Αν επιχειρούσε κανείς ένα γρήγορο σερφάρισμα στην… αχανή θάλασσα των social media το βράδυ του Σαββάτου, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον Βόλο για την πρεμιέρα της Super League, θα διαπίστωνε ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολίων από φίλους της πειραϊκής ομάδας αφορούσε την ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης των "ερυθρόλευκων" μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Άπαντες συμφωνούσαν ότι οι Πειραιώτες πρέπει να κινηθούν για την απόκτηση βασικού στόπερ, παίκτη που θα αγωνίζεται στις θέσεις 8-10, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που αναδείκνυαν σε προτεραιότητα και τη μεταγραφή αριστερού μπακ.

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ θύμισε σε όλους τι θα πει "έμπρακτη εμπιστοσύνη στα δικά σου παιδιά" 

Όλα αυτά συνέβησαν σε μια βραδιά που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέδωσε σε όλους μας ένα φροντιστήριο σύγχρονης λειτουργίας ενός κλαμπ, ένα ιδιαίτερο μάθημα σωστής νοοτροπίας που πρέπει να διέπει όχι μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.

Η παρουσία του 17χρονου Μπάμπη Κωστούλα στην αρχική ενδεκάδα του Βάσκου δεν ήταν απλά ιστορική! Ήρθε να θυμίσει στην… εθισμένη στις μεταγραφές ποδοσφαιρική μας κοινωνία ότι μια ομάδα που δαπανά δεκάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη των ακαδημιών της οφείλει πάνω απ’ όλα να βρίσκει το σθένος  για να την εξαργυρώνει.  

Λαμβάνοντας, κυρίως, το ρίσκο να… φάει τα μούτρα της πληρώνοντας σε κάποιο παιχνίδι τη φυσιολογική απειρία των νεαρών σε ηλικία παικτών της.
Είναι πολύ εύκολο να λέμε όλοι "βάλτε τους μικρούς να παίζουν" μετά από μια επιτυχία ή σε αγώνες χωρίς βαθμολογικό κίνητρο. Το δύσκολο είναι να υποστηρίζεις έμπρακτα τη διαδικασία ανάδειξης "δικών σου παιδιών" όταν η… μπάλα ζεματάει. Να λες "ναι, ρε Μεντιλίμπαρ" ακόμη και έπειτα από ήττες ή δύσκολες βραδιές.

Να είσαι σε θέση να δεις λίγο μακρύτερα από το… δάχτυλο μιας βραχυπρόθεσμης επιτυχίας και να μπορείς να διακρίνεις τα μακροπρόθεσμα οφέλη της συνολικής νοοτροπίας που διέπει έναν σύλλογο. Κι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, ακόμη και σε χώρες που δεν διακατέχονται από τον δικό μας… εθισμό στις νίκες και τους τίτλους.

Ο κομβικός ρόλος του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό της νέας εποχής

Σε κάθε περίπτωση, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ απέδειξε για άλλη μια φορά στο Πανθεσσαλικό ότι είναι δίκαιος προπονητής. Τι εξήγηση έδωσε για τη χρησιμοποίηση του Κωστούλα; "Ήταν ο επιθετικός που έβγαλε μαζί μας το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας και ήταν μια ευκαιρία που κέρδισε με το σπαθί του". Τόσο απλά…
Πόσοι τεχνικοί, αλήθεια, θα είχαν το σθένος να λάβουν τη συγκεκριμένη απόφαση όταν οι άλλες δύο επιλογές τους ήταν ο Αγιούμπ ελ Κααμπί και ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ;

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Βάσκος θύμισε σε όλους πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, σε μια ιστορική χρονιά που ο Ολυμπιακός μοιάζει "υποχρεωμένος" να γιορτάσει με θριάμβους τα εκατοστά γενέθλιά του, αλλά επ’ ουδενί δεν πρέπει να θυσιάσει ένα "χρυσοφόρο" αναπτυξιακό πρόγραμμα που έφερε την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Θα είναι αυτοκαταστροφικό αν δεν βρουν χρόνο εξέλιξης στην πρώτη ομάδα τουλάχιστον τρεις από τους πρωταθλητές Ευρώπης κατόχους του UEFA Youth League που συμμετείχαν στην προετοιμασία, στο βωμό της πίεσης των αποτελεσμάτων. Και με τη χρησιμοποίηση του Κωστούλα, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το θύμισε σε όλους μας!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".