Ξεχάστε το πρώτο διπλό του Ολυμπιακού στο νέο πρωτάθλημα της Super League, και το 0-2 επί του Βόλου στο Πανθεσσαλικό. Αφήστε για λίγο στην άκρη τη νέα εξαιρετική εμφάνιση του Ζέλσον Μάρτινς στο παρθενικό επίσημο παιχνίδι της χρονιάς που αποτέλεσε συνέχεια των πολύ ελπιδοφόρων εμφανίσεων του στα καλοκαιρινά φιλικά. 

Το κέρδος των Πειραιωτών από την επίσκεψή τους στο Πανθεσσαλικό ήταν πολύ μεγαλύτερο από την αξία που έχουν οι τρεις βαθμοί της νίκης. Η επιλογή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα τον 17χρονο Μπάμπη Κωστούλα, αποτέλεσε την αποθέωση της νοοτροπίας που πρέπει να διέπει κάθε ελληνική ομάδα και εννοείται πρέπει να σφραγίζει το σκεπτικό λειτουργίας του συλλόγου που έγραψε ιστορία το 2024 φέρνοντας στη χώρα μας δύο τρόπαια της αξίας του Conference League και του UEFA Youth League. 

olympiakos_volos_kostoulas

Οι δύο κούπες που βρίσκονταν τις τελευταίες 48 ώρες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, δεν συμβολίζουν απλά την πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά στο κατώφλι του δεύτερου αιώνα ιστορίας των "ερυθρόλευκων" αντανακλούν το ίδιο το μέλλον του συλλόγου του Πειραιά. 

Και η ανάδειξη παιδιών όπως ο Κωστούλας συγκαταλέγονται σε ένα από τα βασικά στοιχήματα της νέας εποχής. Το μεγαλύτερο βέβαια στοίχημα της φετινής χρονιάς είναι αυτό που εξήγγειλε και ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ στις προγραμματικές δηλώσεις ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος: "Να κατακτήσουμε τον τίτλο για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια του συλλόγου". 

Η ξεκάθαρη φιλοσοφία του επίδοξου πρωταθλητή Ολυμπιακού

Στο Βόλο ο Ολυμπιακός ταξίδεψε για να καταθέσει μια πρώτη... δήλωση προθέσεων στους ανταγωνιστές του, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Περισσότερο από τη νίκη, αυτό που φάνηκε - για άλλη μια φορά - στο χορτάρι του Πανθεσσαλικού στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης, είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αποκτήσει ξανά ξεκάθαρη ποδοσφαιρική ταυτότητα. 

Πίεση πολύ ψηλά στο γήπεδο, "πνίξιμο" του αντιπάλου από τη δική του περιοχή, γρήγορη μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη με ορθόδοξη ανάπτυξη και χωρίς κατάχρηση ντρίμπλας. Το σχέδιο απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί "ιδανικά εκτελεσμένο" μετά το 30' (με τον Μεντιλίμπαρ να έχει αρκετές "εκρήξεις" προς τους ποδοσφαιριστές του απευθυνόμενος - και δικαιολογημένα - τις περισσότερες φορές στον Ορτέγκα), αλλά η φιλοσοφία έβγαζε μάτια με το καλησπέρα της σεζόν. Κι αυτή είναι που ικανοποίησε περισσότερο τους 8.000 φίλους του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού δίνοντας τον δικό τους εορταστικό τόνο στη βραδιά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3idgzvbfms1)

Τα απερίσκεπτα και επικίνδυνα μαρκαρίσματα του Βιγιαφάνιες

Ουσιαστικά το παιχνίδι στο Βόλο, κρίθηκε σε σε ένα εικοσάλεπτο. Αρχικά στο 13' ο Ροντινέι αξιοποίησε υπέροχο γύρισμα του Μάρτινς και με το αριστερό νίκησε τον Σιαμπάνη για να εξαργυρώσει την πίεση που ασκούσαν οι φιλοξενούμενοι από τα πρώτα λεπτά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3icykrjrhw9)

Στη συνέχεια στο 32' η ομάδα Χοακίν Γκόμεζ δέχτηκε και δεύτερο καίριο πλήγμα, αυτή τη φορά όχι από αντίπαλο, αλλά από δικό της ποδοσφαιριστή. Μέσα σε δύο λεπτά ο Λούκας Βιγιαφάνιες αντίκρισε δύο κίτρινες κάρτες για εντελώς απερίσκεπτα και επικίνδυνα μαρκαρίσματα στο χώρο της μεσαίας γραμμής και αν υπάρχει ένα λάθος για το οποίο ελέγχεται ο διαιτητής Γιάννης Παπαδόπουλος (και ο Στέφανος Κουμπαράκης στο VAR), είναι γιατί δεν απέβαλλε με απ' ευθείας κόκκινη τον Αργεντινό για την πρώτη του ενέργεια όταν σημάδεψε με τις τάπες την γάμπα του Ντόη.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3iddziatm0h)

Η χαλαρότητα των παικτών του Ολυμπιακού που δεν άρεσε στον Μεντιλίμπαρ

Μένοντας με δέκα παίκτες στον αγωνιστικό χώρο και απέναντι σε έναν ορεξάτο Ολυμπιακό, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι γηπεδούχοι ήταν να περιορίσουν την έκταση της ήττας τους σε τιμητικά επίπεδα. Το πάλεψαν πολύ, δεν πήραν παράλογα ρίσκα, εκμεταλλεύτηκαν την... επικίνδυνη χαλάρωση των Πειραιωτών μετά την αποβολή του Βιγιαφάνιες, αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Τζολάκη. 

Πάντως το διάστημα 30'-60' θα δώσει μια καλή αφορμή στον Μεντιλίμπαρ για... βιντεοθεραπεία στου Ρέντη, καθώς η επιθετική δυσλειτουργία της ομάδας του σ' αυτό το ημίωρο έδειξε να τον βγάζει από τα ρούχα του. Ήταν τόσο προβληματική η ανάπτυξη των "ερυθρόλευκων" που ακόμη και ο πολύ δραστήριος Ζέλσον Μάρτινς αδυνατούσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, πολύ απλά γιατί η μπάλα δεν έφτανε στα πόδια του. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στην αριστερή πλευρά με τον Βέλντε να δυσκολεύεται να πάρει πρωτοβουλίες, ανάλογες με εκείνες των τελευταίων φιλικών. 

Μάρτινς δημιουργεί, Μασούρας εκτελεί... 

Μπαίνοντας στο τελευταίο εικοσάλεπτο, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Μεντιλίμπαρ και Γκόμεζ έμοιαζε άνισος. Κι αυτό γιατί ο Βάσκος άρχισε σταδιακά να αξιοποιεί το πλούσιο οπλοστάσιο που διέθετε στον πάγκο, ρίχνοντας σταδιακά στον αγωνιστικό χώρο Ελ Κααμπί, Στάμενιτς, Μασούρα. Έπιασαν τόπο και τα... γκάζια του Βάσκου από τον πάγκο με αποτέλεσμα το δεύτερο "ερυθρόλευκο" γκολ να είναι θέμα χρόνου. 

Θα μπορούσε να έχει έρθει στο 60' όταν ο Ελ Κααμπί τροφοδότησε τον Μάρτινς, αλλά ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού δεν το πανηγύρισε καθώς ο Μαροκινός είχε ξεκινήσει την προσπάθειά του από θέση οφσάιντ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ieh37590g1)

Τελικά το δεύτερο γκολ ήρθε στο 73' με δημιουργό - ποιον άλλον; - ξανά τον Ζέλσον Μάρτινς που τροφοδότησε με υπέροχο τρόπο τον Γιώργο Μασούρα και ο Έλληνας άσος με σουτ στην κίνηση νίκησε τον Σιαμπάνη (με την μπάλα να βρίσκει και τον Κορέα) ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο παιχνίδι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ieon61v8sh)

Με το σκορ στο 2-0, μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων λεπτών ήταν η συνύπαρξη Ελ Κααμπί - Γιάρεμτσουκ στη μια περιοχή και εκείνη Κόντε - Άλτμαν στην απέναντι. Γιατί είναι δύο δίδυμα που στην πορεία της σεζόν θα μας απασχολήσουν αρκετά! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3iexw7bdwe1)

Στον επίλογο της βραδιάς, πάντως, βρέθηκε ένας... απρόσμενος πρωταγωνιστής να κλέψει λίγο τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ζέλσον Μάρτινς. Αν και το δικό του μαρκάρισμα αποδείχτηκε ακόμη πιο δύσκολο! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3if448ds6j5)

ΒΟΛΟΣ: Σιαμπάνης, Τσοκάνης Αποστολόπουλος, Κορέα, Μύγας, Φεράρι, Γκλάβτσιτς, Τσοκάνης (89' Μίλετιτς), Βιγιαφάνιες, Κόμπα (65' Μεντιέτα), Ασεχνούν (79' Κόντε), Κόσζτα (65' Άλτμαν). 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ροντιντέι, Μπιανκόν (57' Στάμενιτς), Πιρόλα, Ορτέγκα, Έσε, Ντόη, Τσικίνιο (81 Γιάρεμτσουκ), Μάρτινς, Βέλντε (71' Μασούρας), Κωστούλας (46' Ελ Κααμπί).