Όταν στις 29 Μαΐου ο Ολυμπιακός έγραφε ιστορία στην “Opap Arena” και γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτούσε το… Έβερεστ μιας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, λίγοι αντιλήφθηκαν τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε το συγκεκριμένο γεγονός, συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο για τον “ερυθρόλευκο” οργανισμό.

Με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα που κατάφερε να “σπάσει” το μονοπώλιο Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών κυπέλλων εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια (σ.σ. τελευταία φορά που τα τρόπαια του Champions League, του Europa League και του Conference League δεν είχαν καταλήξει σε ομάδα της Premier League, της La Liga, της Serie A και της Bundesliga ήταν το 2011, όταν η Πόρτο είχε σηκώσει το Europa), μοιραία οι προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος στράφηκαν και σ’ αυτή τη μικρή γωνίτσα της Ανατολικής Μεσογείου, που μέχρι τώρα απασχολούσε την κοινή γνώμη για… τις τριτοκοσμικές συνθήκες και τα επεισόδια που μαίνονταν στα γήπεδά της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mgghlewbrl)

Οι κούπες του Ολυμπιακού και η επίδρασή τους στην αξία του Έλληνα ποδοσφαιριστή

Το καλοκαίρι είδαμε για πρώτη φορά τόσο μαζικά να φτάνουν στα γραφεία ελληνικών ΠΑΕ προτάσεις δεκάδων εκατομμυρίων για αγορές Ελλήνων ποδοσφαιριστών (Ιωαννίδης, Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης).

Παίκτες που είχαν παραχωρηθεί ως δανεικοί σε ομάδες της Super League, αναβάθμισαν την αξία τους ακόμη και στα μάτια προπονητών και ιδιοκτητών που δεν τους πίστευαν.

Αθλητές που ενδεχομένως να μη σκέφτονταν σοβαρά την πιθανότητα συνέχισης της καριέρας τους στην Ελλάδα, άρχισαν να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη προοπτική με κάπως διαφορετική οπτική.

Όλα αυτά ήταν απόλυτα λογικά να συμβούν! Μην ξεχνάτε ότι είδαμε ελληνική ομάδα να κατακτά την ίδια σεζόν όχι μία, αλλά δύο ευρωπαϊκές κούπες έχοντας πολύ έντονο στοιχείο στον οργανισμό της. Δεν ήταν μόνο οι "χρυσοί μπέμπηδες" που υπέγραψαν την κατάκτηση του πρώτου Youth League στη Νιόν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0qu6kuh8f01)

Ήταν και απόφοιτοι των ακαδημιών του Ολυμπιακού που πρωταγωνίστησαν στη θρυλική πορεία μέχρι το έπος της Νέας Φιλαδέλφειας, με πρώτους και καλύτερους τον Κωνσταντίνο Τζολάκη και τον Παναγιώτη Ρέτσο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nlco6n1weh)

Πλέον εναπόκειται σε όλους τους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου να μην αφήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη και να εξαργυρώσουν την κληρονομιά της ευρωπαϊκής χρυσόσκονης του Ολυμπιακού, αναβαθμίζοντας και τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες (τόσο τη Super League, όσο και τη Super League 2).

Ο Ολυμπιακός και το μεγάλο κίνητρο της ευρωπαϊκής διάκρισης

Η επιτυχία του Ολυμπιακού, όμως, πολλαπλασίασε το κίνητρο ακόμη και στους ανταγωνιστές του για διάκριση σε μια διοργάνωση όπως το Conference League, που επιμέναμε να υποτιμούμε από την πρώτη μέρα της θέσπισής του. Πλέον όλοι θέλουν να γίνουν μια μέρα... Ολυμπιακός στη θέση του Ολυμπιακού. Και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Να ζήσουν το δικό τους ευρωπαϊκό παραμύθι, να κατακτήσουν τη δική τους ευρωπαϊκή κορυφή. 

Άπαντες αντιλήφθηκαν ότι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πολλαπλασιάζει τις αντοχές των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τις κάνει πιο σκληρές, πιο ανθεκτικές, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Το παράδειγμα του βατερλό της ΑΕΚ με τη Νόα, άλλωστε, είναι πολύ νωπό.

Πλέον, όμως, είναι εύκολο να κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου μας, ότι μέσα από μια συνολική αναβάθμιση του προϊόντος, μπορούν άπαντες να βγουν κερδισμένοι. Κι ας… πλακώνονται στο δικό μας μικρόκοσμο για κάθε ανάποδο οφσάιντ, ή κάθε λανθασμένη υπόδειξη αράουτ.

Η μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Στις πρώτες του δημόσιες τοποθετήσεις μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία της Super League, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για μια ιστορική ευκαιρία αναβάθμισης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στο σύνολό του και όχι μόνο σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Άλλη μια μεγάλη αλήθεια!

Για να καταστεί εφικτή η ισχυροποίηση της πρώτης λίγκας οποιασδήποτε χώρας, τα θεμέλια της ανακατασκευής μπαίνουν από τις μικρότερες επαγγελματικές κατηγορίες. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα.

Θα είναι ευχής έργον να δούμε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο την Super League 1 και τη Super League 2 να υπάγονται στον ίδιο φορέα, να αποτελούν κομμάτι του ίδιου προϊόντος, του ίδιου αναπτυξιακού προγράμματος. Να πάψει η μία κατηγορία να φυτοζωεί στη σκιά της άλλης.

Θα πρέπει η δεύτερη κατηγορία αφενός να “παράγει” ισχυρές ομάδες που θα πολλαπλασιάζουν το βαθμό ανταγωνιστικότητας της Super League όταν εξασφαλίζουν την άνοδό τους σε αυτή και αφετέρου να λειτουργήσει ως η “βαριά βιομηχανία” παραγωγής Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Ναι, η ιστορική επιτυχία του Ολυμπιακού δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό για να… ανοίξουν πλέον πιο εύκολα τα μάτια όλων των υπευθύνων και να χαράξουν ορθόδοξα, μεθοδικά και βασισμένοι σε σύγχρονα αναπτυξιακά μοντέλα το μονοπάτι της επόμενης μέρας.