Tο μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα προμηνύεται λαμπρό και πολλά υποσχόμενο, με τα "διαμάντια" της εθνικής μας να δίνουν πολλά αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη... μέρα της "γαλανόλευκης". Η εθνική παίδων μετά την απίθανη εμφάνιση της κόντρα στην Τουρκία όπου πηρε την πρόκριση στα ημιτελικά, δεν κατάφερε να μπει στην διεκδίκηση του χρυσού ή ασημένιου μεταλλίου στο Eurobasket U16 καθώς "λύγισε" από την Ισπανία.

Παρ' όλα αυτά είχε την ευκαιρία να μπει στην ζώνη μεταλλίων και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη "μάχη" του μικρού τελικού κόντρα στην Σερβία. Τα παιδιά του Γιάννη Καλαμπόκη "πάλεψαν" με όλο τους το είναι και αν και βρέθηκαν να χάνουν με 13 πόντους διαφορά, στα τελευταία λεπτά έβγαλαν απίστευτη αντίδραση, μείωσαν στο -5 όμως οι Σέρβοι έβαλαν "μεγάλα" καλάθια και με το... μαξιλαράκι ασφαλείας που είχαν πήραν τη νίκη με 75-64 και κατ' επέκταση και το χάλκινο μετάλλιο.

Το πείσμα, το πάθος και η κατάθεση ψυχής για το εθνόσημο από τους Έλληνες διεθνείς ήταν και ο "καθρέφτης" όλων όσων έχει ανάγκη το ελληνικό μπάσκετ! Το χάλκινο μετάλλιο μπορεί να μην ήρθε, η προσπάθεια όμως στο παρκέ ήταν τεράστια, με την εθνική παίδων να τερματίζει στην τέταρτη θέση στο Eurοbasket U16 που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης.


Αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι και την τέταρτη θέση η εθνική παίδων το Eurobasket U16

Για την εθνική μας, ξεχώρισε σ' ένα ακόμη ματς ο... συνήθης ύποπτος Χρυσόστομος Χατζηλάμπρου που έχει "λάμψει" με τις εμφανίσεις του. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 21πόντους(2/10 τρίποντα) και 4 ριμπάουντ, ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη του τον Αλέξανδρο Σκληρό που πρόσθεσε 15 πόντους και 3 ριμπάουντ. Μεγάλη ήταν και η συνεισφορά του Ηλία Χαϊδεμένου που πέτυχε 9 πόντους, κατέβασε 3 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ.

MVP του μικρού τελικού αναδείχθηκε ο ο Βουκ Ντανίλοβιτς που σταμάτησε στους 24 πόντους (3/8 τρίποντα), ενώ πρόσεθεσε και 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο "διψήφιος" Μπιέλιτς με 15 πόντους, 12 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Οι Σέρβοι που είχαν τα ηνία στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, κατάφεραν να πάρουν τα ηνία από νωρίς, "έκλεισαν" στο +10 (13-23) το πρώτο δεκάλεπτο και είδαν την Ελλάδα να δείχνει καλύτερο πρόσωπο στο δεύτερο δεκάλεπτο και να μειώνει τη διαφορά στους 7 και στο 32-39 που ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Αν και η Σερβία... ξέφυγε με 13 πόντους διαφορά (44-57), οι Έλληνες διεθνείς έδειξαν απίστευτο πείσμα στην τέταρτη περίοδο, πέρασαν στην αντεπίθεση και έβγαλαν τρομερή αντίδραση, κατέβασαν τη διαφορά στους 7, ενώ μείωσαν εκ νέου στους 5 (62-67). Σ' ένα αρκετά κομβικό σημείο του παιχνιδιού και στα 1'14" για τη λήξη όταν και το σκορ ήταν 62-70 υπέρ των Σέρβων, ο Κάραλιτς ευστόχησε σε μεγάλο τρίποντο που αποδείχθηκε καθοριστικό ενόψει της συνέχειας.

Ο Χατζηλάμπρου με καλάθι στα 14" πριν το φινάλε, μείωσε σε 65-72 όμως ήταν πλέον... αργά για να διεκδικήσει η εθνική κάτι παραπάνω, ενώ οι βολές των Ντανίλοβιτς και Μπιέλιτς διαμόρφωσαν το τελικό 65-74.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-23, 32-39, 44-57, 65-74

ΕΛΛΑΔΑ (Καλαμπόκης): Τσώνης, Βενετίδης, Χαϊδεμένος 9, Παπανικολάου, Χατζηλάμπρου 21 (2/10 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Σκληρός 15 (2 μπλοκ), Χαρτώνας 5 (8 ριμπάουντ), Θωμάκος 5 (1), Μπαρμπαγιάννης 6, Ασημένιος 1, Σταμούλος 3 (1), Παγουλάτος.

ΣΕΡΒΙΑ (Ζλατάνοβιτς): Μπίκιτς, Κρούνιτς, Ίβκοβιτς 2, Γκαβράνοβιτς 5, Ντανίλοβιτς 24 (3/8 τρίποντα), Σούσιτς, Μπιέλιτς 15 (12 ριμπάουντ, 1 τρίποντο), Κάραλιτς 11 (3/6 τρίποντα), Πάβλοβιτς 10, Νεντέλκοβιτς Α. 5, Νεντέλκοβιτς Τ., Ζέλιτς 2