"Σάλος" είχε προκληθεί το 2014 με την πολύκροτη υπόθεση του Στίβεν Βαν Ντε Βέλντε όταν και ο Ολλανδός παίκτης του μπιτς βόλεϊ καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης σε ηλικία 19 χρονών μετά την παραδοχή του ότι βίασε ένα 12χρονο κορίτσι. Η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ξεσήκωσε... θύελλα αντιδράσεων, ενώ δέχθηκε και έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό την στιγμή που αγωνιζόταν.

Ξέσπασε ο Στίβεν Βαν Ντε Βέλντε - Αφήστε ήσυχη την οικογένεια μου"

Αφού εξέτισε την ποινή του, ο Στίβεν Βαν Ντε Βέλντε επέστεψε ξανά τις διεθνείς διοργανώσεια αλλά υπό... παρακολούθηση καθώς η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε τονίσει πως η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση θα γίνει "ακολουθώντας μια εντατική, επαγγελματικά εποπτευόμενη πορεία". Το καλοκαίρι ο Ολλανδός βρέθηκε στο Παρίσι για να αγωνιστεί στο άθλημα του μπιτς βόλεϊ όμως δεν έμεινε στο Ολυμπιακό χωριό.

Ενδεικτικό των μέτρων που λαμβάνονται σε κάθε συμμετοχή του. Αντ' αυτού στους Ολυμπιακούς Αγώνες έμεινε σε ιδιωτικό δωμάτιο ξενοδοχείου με τη συνεχή συνοδεία τριών σωματοφυλάκων. Σε ότι αφορά τον βιασμό τον οποίο είχε παραδεχτεί και ο ίδιος, έγινε το 2014 όταν και γνώρισε από το Facebook ένα 12χρονο κορίτσι και ταξίδεψε από το Άμστερνταμ για να την συναντήσει.

Ο κόσμος δεν πήρε με καλό... μάτι τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς ο ίδιος αποδοκιμάστηκε έντονα και γενικότερα όλο το κλίμα ήταν εναντίον του. Λίγες μέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ίδιος ξέσπασε ζητώντας απ' όλους να αφήσουν ήσυχη τη γυναίκα και το παιδί του.

"Είπα στον εαυτό μου ότι ίσως δεν έπρεπε να πάω στο Παρίσι. Έκανα ένα τρομερό λάθος πριν από δέκα χρόνια και πρέπει να ζήσω με αυτό. Αλλά το να πληγώνω τους ανθρώπους γύρω μου, όπως ο συμπαίκτης μου Μάθιου, η γυναίκα μου και το παιδί μου, είναι πάρα πολύ. Με έκανε να αναρωτηθώ, αξίζει όλο αυτό; Σας παρακαλώ, αφήστετην οικογένειά μου ήσυχη", δήλωσε με δάκρυα στα μάτια.