Ένας Ασημένιος, ένας Χαϊδεμένος και ένας Σκληρός δημιουργούν προσδοκίες στο ελληνικό μπάσκετ μετά τη μελαγχολία και το γλυκόπικρο της γεύσης από την πορεία της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Αυτό, παρότι η ήττα από την Ισπανία ήταν πάλι πολύ οδυνηρή, με τους νεαρούς "ρόχας" να κάνουν ένα απίστευτο σερί 20-0 στο τελευταίο πεντάλεπτο του παιχνιδιού, ανατρέποντας το -11 εις βάρος τους και νικώντας 77-71. 




Αν εξαιρεθεί, άλλωστε, το ξεκίνημα, με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν καλάθια, η ομάδα του Γιάννη Καλαμπόκη ήταν η καλύτερη στο παιχνίδι. Η Ισπανία προσπέρασε μία φορά στη δεύτερη περίοδο και το έκανε εντυπωσιακά, ανατρέποντας εν ριπή οφθαλμού ένα εις βάρος της -14. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3hgfyfcjpwp)
Η Εθνική ήταν καλύτερη σε όλους τους τομείς πλην των ριμπάουντ και δικαίως νίκησε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3hgek47mco9)
Η άμυνά της κράτησε την Ισπανία σε χαμηλά ποσοστά στα τρίποντα (κάποια στιγμή, πριν σκοράρει ο Βιγιέρ, είχε 1 στα 13) και με τους Χατζηλάμπρου, Θωμάκο, Χαρτώνα και Μπαρμπαγιάννη να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις, μπόρεσε να πάρει ξανά το προβάδισμα στην τρίτη περίοδο. Δεν το κράτησε οριστικά και αμετάκλητα, αν και ανάγκασε την Ισπανία σε πάνω από δύο δεκάδες λάθη.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3hgkxt3sb9t)
Το 56-67 με περίπου 4,5 λεπτά για τη λήξη έγινε 65-67 και ο φονιάς Βιγιέρ, με το τρίτο τρίποντό του στην αναμέτρηση, έβαλε τους Ισπανούς μπροστά στο σκορ. Ο Σάντσες έπειτα αύξησε το προβάδισμα στους τρεις, με τον Φερνάντες να κλέβει την μπάλα από τον Τσώνα, ενώ η Ελλάδα αδυνατούσε ακόμα και να σουτάρει. Η Ισπανία είχε μία στις πέντε βολές στα τελευταία λεπτά.

Η "γαλανόλευκη" θα αντιμετωπίσει το Σάββατο 17 Αυγούστου στον μικρό τελικό έναν εκ των Γαλλίας και Σερβίας, που ήταν προγραμματισμένο να διαξιφίσουν αργότερα το βράδυ της Παρασκεύης 16 του μήνα. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3hibfycff7l)

Ισπανία-Ελλάδα: Ύστερα από 11 χρόνια

Η Εθνική Παίδων έχει επτά μετάλλια σε Eurobasket, αρχής γενομένης από το 1975 και την παρέα του... Παναγιώτη Γιαννάκη, και εξασφάλισε το όγδοο. Το τελευταίο βάθρο της ήταν το 2013, με το χάλκινο. Η τελευταία φορά που έπαιξε σε τελικό ήταν τον 20ό αιώνα, όταν έχασε στο Λάσκο της Σλοβενίας 59-48 από τη Σερβία, σε μία ομάδα που αρχισκόρερ ήταν ο... Νίκος Ζήσης. 

Χάλκινο πήρε, επίσης, το 1995, στην Πορτογαλία, σε μία διοργάνωση που έπαιζαν οι Λάζαρος Αγαδάκος και Νίκος Παπανικολόπουλος.