Σε διαφορετικό κλίμα, είναι αλήθεια, περιμέναμε να απολαύσουμε τη σέντρα του νέου πρωταθλήματος της Super League, αλλά η… χρυσόσκονη που άφησε πίσω της η κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό παρέδωσε τη σκυτάλη σε διαδοχικούς αποκλεισμούς των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης και φυσικά το… ηλεκτροσόκ της πρόωρης εξόδου της ΑΕΚ από τις διοργανώσεις της UEFA.

Παρ’ όλα αυτά ο νέος “μαραθώνιος” ξεκινά με δύο αναμετρήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ομάδες που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη διάρκεια της περσινής σεζόν (η μία με την κατάκτηση του πρώτου ευρωοπαϊκού και η άλλη με μια επική κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος) και που δεδομένα θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στο πρωτοεμφανιζόμενο League Stage, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Γιατί αν ο ΠΑΟΚ δικαιώσει τον τίτλο του φαβορί απέναντι στη Σάμροκ Ρόβερς και δεν ακολουθήσει τα… αυτοκτονικά βήματα του έτερου “Δικέφαλου” τότε η Ελλάδα θα εμφανιστεί με δύο εκπροσώπους της στο… μικρό Champions League του Europa, παρέα με ομάδες-θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ και η Ρόμα.

Ωστόσο, η διάκριση στην Ευρώπη αποτελεί παραδοσιακά το… μισό δέλεαρ της σεζόν για τις ομάδες μας. Γιατί το υπόλοιπο 50% έχει αμιγώς χρώμα… γαλανόλευκο! Ποια ομάδα, λοιπόν, από τις τέσσερις παραδοσιακές διεκδικήτριες του τίτλου δικαιούται να υποστηρίζει ότι εκκινεί τη χρονιά με τον τίτλο του φαβορί; Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου; Ο κάτοχος του Conference League Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ; Ο φιλόδοξος Παναθηναϊκός του Ντιέγκο Αλόνσο; Ή μήπως η… στραπατσαρισμένη ψυχολογικά, αλλά έχοντας την πολυτέλεια να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προσπάθεια ανάκτησης των εγχώριων πρωτείων, ΑΕΚ;

OLYMPIACOS F.C. 24 / 25 HOME JERSEY 🔴⚪️

Ολυμπιακός: Πρωτάθλημα στα 100 χρόνια με την αύρα του πρώτου ευρωπαϊκού

Απόψε στις 20.00 στο Πανθεσσαλικό του Βόλου γράφεται ιστορία: Για πρώτη φορά στην ιστορία της πάλαι ποτέ Α’ Εθνικής, ελληνική ομάδα θα βρεθεί στη σέντρα του εγχώριου πρωταθλήματος, προβάλλοντας στο πέτο της το παράσημο της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τροπαίου.

Έχοντας, την αυτοπεποίθηση στα ουράνια, αλλά και… μάτι που γυαλίζει για να επιστρέψουν στο θρόνο του πρωταθλητή μετά από δύο χρόνια απουσίας, οι κάτοχοι του Conference League εκκινούν την προσπάθειά τους στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, αντιμετωπίζοντας την ανανεωμένη ομάδα του “πρωτάρη” στους πάγκους πρώτης ομάδας, Χοακίν Γκόμεζ.

Σε μια χρονιά-ορόσημο, καθώς συνοδεύεται από τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοδοξούν να στείλουν… κυριαρχικό μήνυμα από το ξεκίνημα της σεζόν σε όλους τους επίδοξους μνηστήρες του στέμματος, αρχής γενομένης από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ που την ίδια ώρα (20.00) θα πραγματοποιεί τη δική του πρεμιέρα στην Τούμπα, κόντρα στον φιλόδοξο Πανσερραϊκό του Μιχάλη Γρηγορίου.

ΠΑΟΚ: Ιστορική πρόκληση για το πρώτο repeat

Ο “Δικέφαλος του Βορρά” εκκινεί τη νέα σεζόν έχοντας ως τελικό προορισμό την υλοποίηση ενός μυθικού στόχου, που όμοιος του δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και από τον “Μεγαλέξανδρο” του Λευκού Πύργου, τον θρυλικό Γιώργο Κούδα.

Ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταφέρει να υπερασπιστεί ο ΠΑΟΚ τα σκήπτρα του πρωταθλητή και να φτάσει στην κατάκτηση ενός repeat!

Τρεις φορές έχουν καθίσει ξανά στο θρόνο οι Θεσσαλονικείς (1974, 1985, 2019) και κάθε φορά ο αφρώδης οίνος που συνόδευε την άφιξη ενός πρωταθλήματος στην Τούμπα… έδειχνε να προκαλεί ζαλάδα στα αποδυτήρια.

Τη σεζόν 1974-75, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τρίτος με έντεκα ολόκληρους βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Τη σεζόν 1985-86 (την επομένη του πρώτου τίτλου στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) το σενάριο ήταν ακόμη πιο… καταστροφικό: Δέκατη θέση και 16 βαθμοί διαφορά από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (σ.σ. και μάλιστα με σύστημα που έδινε 2 και όχι 3 βαθμούς στη νίκη, όπως ισχύει εδώ και πολλά χρόνια). Μήπως, όμως, ξέφυγε από την κατάρα ο Ραζβάν Λουτσέσκου στον δικό του πρώτο τίτλο;

Στην ιστορική σεζόν 2019-20 (την πρώτη που χρησιμοποιήθηκε VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο) ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να υπερασπιστεί για τρίτη φορά τα κεκτημένα του, καθώς είδε την πλάτη του Ολυμπιακού του Πέδρο Μαρτίνς, τερματίζοντας με εφτά βαθμούς διαφορά από τους "ερυθρόλευκους".

Οι νέες φανέλες του Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2024-25!

Παναθηναϊκός: Να βάλει τέλος στον… Μεσαίωνα των “πέτρινων χρόνων”

Κι αν στόχος του ΠΑΟΚ είναι το… γκρέμισμα μιας μίνι κατάρας, τι να πει κανείς για τον Παναθηναϊκό που βιώνει τα “πέτρινα χρόνια” της δικής του ιστορίας.

Με την αλλοπρόσαλλη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και την αντικατάσταση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Φατίχ Τερίμ, μεσούσης της περιόδου, το μόνο που κατάφερε ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν να συμβάλλει άθελά του (όπως αποδείχτηκε) στην… διεύρυνση του “Μεσαίωνα” που βιώνουν οι "πράσινοι" σε κατάκτηση τίτλων.

Αν δεν τα καταφέρει ούτε φέτος το "τριφύλλι" θα συμπληρώσει αισίως 15 χρόνια μακριά από το θρόνο του πρωταθλητή, γεγονός πρωτόγνωρο και ενδεχομένως… ταπεινωτικό για το μέγεθος του συλλόγου.

Σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο διάστημα απουσίας του Παναθηναϊκού από την πρωτοκαθεδρεία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι το 2010, ήταν η εφταετία 1997-2003 όταν και ξεκίνησε η σύγχρονη “δυναστεία” του Ολυμπιακού.

Μπορεί ο φιλόδοξος Ντιέγκο Αλόνσο (ο άνθρωπος που πέρσι είχε διαδεχτεί τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην τεχνική ηγεσία της Σεβίλλης) να βγάλει τους “πράσινους” από το τέλμα της ξηρασίας και της αβεβαιότητας;

Τα πρώτα δείγματα γραφής που κατατέθηκαν στο Άμστερνταμ για τη δουλειά του Ισπανού, είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα. Οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν αναβάθμισαν την ποιότητα του ρόστερ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα πόσο θα επηρεαστεί η σεζόν (θετικά ή αρνητικά) ανάλογα με το αποτέλεσμα της διπλής “μάχης” με τη Λανς στα playoffs του Conference League.

Λαμέλα, είσαι τρέλα, με τη νέα μας φανέλα! | AEK F.C.

AEK: Το χειρότερο ξεκίνημα και το… πλεονέκτημα που δεν ήθελε να αποκτήσει

Από τις τέσσερις διεκδικήτριες του τίτλου, υπάρχει μία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση… νευρικού κλονισμού. Ο αποκλεισμός-σοκ από τη Νόα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου της αμφισβήτησης ακόμη και προς το πρόσωπο του Ματίας Αλμέιδα, με τον Αργεντινό να δέχεται για πρώτη φορά τόσο έντονη κριτική για τις επιλογές του.

Στην πρώτη φορά μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, που η “Ένωση” καλείται να αναζητήσει τη δική της “Γη της Επαγγελίας” χωρίς τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι της σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα. Πρέπει πλέον να το πράξει έχοντας αφενός στο τιμόνι της έναν “καπετάνιο” (τον Μάριο Ηλιόπουλο)  που καλείται να ταξιδέψει για πρώτη φορά στις θάλασσες του ελληνικού ποδοσφαίρου, κουβαλώντας στα αμπάρια της τη… χειροβομβίδα του καταστροφικού “αντίο” στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η ΑΕΚ έχει εισέλθει για τα καλά σε καθεστώς έντονης αβεβαιότητας και εσωστρέφειας, που απειλεί να… τορπιλίσει ολόκληρη τη σεζόν της. Αν καταφέρει να βγει από τη στενωπό, όρθια, τότε ενδεχομένως να έχει αποκτήσει ένα μη επιθυμητό μεν, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμο δε, όπλο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να δίνουν από φέτος οκτώ παιχνίδια (και όχι έξι) στην Ευρώπη και Λουτσέσκου με Μεντιλίμπαρ να καταφεύγουν σε αναγκαστικό ροτέισον, ο Αλμέιδα θα έχει ξανά την πολυτέλεια της πρώτης του σεζόν στην Ελλάδα να προετοιμάζει τη δική του ομάδα για ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

Πολυτέλεια που ενδεχομένως να αποκτήσει και ο Ντιέγκο Αλόνσο (αν και δεδομένα δεν τη θέλει) αν ο Παναθηναϊκός δεν ξεπεράσει το εμπόδιο της Λανς.

Δεδομένα, πάντως, τουλάχιστον στην εκκίνηση της χρονιάς, και πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, η ΑΕΚ μοιάζει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων διεκδικητών του τίτλου, αλλά όπως αποδείχτηκε πέρσι στο χορτάρι, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.
Μην ξεχνάτε ότι το απόγευμα της 24ης Απριλίου (μετά το 1-1 στη Λαμία) ο ΠΑΟΚ «παιζόταν» ως απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης του πρωταθλήματος και 25 μέρες αργότερα η Τούμπα απολάμβανε ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι της ιστορίας της!