Το βράδυ του Σαββάτου δίνεται η σέντρα του “μαραθωνίου” της Super League για τη σεζόν 2024-25 και η αλήθεια είναι ότι η προσδοκίες για το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών είναι αυξημένες. Και στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας συμβάλλει και η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των playoffs.

Η μεγάλη καινοτομία του φετινού πρωταθλήματος της Super League δεν είναι άλλη από το νέο format που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τη θέσπιση της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας στη χώρα μας.

Super League 2024-25: Τα τρία γκρουπ που θα χωριστούν οι ομάδες μετά το τέλος της κανονικής περιόδου

Με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και το πέρας των 26 αγωνιστικών, οι 14 ομάδες θα χωριστούν, όχι σε δύο, αλλά σε τρία γκρουπ.

Στο πρώτο, αυτή της διεκδίκησης του τίτλου, θα συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν υπάρξει κάποια σοκαριστική ανατροπή στα προγνωστικά θα ζήσουμε για πρώτη φορά playoffs (σε μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών) μόνο με μετωπικές συγκρούσεις των τεσσάρων “μεγάλων”, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι θα μειωθούν τα παιχνίδια που θα δίνουν οι ομάδες στα playoffs θα βοηθήσει τις ελληνικές ομάδες που θα διεκδικούν διάκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την Άνοιξη, “χαλαρώνοντας” παράλληλα το ασφυκτικό καλεντάρι, αναφορικά με τις διαθέσιμες ημερομηνίες.

Super League 2024-25: Η μάχη για τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης χρονιάς

Το δεύτερο γκρουπ των playoffs (το οποίο επίσης θα διεξαχθεί σε 6 αγωνιστικές με παιχνίδια εντός και εκτός) θα  διεξαχθεί με έπαθλο το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος, ομάδα που δεν θα έχει τερματίσει στις πρώτες τέσσερις θέσεις της βαθμολογίας.

Απαραίτητη διευκρίνηση: Ενώ στα playoffs για τις θέσεις 1-4 οι ομάδες θα μεταφέρουν το σύνολο των βαθμών που θα έχουν κατακτήσει στην κανονική διάρκεια, σε αυτά για τις θέσεις 5-8, θα μεταφέρουν τους βαθμούς διαιρεμένους κατά το ήμισυ.

Τέλος θα υπάρξει και μίνι πρωτάθλημα playouts με τη συμμετοχή 6 ομάδων για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Super League 2.

Πως θα κατανεμηθούν τα πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια για τη σεζόν 2025-26;

Ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στο μονοπάτι των πρωταθλητών, αποφεύγοντας “θηρία” στο δρόμο του.

Η ομάδα που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση των playoffs θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της επίσης από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά στο σαφώς πιο δύσκολο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Ο κυπελλούχος Ελλάδος θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις από τον 3ο προκριματικό του Europa League. Αν κατακτήσει το κύπελλο μία από τις δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας που θα έχει εξασφαλίσει θέση στα προκριματικά του Champions League, και δεν κατακτήσει το κύπελλο ομάδα που δεν βρίσκεται στην πρώτη τετράδα, τότε το εισιτήριο για το Europa θα περάσει στα χέρια της τρίτης ομάδας του πρωταθλήματος.

Τα δύο εναπομείναντα ευρωπαϊκά εισιτήρια οδηγούν στον 2ο προκριματικό του Conference League. Εκεί θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της και η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στα νεοσύστατα playoffs για τις θέσεις 5-8, με την προϋπόθεση ότι κυπελλούχος θα έχει στεφθεί ομάδα που θα βρίσκεται στην πρώτη τετράδα.

Super League 2024-25: Οι προσδοκίες με την επανεκλογή Μαρινάκη και την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΠΟ

Ταυτόχρονα, όμως, η σεζόν που ξεκινά συνοδεύεται και από μια μεγάλη ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η επανεκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρεία της Super League (ενός παράγοντα που είναι σε θέση να μεταφέρει εντός συνόρων την τεχνογνωσία που αποκτά καθημερινά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League) σε συνδυασμό με την παρουσία ενός φιλόδοξου πρόεδρου, όπως ο Μάκης Γκαγκάτσης, στην ηγεσία της ΕΠΟ, δημιουργούν μια συνύπαρξη στην ηγεσία του ποδοσφαίρου που μπορεί να δώσει τέλος στο τέλμα που είχε βουλιάξει το άθλημα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη, τα πρώτο βήμα μοιάζει κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρο με την έλευση στην ΚΕΔ τριών αδιάβλητων προσώπων με τις ευλογίες της UEFA, υπό την ηγεσία του Γάλλου, Στεφάν Λανουά.

Αν προστεθεί και η βελτίωση συνθηκών διεξαγωγής των μεγάλων ντέρμπι που έφερε στα γήπεδα η εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας από την ελληνική κυβέρνηση, ενδεχομένως να βρισκόμαστε στην εκκίνηση του πιο συναρπαστικού και πιο αναγεννησιακού πρωταθλήματος της Super League, που θα έχουμε ζήσει ποτέ!