Το... ταξίδι της ΑΕΚ στην Αρμενία ήταν όπως δήλωσε και ο Ματίας Αλμέιδα μια μεγάλη αλήθεια. Η... αυτονόητη νίκη κόντρα σε μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2017 κατέληξε σε ήττα-μαχαιριά και πισωγύρισμα τόσο για την ίδια την ομάδα όσο και τους φιλάθλους της. Κι όλα αυτά ακόμα στα προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης που δεν χωρούν περιθώρια λάθους και δεν αργεί να έρθει ο... εφιάλτης του αποκλεισμού.

Οι "κιτρινόμαυροι" ήθελαν μπροστά στα μάτια των φιλάθλων τους στην OPAP Arena, μια ευλογημένη μέρα όπως η 15η Αυγούστου να μετατραπεί σε χαρά και χαμόγελα που θα μπορούσαν να απαλύνουν μέχρι έναν βαθμό τον... πόνο των κακών εμφανίσεων στην Ευρώπη κα την "καταστροφή" της Αρμενίας. Ούτε στο χειρότερο σενάριο δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πριν τα προκριματικά του Europa Conference League στην "Ένωση" ότι θα μπορούσαν να αποκλειστούν από ομάδα σαν τη... Νόα.

Κι όμως το κατάφερε και αυτό. Τι κι αν ήταν ανώτερη και δημιούργησε ένα... κάρο ευκαιρίες, τι κι αν το μέγεθος της "κατάπινε" μόνο στην ιδέα τους αντιπάλους της, η ΑΕΚ έγραψε την πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή της πορεία γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Νόα. Μια ομάδα που πανηγύρισε την μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυση της και όλα αυτά κόντρα σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Το αυτογκόλ του Σίλβα στο 90+2' μπορεί να "ξύπνησε" προσωρινά ελπίδες όμως ήταν πλέον... αργά. Το τελικό 1-0 την βρίσκει εκτός Ευρώπης, με το σοκ να είναι τεράστιο.

Πλέον, η χρονιά για την "Ένωση" ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο αφού από εκεί που η φετινή σεζόν με τις "ηχηρές" μεταγραφές της φάνταζε σαν κίνητρο για μεγάλα... πράγματα, εντέλει αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όχι απλά πρόωρα λόγω προκριματικών αλλά και λόγω.. αντιπάλων! Φυσικά το γιουχάρισμα του κόσμου μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τα "είπε" από μόνο του... όλα! 


Ο πιο "μαύρος" ευρωπαϊκός αποκλεισμός στην ιστορία της ΑΕΚ ήρθε από τη... Νόα

Συγκηνητικες στιγμές εκτυλίχθηκαν λίγο πριν βγουν οι δυο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο όταν και οι παίκτες της ΑΕΚ απέτισαν φόρο τιμής στην μνήμη του εμβληματικού οπαδού της "Ένωσης", Νίκο Ξηροκώστα που άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας σε πένθος την "κιτρινόμαυρη" οικογένεια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gnmh570cgh)
Η ΑΕΚ που παρατάχθηκε χωρίς τον Λιβάι Γκαρσία και ξεκίνησε με τον Τσούμπερ στην κορυφή της επίθεσης, είχε διάθεση να απειλήσει από νωρίς, είχε τη μπάλα στα πόδια της και ήθελε να επιβάλλει τον ρυθμό της από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα πίεζαν ψηλά και μέσα σε δυο λεπτά δημιούργησαν δυο μεγάλες φάσεις όμως δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα.

Στο 3ο λεπτό, ο Τσούμπερ είδε την πίεση του να αποδίδει καρπούς όταν και έκλεψε τη μπάλα από αντίπαλο του και βγήκε σε τετ-α-τετ ωστόσο ο Τσαντσάρεβιτς του είπε... όχι και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Ο γκολκίπερ της Νόα χρειάστηκε να επέμβει και μόλις ένα λεπτό αργότερα όταν στο 4ο λεπτό ο Ρότα έκανε κεφαλιά μετά από σέντρα του Ρότα την οποία και απέκρουσε εντυπωσιακά στερώντας από την ΑΕΚ το γκολ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3go6e1x2yf5)
Οι γηπεδούχοι αν και είχαν την κατοχή και την πρωτοβουλία των κινήσεων τα "χαλούσαν" στην τελική ενέργεια, ενώ από την άλλη οι φιλοξενούμενοι είχαν επικεντρωθεί κυρίως στο ανασταλτικό και αμυντικό κομμάτι. Παρ' όλα αυτά στο 21ο λεπτό βρήκαν τους χώρους να επιτεθούν και ο Γκρεγκόριο εξαπέλυσε σουτ το οποίο μπόκαρε σταθερά ο Στρακόσα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3goetw3rezl)
Οι "κιτρινόμαυροι" έψαχναν το πολυπόθητο γκολ που θα τους άνοιγε τον δρόμο για το σκοράρισμα, ασκούσαν ασφυκτικό πρέσινγκ, ενώ έφτασαν σε νέα ευκαιρία στο 28ο λεπτό όταν και ο Ελίασον έκανε κεφαλιά μέσα από την περιοχή την οποία μπλόκαρε ο Τσαντσάρεβιτς εν μέσω... πανηγυρισμών. Επτά λεπτά αργότερα (35') η ΑΕΚ απείλησε εκ νέου με σουτ του Ρότα το οποίο κόντραρε και πέρασε λίγο πιο δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gomfdso75l)
Μετά από διπλή ευκαρία με Μάνταλο και Ελίασον, η ΑΕΚ "άγγιξε" το 1-0 ωστόσο η μπάλα δεν της έκανε το... χατίρι. Ο Μάνταλος μετά από σέντρα του Τσούμπερ στην περιοχή έκανε με την μια κεφαλιά η οποία κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας και στέρησε από τους "κιτρινόμαυρους" το γκολ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gou3dmfh2x)
Αν και η ΑΕΚ δημιουργούσε κινδύνους, έβγαζε μια νευρικότητα στον αγωνιστικό χώρο και όσο επικίνδυνη έδειχνε άλλο τόσο έδειχνε να τα "χαλά" στο να τελειώσει τη φάση και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Λίγο πριν την ανάπαυλα, οι γηπεδούχοι είχαν ακόμη μια ευκαιρία με τον Ελίασον ο οποίος δοκίμασε σουτ το οποίο κόντραρε και έφυγε δίπλα από το δοκάρι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Λιούμπισιτς δοκίμασε να σουτάρει όμως είδε την μπάλα να κοντράρει ξανά και να καταλήγει σε κόρνερ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gp0fm5pq4h)
Με... αλλαγές ξεκίνησε το δεύτερο μέρος ο Ματίας Αλμέιδα βάζοντας στον αγωνιστικό χώρο δυο παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά κυρίως για τις προσωπικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Η είσοδος του Πινέδα και του Λαμέλα αντί των Μάνταλο και Σιμάνσσκι σήμαινε φουλ.. επίθεση!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gpitf5nsix)
To ρίσκο φυσικά ήταν μεγάλο από τον Αργεντινό τεχνικό καθώς θα υπήρχαν κενά στην μεσαία γραμμή όμως το σκεπτικό του ήταν να εμπλουτίσει την ενδεκάδα της ομάδας του με επιθετικογενείς παίκτες. Τα πρώτα... κενά φάνηκαν όταν στο 56' μετά από λάθος οι Αρμένοι έφυγσαν στην κόντρα και ο Μανβελιάν δοκίμασε σουτ από τα όρια της περιοχής και το δοκάρι... γλίτωσε την ΑΕΚ από το 0-1.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gps0v0ntc1)
Μπορεί το μοτίβο να ήταν όπως στο πρώτο ημίχρονο καθώς η ΑΕΚ είχε τη μπάλα στα πόδια της και έπαιζε σε πολλές περιπτώσεις... μονότερμα, αυτό όμως δεν σήμαινε ότι έφτανε και σε κάτι ουσιαστικό στον αγωνιστικό χώρο. Οι επιθέσεις της δεν είχαν την ίδια ένταση, ενώ ο ρυθμός σε σχέση με το πρώτο μέρος έδειχνε να πέφτει αισθητά.

Ως αποτέλεσμα; Η πρώτη της καλή στιγμή να σημειωθεί στο 73ο λεπτό όταν και ο Ρότα (όχι κάποιος επιθετικός αλλά αμυντικός) να επιχειρήσει σουτ το οποίο απέκρουσε ο αντίπαλος γκολκίπερ απομακρύνοντας τον κίνδυνο για την ομάδα του. O Έλληνας μπακ μάλιστα λίγο έλειψε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στο 76ο λεπτό όταν και εξαπέλυσε φοβερό μακρινό σουτ στο οποίο είχε ξανά (!) απάντηση ο Τσαντσάρεβιτς που πραγματοποίησε μια από τις πολλές εντυπωσιακές αποκρούσεις στο ματς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gq8m7o8i15)
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για την "Ένωση" ήρθε ξανά από αμυντικό! Τον συνήθη... ύποπτο Ντομαγκόι Βίντα ο οποίος έδειξε για ακόμη μια φορά τις επιθετικές του... αρετές, έκανε το κοντρόλ μέσα στην περιοχή και σούταρε όμως η μπάλα δεν του έκανε το... χατίρι και πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gqa7780xfd)
Όσο κυλούσαν τα λεπτά, τόσο η νευρικότητα κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο για την ΑΕΚ που όχι απλά δεν είχε φαντασία στο παιχνίδι της αλλά δεν έφτασε καν σε κάποια μεγάλη φάση μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του παιχνιδιού. Το ψυχολογικό... σοκ είχε καταβάλλει τους παίκτες, κάτι που αποτυπωνόταν στο χορτάρι.

Τα 9 λεπτά των καθυστερήσεων ήταν η τελευταία ελπίδα της ΑΕΚ για να πάρει κάτι από το ματς και πράγματι βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Συγκεκριμένα στο 90+2' όταν ο Σίλβα έβαλε το πόδι του μπροστά από τον Στίβεν Τσούμπερ και με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 μετά από σέντρα του Φερνάντες. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, προσπάθησε να εμψυχώσει την ομάδα του δίνοντας τον δικό του παλμό όμως όπως αποδείχθηκε ήταν πλέον... αργά για να διεκδικήσει κάτι παραπάνω η ΑΕΚ από το ματς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gqjcrpi8gx)
ΑΕΚ: Στρακόσα, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Πήλιος (70' Χατζισαφί), Σιμάνσκι (46' Πινέδα), Μάνταλος, Ελίασον (64' Φερνάντες), Λιούμπιτσιτς (46' Λαμέλα), Γκατσίνοβιτς (64' Κοϊτά) , Τσούμπερ

NOA: Τσαντσάρεβιτς, Σίλβα, Μίλκοβιτς, Τοράρινσον, Σάντος, Γκάμπος (63' Τσινάρι), Σανγκαρέ (75' Μουραντιάν), Μανβέλιαν (74' Ομάρ), Φερέιρα (63' Αβανεσιάν), Γκρεγκόριο (63' Άιας), Πινσόν

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gr4s5bs7ch)