Ευρωπαϊκή καταστροφή. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη σύντομη πορεία της ΑΕΚ στο φετινό Europa Conference League, το οποίο αποχαιρέτησε από τον... Αύγουστο. Με το... καλημέρα των προκριματικών η "Ένωση" έδειξε τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες που τη διέπουν και αντί να τις αποβάλει τις... απογείωσε με τον πλέον χειρότερο τρόπο κόντρα στη Νόα, η οποία την υποχρέωσε σε έναν ιστορικό διασυρμό που δεν έχει προηγούμενο.

Ποιος να το έλεγε στους "κιτρινόμαυρους" που μόνο από το μέγεθός τους κόντρα στους αντιπάλους τους δεν θα έπρεπε καν να... διαπραγματευτούν την υπόθεση πρόκριση στα playoffs, ότι μια ομάδα από την Ανδόρα και μία από την Αρμενία, που μάλιστα ιδρύθηκε το 2017, θα ήταν ικανές να της φέρουν έναν "εφιάλτη" γεμάτο από εγκληματικά λάθη στην πιο "μαύρη" σελίδα της ευρωπαϊκής της ιστορίας.

Από την Ίντερ Εσκάλδες στη... Νόα η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ξορκίσει τους δαίμονες της

Ιδανικό ξεκίνημα θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν όταν στον δρόμο της ΑΕΚ στην πρεμιέρα της στο Europa Conference League βρέθηκε μια... ομάδα από την Ανδόρα. Η Ίντερ Εσκάλδες. Πόσοι να ήταν αυτοί που τη γνώριζαν; Κι όμως, αυτή η ομάδα κατάφερε να μετατρέψει ένα πάρτι πρόκρισης διά... περιπάτου της "Ένωσης" σε καθρέφτη "αλήθειας" για το τι συμβαίνει ψυχολογικά και σωματικά στους "κιτρινόμαυρους".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2y1ivsq33kh)
Ένα άνετο 4-0 κατέληξε αργά και... βασανιστικά σε 4-3 και τα πρώτα "καμπανάκια" άρχισαν να χτυπούν από νωρίς. Μπορεί η ΑΕΚ να κατάφερε να τα βάλει σε... σίγαση προσωρινά μετά το εντυπωσιακό πέρασμά της από την Ανδόρα και τη "χαλαρή" πρόκριση με το εμφατικό 0-4, όμως η αισιοδοξία ότι η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα άφησε πίσω τις παθογένειές της ήρθε να "σβήσει" όταν και οι δρόμοι της συναντήθηκαν με αυτούς της Νόα.

Η Νόα έδειξε στην ΑΕΚ όλες τις παθογένειές της

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ βρήκε στον δρόμο την ομάδα από την Αρμενία. Κι αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα θυμάται σε όλη της τη ζωή. Αλλά για τους λάθος λόγους. Στο πρώτο ματς στην Αρμενία η Νόα κατάφερε να δείξει στην ΑΕΚ όλες τις παθογένειες που τη διέπουν και δείχνει παιχνίδι με παιχνίδι ότι δεν έχει καταφέρει να βρει το αντίδοτο για να τις "γιατρέψει".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391764dg5k9)
Λάθη χωρίς λογική από παίκτες, συγκέντρωση και καθαρό μυαλό μηδέν στο... πηλίκο και μια ήττα που αποδείχθηκε καταστροφή ενόψει και της ρεβάνς. Η αποκαρδιωτική εμφάνιση του Δικεφάλου στην Αρμενία επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο, αυτό ότι η ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον τρόπο να μείνει συγκεντρωμένη, να αποφύγει τα "παιδικά" λάθη και να "καταπιεί τον αντίπαλο με την ανωτερότητα που δεδομένα λόγω μεγέθους και ρόστερ έχει.

Το ανεξήγητο με τα λάθη των παικτών της ΑΕΚ

Αυτό που αναμφίβολα έχει ανοίξει τον... ασκό του Αιόλου είναι τα τραγικά λάθη των παικτών της ΑΕΚ που με μεγάλη ευκολία δίνουν τη μπάλα στους αντιπάλους τους οι οποίοι λένε και... ευχαριστώ στέλνοντάς τη στα δίχτυα. Στο ίδιο έργο θεατές από την Ίντερ Εσκάλδες στη... Νόα. Το παιχνίδι στην Αρμενία έφερε την μεγαλύτερη "ζημιά" η οποία αποδείχθηκε μοιραία στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το καλοκαίρι, η "Ένωση" αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στα γκολποστ της και δημιούργησε ένα αρκετά δυνατό δίδυμο που αποτελείται από τους Αλμπέρτο Μπρινιόλι και Θωμά Στρακόσα. Ο δεύτερος ήρθε με τις καλύτερες βλέψεις μετά το εξαιρετικό του Euro με τη φανέλα της Αλβανίας κι όμως παρασύρθηκε και "υπνωτίστηκε" από όλη την νευρικότητα που βγάζει η ομάδα του στο χορτάρι με αποτέλεσμα να δίνει το ένα δώρο μετά το... άλλο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38zdfjyn5o9)
Αλλά όχι μόνο αυτός. Τα λάθη στην μεσαία και αμυντική γραμμή και η ευκολία που "πουλάνε" τη μπάλα οι "κιτρινόμαυροι"... τρόμαζαν σε βαθμό που αναρωτιόταν κανείς πως μπορεί όλο αυτό να σταματήσει και γιατί ο Ματίας Αλμέιδα δεν έχει βρει ακόμα να "πολεμήσει" την έλλειψη συγκέντρωσης. Η απουσία του καθαρού μυαλού των παικτών του θα έλεγε κανείς πως είναι και αποτέλεσμα του... δικού του.

Στο ίδιο έργο... θεατές στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ώρα μηδέν ήταν για την ΑΕΚ η ρεβάνς στην "OPAP Arena". Μπροστά στα μάτια των χιλιάδων φιλάθλων της που αποφάσισαν να μην φύγουν... μονοήμερο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα σε ματς ζωής και θανάτου. Η αντίδραση και η... απάντηση στο γήπεδο ήταν δεδομένη από τους πιο αισιόδοξους που δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν πως γίνεται η ομάδα τους να μην "καθαρίσει" με τρία και τέσσερα γκολ τη Νόα και να προκριθεί "αέρα" στην επόμενη φάση.

Αμ δε! Το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου όταν έληξε το πρώτο ημίχρονο χωρίς σκορ και με μια σειρά χαμένων ευκαιριών όλοι άρχισαν να ανησυχούν και να αναρωτιούνται: Βρε λες; Η ανησυχία όλων όσο κυλούσαν τα λεπτά και το χειρότερο σενάριο του αποκλεισμού πήρε σάρκα και οστά. 90 (λεπτά) έγραφαν οι πίνακες με το σκορ στα μάτριξ του γηπέδου κι ακόμη γκολ δεν είχε μπει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gqvlyr6thd)
Το ρίσκο και ο... παρορμητισμός του Ματίας Αλμέιδα να βγάλει τα δυο χαφ του στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου για να βάλει στις θέσεις τους δυο επιθετικογενείς παίκτες έδειχνε την... απελπισία ενός γκολ με κάθε κόστος. Το κενό στην μεσαία γραμμή εμφανές και το μεγάλο ρίσκο παραλίγο να μετατραπεί και σε γκολ για τη Νόα που είχε δοκάρι. Μάλιστα, η ενδεκάδα είχε φτάσει σε βαθμό να είναι τόσο επιθετική που κι όμως τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος της δημιούργησαν αμυντικοί της. Ο λόγος για τους Βίντα και Ρότα.

Ένα αυτογκόλ στο 90+2' μπορεί προσωρινά να "γέννησε" την ελπίδα ότι μπορεί να έρθει η ανατροπή όμως ο Θεός του ποδοσφαίρου ήθελε να γράψει αυτόν τον επίλογο και να δώσει το πιο σκληρό μάθημα στην ΑΕΚ. Μια ΑΕΚ που από τον Αύγουστο μήνα βρίσκεται εκτός Ευρώπης στην οποία ήθελε να πάει για... μεγάλα πράγματα. Το όνειρο έσβησε, η επόμενη μέρα γεννά ερωτηματικά.

Πόσο μεγάλη είναι η... ζημιά της Νέας Φιλαδέλφειας;

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα καταφέρει να αποβάλλει όλο το ψυχολογικό φορτίο που κουβαλά καθώς σε δυο μέρες ξεκινάει το πρωτάθλημα. Παίκτες που "διψούσαν" για πορεία στην Ευρώπη θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η ομάδα τους βγήκε εκτός από έναν βασικό της στόχο με το... καλημέρα κι αν όλο αυτό δεν διαχειριστεί σωστά τότε μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφικό και σε ότι αφορά τις εγχώριες της υποχρεώσεις.

Οι αποδοκιμασίες του κόσμου, η αρνητική ατμόσφαιρα, το γιουχάρισμα, η έντονη κριτική και η αγανάκτηση αν δεν πεισμώσει τους παίκτες για να αποφασίσουν να βγάλουν αντίδραση κι αντ΄αυτού τους... αποτελειώσει ψυχολογικά τότε όλο αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο και στο πρωτάθλημα το οποίο έχασε από τα λάθη της την περσινή χρονιά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gr3i72v73l)
Οι απαιτήσεις του κόσμου υψηλές, οι δικαιολογίες... τελείωσαν και οι "κιτρινόμαυροι" ξέρουν πως δεν χωρούν άλλα περιθώρια λάθους. Γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι δεν θα δοθεί συγχωροχάρτι.

Οι ευθύνες του Ματίας Αλμέιδα και η... αλήθεια

Ο Ματίας Αλμέιδα, ο άνθρωπος που όταν ήρθε στην ΑΕΚ λες κι είχε... μαγικό ραβδί την μεταμόρφωσε αγωνιστικά και ψυχολογικά, με τα πρώτα δέιγματα γραφής της δουλειάς του να την οδηγούν στο νταμπλ. "Θεός" στα μάτια όλων δικαίως μπήκε στις καρδιές των Ενωσιτών που είδαν στα μάτια του τον προπονητή που πάντα έψαχναν και ήθελαν.

Μετά τους... πανηγυρισμούς της πρώτης σεζόν με το σπουδαίο νταμπλ, η επόμενη χρονιά ξεκίνησε να φέρνει τα... σύννεφα κυρίως για τον τρόπο διαχείρισης των παιχνιδιών από τον Αργεντινό τεχνικό, τις ανεξήγητες επιλογές του με την επιλογή και μη προσώπων, τις "αλχημείες" στην ενδεκάδα και ένα ποδοσφαιρικό πλάνο που δεν έμοιζε ξεκάθαρο σε κανέναν.

Το δυνατό σημείο της ΑΕΚ στην εποχή του Αλμέιδα ήταν από την αρχή το ασφυκτικό πρέσινγκ. Κάτι που έχασε σε πολλά σημεία της σεζόν. Το δυνατό της σημείο μετατράπηκε σε... αδύναμο. Λόγω έντονων προπονήσεων; Το γιατί αναζητείται. Μόνο αυτή το ξέρει. Οι παίκτες δείχνουν να μην έχουν τις ίδιες αντοχές στον αγωνιστικό χώρο, να υπάρχει ασυννενοησία μεταξύ τους και να παίζουν χωρίς καθαρό μυαλό. Η προετοιμασία ανοίγει επίσης... κουβέντα κυρίως για το αν γίνεται ουσιαστική δουλειά και το αν βοηθούν οι τόσο έντονες προπονήσεις, ενώ τα φιλικά μόνο σημάδια βελτίωσης δεν έδειξαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gq8m7o8i15)
Οι απόποιρες του Ματίας Αλμέιδα να δοκιμάζει πράγματα και... θαύματα στην ενδεκάδα της ομάδας του γεννά πολλά ερωτηματικά. Δείχνει πως δεν έχει έχει ξεκάθαρο πλάνο για το πως θέλει να πορευτεί και με ποιους κι όλό αυτό λίγο πολύ φέρνει μια σύγχυση στους ποδοσφαιριστές που δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις να μην ξέρουν τι να κάνουν και που να δώσουν τη... μπάλα.

Τα ατομικά λάθη έχουν ξεσηκώσει... θύελλα αντιδράσεων με την ευκολία που έρχονται και όσο περνά ο καιρός το αντίδοτο δεν έχει βρεθεί. Η πρώτη σεζόν με τον Αλμέιδα στον πάγκο φάνταζε... μαγική, η δεύτερη προβλημάτισε και η τρίτη είναι ξεκάθαρα της κριτικής. Η οποία έχει ήδη ξεκινήσει για τα... καλά. Οι παίκτες γνωρίζουν τις ευθύνες τους, ξέρουν σε ποια ομάδα ξέρουν και τι διακυβεύεται.

Μάλιστα, παίκτες που έχουν αποκτηθεί για να κάνουν τη... διαφορά όπως ο Λαμέλα, ο Κοϊτά και ο Περέιρα δεν έχουν καταφέρει να δείξουν ακόμη πράγματα παρά τις μεγάλες προσδοκίες ειδικά για τον πρώτο που τόσο στην Αρμενία όσο και στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν κατάφερε να δείξει την μεγάλη του κλάση και να κάνει μια προσωπική ενέργεια που θα μπορούσε να δώσει το κάτι... παραπάνω. Αυτό που έχει και ανάγκη η ΑΕΚ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d390uxwewddt)

Πώς γίνεται η ΑΕΚ να έχει μόνο έναν φορ;

Πόνσε και Αραούχο αποχαιρέτησαν την "Ένωση" το καλοκαίρι. Ο Λιβάι Γκαρσία έμεινε ο τελευταίος των... Μοϊκανών στην κορυφή της επίθεσης. Μόνος του. Ένας παίκτης με τεράστια κλάση αλλά και "εύθραστος" στους τραυματισμούς. Κάτι που επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο. Η ΑΕΚ αφού αποχαιρέτησε τους δυο Αργεντινούς επιθετικούς της γνώριζε πως αφήνουν πίσω τους ένα μεγάλο κενό.

Τι έγινε όμως για να το καλύψουν; Βρισκόμαστε σήμερα, 16 Αυγούστου και η ομάδα του Αλμέιδα πορεύεται με έναν μόνο στράικερ. Τον Λιβάι Γκαρσία. Ο οποίος μάλιστα είναι νοκ άουτ λόγω ενοχλήσεων. Μπορεί να έκανε αισθητή την παρουσία του από τα πρώτα κιόλας φετινά ματς που σκόραρε πέντε γκολ σε τρεις αναμετρήσεις, όμως η συνέχεια οτν βρήκε στα... πιτς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d34sjeeongzd)
Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να αναγκαστεί να στραφεί σε λύση... έκτακτης ανάγκης με τον Στίβεν Τσούμπερ στην κορυφή της επίθεσης κόντρα στη Νόα. Ο Ματίας Αλμέιδα δήλωσε ότι έχει δει πάνω από... 30 φορ όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο "εκλεκτός". Δεν έχει βρεθεί ακόμα αυτός που θα έχει τα στοιχεία που θέλει να έχει συγκριτικά με τον Λιβάι Γκαρσία.

Μπορεί να μην τα βρει και ποτέ. Πόσο προτιμότερο είναι όμως το... τίποτα από το κάτι; Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο Πόνσε είχε παραμείνει στην ΑΕΚ; Αν είχε αποκτηθεί έστω ένας ακόμη επιθετικός που μπορεί να μην ήταν της... κλάσης και του επιπέδου του Γκαρσία αλλά θα ήταν ικανός να δώσει λύσεις και να ενισχύσει την ομάδα του στην κορυφή της επίθεσης.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, οι τρόποι χειρισμοί όλων έχουν μπει στο στόχαστρο και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ έχουν αρχίσει να φοβόύνται μήπως όντως η ομάδα τους πορευτεί τη φετινή σεζόν με καθαρό φορ μόνο τον Λιβάι Γκαρσία. Οι τρεις επιθετικοί έγιναν ένας... ποια είναι η συνέχεια;