Με καταιγίδες και κεραυνούς θα ξεκινήσουν οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου στην Ελλάδα, βάσει της έκτακτης ενημέρωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ, με... τσουνάμι αναμένεται να ολοκληρωθεί το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι του Ολυμπιακού! 

Οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού των "ερυθρόλευκων" -σε συνεργασία με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ- φουλάρουν τις μηχανές τους για τις τελευταίες κομβικές πινελιές ενίσχυσης των κατόχων του Conference League και έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επιστροφή τουλάχιστον δύο παικτών που πρωταγωνίστησαν στην ιστορική πρώτη κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα. 

Σε "ανοιχτή γραμμή" ο Ολυμπιακός με Ποντένσε, Κάρμο

Ο Ολυμπιακός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας για να επιστρέψουν στο λιμάνι ο Νταβίντ Κάρμο και ο Ντάνιελ Ποντένσε. Οι δύο περιπτώσεις ούτε εύκολες είναι ούτε ίδιες. 

Ο γιγαντόσωμος στόπερ (που στις αρχές του καλοκαιριού επέλεξε να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία στην Πόρτο που ανήκε, για να κερδίσει φανέλα βασικού) βλέπει να ζωντανεύει ο εφιάλτης της περιθωριοποίησης που τον είχε φέρει αρχικά στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν αγωνίστηκε λεπτό στα δύο πρώτα παιχνίδια του πορτογαλικού πρωταθλήματος, ενώ την ίδια ώρα οι "δράκοι" κατέθεσαν επίσημη πρόταση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουντινέζε για την απόκτηση του Νεουέν Πέρες. 

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η απόφαση της Πόρτο να προχωρήσει εκ νέου σε δανεισμό ή πώληση του Κάρμο, το "όπλο" του Ολυμπιακού είναι η μεγαλύτερη σιγουριά που θα αισθανθεί ο ίδιος ο παίκτης γυρνώντας στην ομάδα που μεγαλούργησε για έξι μήνες, ωστόσο μετά την παρουσία του με τους "ερυθρόλευκους" είναι δεδομένο ότι αν βγει στην αγορά, θα υπάρξουν και άλλοι επίδοξοι διεκδικητές του, ακόμη και από την Premier League. 

Τι άλλαξε στη μεταγραφή Ποντένσε η συμμετοχή του στο παιχνιδι με την Άρσεναλ

Στο έτερο "καυτό" μέτωπο, αυτό της επιστροφής του Ντάνιελ Ποντένσε, το σκηνικό παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό που υπήρχε από τη μέρα επανένταξης του Πορτογάλου άσου στη Γουλβς. Ο ίδιος έχει εκφράσει στη διοίκηση της αγγλικής ομάδας την επιθυμία να γυρίσει στον Ολυμπιακό, δίνει τον καλύτερο εαυτό του στις προπονήσεις, ενώ χρησμοποιήθηκε και ως αλλαγή στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Άρσεναλ. 

Μάλιστα, ο τεχνικός των "λύκων", Γκάρι Ο'Νιλ, αναφέρθηκε ύστερα από σχετική ερώτηση στον πρώην άσο του Ολυμπιακού, επισημαίνοντας ότι "βρισκόταν στην πόρτα του εξόδου, αλλά τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό". 

Στην περίπτωση Ποντένσε τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Η επιστροφή του εναπόκειται αποκλειστικά στην έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Γουλβς και Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται και άλλοι υποψήφιοι αγοραστές στο προσκήνιο. 

Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι καθοριστική και για τις δύο περιπτώσεις και αν η επιστροφή των δύο παικτών οριστικοποιηθεί, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα περιμένει σαφώς πιο ήρεμος την τελευταία προσθήκη που θεωρεί κομβική για τον σχεδιασμό του.

Τα στοιχεία που θέλει ο Μεντιλίμπαρ από τον χαφ που θα αποκτηθεί

Ο τρίτος παίκτης που θα αποκτήσει δεδομένα ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται στις θέσεις "8" και "10". Αν περνούσε από το χέρι του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αυτός θα ήταν επίσης ένας... κάτοχος Conference League, ο Αντρέ Όρτα. Απλά η πρόσληψη του Κάρλος Καρβαλιάλ στην Μπράγκα δυσκόλεψε περισσότερο τη δική του επιστροφή, καθώς η σχέση των δύο ανδρών είναι εξαιρετική. 

Ο Μεντιλίμπαρ θέλει την προσθήκη ενός μέσου που θα μπορεί να "γλυκάνει" την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, χωρίς ωστόσο να εξασθενεί με την παρουσία του το "πνίξιμο" των αντιπάλων στη δική τους περιοχή. Ο Βάσκος, δηλαδή, επιθυμεί την απόκτηση ενός μπαλαδόρου χαφ, ο οποίος όμως θα τρέχει πολύ στο γήπεδο και δεν θα θεωρεί "αγγαρεία" το μαρκάρισμα και το πρέσινγκ των αντιπάλων. 

Ανεξαρτήτως της έκβασης των υποθέσεων Κάρμο, Ποντένσε, Όρτα ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει δεδομένα τρεις παίκτες στις συγκεκριμένες θέσεις. Το κατά πόσο θα αποκτηθεί και τέταρτος (ενδεχομένως στη θέση του αριστερού μπακ) θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και φυσικά από τα χρήματα που θα χρειαστεί να δαπανηθούν για τις παραπάνω κινήσεις. Εντελώς διαφορετικά δεδομένα θα υπάρξουν, για παράδειγμα, αν ο Κάρμο αποκτηθεί εκ νέου με δανεισμού από την Πόρτο και εντελώς διαφορετικά αν οι "ερυθρόλευκοι" χρειαστεί να δαπανήσουν μίνιμουμ 12-13 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. 

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, αν ο Ολυμπιακός αποκτήσει με αγορά Κάρμο, Ποντένσε, Όρτα, θα χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία του ένα ποσό που θα αγγίζει ή θα ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ! 

Η εβδομάδα που ξεκίνησε, πάντως, αναμένεται να ξεδιαλύνει αρκετά το μεταγραφικό τοπίο, σε επίπεδο προσώπων.