Ο αποκλεισμός-σοκ της ΑΕΚ με τη Νόα, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό-θρίλερ του Παναθηναϊκού από τον Άγιαξ στον τρίτο προκριματικό του Europa League, σήμανε την παρουσία μόνο μιας ελληνικής ομάδας στα playoffs του Conference League, με φόντο την παρουσία στο νεοσύστατο League Stage της διοργάνωσης που από πέρυσι έχει ελληνικό τροπαιούχο!

Οι "πράσινοι" καλούνται πλέον να βαδίσουν στα χνάρια του Ολυμπιακού που στις 29 Μαΐου έγραψε ιστορία στην "Opap Arena", φέρνοντας στη χώρα μας την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Το πρώτο βήμα που καλούνται να πραγματοποιήσουν, βέβαια, είναι να ξεπεράσουν ένα πολύ υψηλό εμπόδιο που έχουν μπροστά τους στα playoffs του Conference League, αυτό της γαλλικής Λανς. Αν τα καταφέρουν, τότε θα βρουν μπροστά τους μια μοναδική ευκαιρία να επιστρέψουν για τα καλά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς το τοπίο που διαμορφώνεται στο νέο Conference League ενδείκνυται για... ελληνικές υπερβάσεις. Και ο Παναθηναϊκός στο Άμστερνταμ έδειξε να βρίσκει ξανά ευρωπαϊκό σφυγμό. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gt2i9hp5yp)

Τι θα περιμένει, όμως, τον Παναθηναϊκό στο League Stage της διοργάνωσης (εκεί που θα βρεθεί και ο ΠΑΟΚ αν αποκλειστεί από τη σλοβενική Τσέλιε στα payoffs του Europa League); Πώς θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς ομίλους με τους οποίους μεγαλώσαμε; Να διευκρινήσουμε ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με Champions League και Europa League, στο Conference League καμία ομάδα δεν έχει απευθείας εξασφαλισμένη θέση στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και όλες πρέπει να την εξασφαλίσουν μέσα από τη διαδικασία προκριματικών. 

Πώς θα διεξαχθεί το League Stage του Conference League

Στο League Stage του Conference League θα συμμετέχουν 36 ομάδες, χωρισμένες σε 6 γκρουπ δυναμικότητας των 6 ομάδων, ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο συλλογικό ranking της UEFA. Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 6 παιχνίδια αντιμετωπίζοντας 1 ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας (ακόμη και από το δικό της). Από τους 6 αγώνες, οι 3 θα είναι εντός και οι 3 εκτός έδρας. 

Το ποιες θα είναι οι 6 ομάδες που θα βρεθούν στον δρόμο του Παναθηναϊκού (αν καταφέρει και αποκλείσει τη Λανς) θα οριστεί από την κλήρωση της πρώτης φάσης που θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου στη Νιόν. 

Οι 36 ομάδες συμμετέχουν σε ενιαία βαθμολογία (ξεκινώντας όπως συμβαίνει σε όλα τα πρωταθλήματα με μηδέν βαθμούς), με τους αγώνες να ξεκινούν το διήμερο 3 Οκτωβρίου και να ολοκληρώνονται στις 19 Δεκεμβρίου! 

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1 έως 8 προκρίνονται απευθείας στους "16" του Conference League, με αυτές που θα βρεθούν στην 1η και τη 2η θέση της βαθμολογίας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες στους επόμενους γύρους πριν από τον τελικό. 

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 έως 16 θα αντιμετωπίσουν στις 13 και 20 Φεβρουαρίου 2025 τις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 17 έως 24 σε διπλούς αγώνες playoffs και οι νικήτριες των οκτώ ζευγαριών θα είναι εκείνες που θα συμπληρώσουν την τελική 16άδα της διοργάνωσης. 

Ποιες ομάδες θα βρεθούν στον δρόμο του Παναθηναϊκού

Οι 36 ομάδες που θα συμμετέχουν στο League Stage θα προκύψουν από τα αποτελέσματα στα playoffs του Conference League, αλλά και από αυτά του Europa League που θα "υποβιβάσουν" όσες αποκλειστούν εκεί στην τρίτη διοργάνωση της UEFA. 

Γιατί, λοιπόν, φαντάζει το Conference League ως μονοπάτι ευκαιρίας μεγάλης διάκρισης για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα; Μια ματιά να ρίξει κανείς στα ζευγάρια που θα διαμορφώσουν τον χάρτη του League Stage, πλην της Τσέλσι, της Φιορεντίνα και της Μπέτις δεν υπάρχουν ομάδες που στα χαρτιά θεωρούνται καλύτερες από τις δικές μας. 

Και με δεδομένο ότι από φέτος παύει να υφίσταται η μετακίνηση ομάδων από διοργάνωση σε διοργάνωση μεσούσης της σεζόν, ο Παναθηναϊκός (αν προκριθεί) θα ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα προκύψουν άλλα "θηρία" λόγω... υποβιβασμού τους από το Europa League. 

Ποια είναι, όμως, τα 36 ζευγάρια που θα αναδείξουν τις 36 ομάδες που θα συμμετέχουν στο ιστορικό πρώτο League Stage του Conference League; 

PLAYOFFS CONFERENCE LEAGUE (ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ LEAGUE STAGE ΟΙ 24 ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ)

Τσέλσι (Αγγλία) - Σερβέτ (Ελβετία)
Φιορεντίνα (Ιταλία) - Puskas FC (Ουγγαρία)
Κρίβμπας (Ουκρανία) - Μπέτις (Ισπανία)
Κοπεγχάγη (Δανία) - Κιλμάρνοκ (Νορβηγία)
Λανς (Γαλλία) - Παναθηναϊκός 
Βιτόρια Γκιμαράες (Πορτογαλία) - Ζρίνσκι (Βοσνία)
Σεντ Γκάλεν (Ελβετία) - Τράμπζονσπορ (Τουρκία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) -Ντρίτα (Κόσοβο)
Κλουζ (Ρουμανία) - Πάφος (Κύπρος)
Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) - Γάνδη (Βέλγιο)
Χάκεν (Σουηδία) - Χάιντενχαϊμ (Γερμανία)
Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία) - Μπασακσεχίρ (Τουρκία)
Ομόνοια (Κύπρος) - Ζίρα (Αζερμπαϊτζάν)
Τζουργκάρντεν (Σουηδία) - Μάριμπορ (Σλοβενία)
Μπραν (Νορβηγία) - Αστάνα (Καζακστάν)
Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) - Σερκλ Μπριζ (Βέλγιο)
Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία) - Πάκσι (Ουγγαρία)
Ριέκα (Κροατία) - Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)
Λίνκολν (Γιβραλτάρ) - Λάρνε (Β. Ιρλανδία)
Πιούνικ (Αρμενία) - Τσέλιε (Σλοβενία)
Βίκινγκουρ (Ισλανδία) - Σάντα Κολόμα (Ανδόρα)
Πανεβέτσις (Λιθουανία) - Νιου Σέιντς (Ουαλία)
Κλάκσβικ (Νήσοι Φερόες) - Ελσίνκι (Φινλανδία)
Νόα (Αρμενία) - Ρουζομπερόκ (Σλοβακία)

PLAYOFFS EUROPA LEAGUE (ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ LEAGUE STAGE ΟΙ 12 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ)

Ντινάμο Μινσκ (Λευκορωσία) - Άντερλεχτ (Βέλγιο)
Γιαγκελόνια (Πολωνία) - Άγιαξ (Ολλανδία)
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) - Πετροκούμπ (Μολδαβία)
Λουγκάνο (Ελβετία) - Μπεσίκτας (Τουρκία)
Λασκ (Αυστρία) - Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Ρίγα (Λετονία) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - Μπάτσκα Τόπολα (Σερβία)
ΠΑΟΚ - Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία)
Φερεντσβάρος (Ουγγαρία) - Μπόρατς Μπάνια Λούκα (Βοσνία)
Μόλντε (Νορβηγία) - Έλφσμποργκ (Σουηδία)
Μπράγκα (Πορτογαλία) - Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) - Χαρτς (Σκωτία)