκληρος ο οργανισμός (με πρώτο, πρώτο τον Ματίας Αλμέιδα) φάνηκε να έχει υποτιμήσει σε πολύ επικίνδυνο βαθμό τους δύο αρχικούς προκριματικούς γύρους του Conference League στους οποίους ήξερε εκ των προτέρων ότι η ομάδα θα ήταν ισχυρή, θεωρώντας ενδεχομένως ότι η χαμηλή δυναμικότητα των αντιπάλων της "Ένωσης" θα την οδηγούσε – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – στα playoffs του Αυγούστου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391jyr0v5zt)

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χαλαρότητα στην απόκτηση κεντρικού επιθετικού μετά τις αποχωρήσεις Πόνσε, Αραούχο και Φαν Φέερτ, κι ενώ στην ΑΕΚ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το πόσο επιρρεπής είναι ο Λιβάι Γκαρσία στους τραυματισμούς.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να πρέπει η "Ένωση" να δώσει απόψε αγώνα επιβίωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στη Νόα και τον Αλμέιδα να ψάχνει ποιον ακραίο επιθετικό θα… βαφτίσει σέντερ φορ για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η λογική λέει ότι εύκολα ή δύσκολα η ΑΕΚ θα τη βρει την άκρη, απέναντι σε μια εξαιρετικά άπειρη ομάδα όπως οι Αρμένιοι. Έτσι λέει η λογική! Απλά επειδή με την ΑΕΚ που είδαμε στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της η… λογική του παραλόγου και οι τάσεις αυτοχειρίας κυριαρχούν, ας κρατήσουμε και ένα μικρό "κιτρινόμαυρο" καλάθι για όσα θα ζήσουμε σε 24 ώρες.