Το σκηνικό στο σπίτι του 16χρονου Γουίλ Στιλ, σε ένα προάστιο των Βρυξελλών, ήταν το ίδιο με τα περισσότερα οικογενειών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και… αγόρια!

Ένας έφηβος να ξημεροβραδιάζεται με τις ώρες παίζοντας Football Manager και τη μαμά να… ουρλιάζει: “Κλείστο επιτέλους το ρημάδι, θα αποβλακωθείς. Είναι μεσάνυχτα και έχεις σχολείο αύριο”…

Η απάντηση, πάντα ίδια: “Ένα ματς, ακόμη. Ένα ματς και έπεσα για ύπνο”. Το ένα παιχνίδι γινόταν δύο, τα δύο τρία και κάπως έτσι η ώρα έφτανε… πέντε τα ξημερώματα! Για τον νεαρό Γουίλ, όμως, το Football Manager δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι! Έμελλε να εξελιχθεί σε στόχο ζωής!

Γουιλ Στιλ: Από το Football Manager στο δρόμο του Παναθηναϊκού

“Πιο μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Μέσα από το Football Manager, όμως, κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω μια δική μου ομάδα”, ομολόγησε μετά από χρόνια σε συνέντευξή του ο σημερινός προπονητής της Λανς. Της ομάδας που απειλεί να στοιχειώσει τα ευρωπαϊκά όνειρα του Παναθηναϊκού και να μην επιτρέψει στους “πράσινους” να βρεθούν στο League Stage του Conference League.

From Football Manager to football manager | Football Focus



Ναι, ο τεχνικός που θα βρει απέναντί του ο Ντιέγκο Αλόνσο είναι απόφοιτος της… μεγάλης του Football Manager σχολής! Γεννημένος στο Βέλγιο από Άγγλους γονείς, ο Γουίλ Στιλ δεν είχε το προνόμιο να διαθέτει υπολογιστή στο δικό του δωμάτιο. Μοιραζόταν τον οικογενειακό ηλεκτρονικό υπολογιστή μαζί με τους γονείς του και τους δύο αδελφούς του, τον Νίκολας και τον Έντουαρντ.

Θέλοντας να κάνει το όνειρο της προπονητικής πραγματικότητα, σε ηλικία 17 ετών επέστρεψε στην Αγγλία για να φοιτήσει στο Myerscough College του Πρέστον. Πραγματοποίησε την πρακτική του στην ομάδα Κ14 της Πρέστον, και πολύ γρήγορα όσοι συνεργάζονταν μαζί του καταλάβαιναν ότι ο νεαρός που έδινε κατευθύνσεις στο γήπεδο, είχε πολύ εξειδικευμένες αρετές και ικανότητες.

Μετακόμισε ξανά στο Βέλγιο για να ενταχθεί στο προπονητικό τιμ της Σεν Τρούιντεν σε ρόλο αναλυτή, και τον Οκτώβριο του 2017 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και για πρώτη φορά βρέθηκε σε θέση πρώτου προπονητή στη Λιρς.

Ο Όσκαρ Γκαρθία άνοιξε την πόρτα του γαλλικού ποδοσφαίρου

Τα χρόνια που ακολούθησαν… μάζευε σαν σφουγγάρι εμπειρίες και παραστάσεις. Και ο άνθρωπος που του άνοιξε την πόρτα του γαλλικού ποδοσφαίρου, ήταν ένας γνώριμος στους Έλληνες φιλάθλους: Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία.

Στη Ρεμς έμελλε να υπογράψει την πρώτη… επανάσταση της προπονητικής του καριέρας. Με τον Ισπανό τεχνικό να απομακρύνεται από τη θέση του λόγω διαδοχικών αποτυχημένων αποτελεσμάτων, και τη Ρεμς να βρίσκεται στα όρια του υποβιβασμού στην 15η θέση της βαθμολογίας της Ligue 1, η διοίκηση της γαλλικής ομάδας επέλεξε να παίξει τα… ρέστα της, ποντάροντας στη μετοχή του άπειρου Στιλ.

Will Still's journey to becoming a football manager

“Σου δίνουμε μια μεγάλη ευκαιρία, το μόνο που θέλουμε από σένα είναι να κερδίζεις παιχνίδια”, ήταν το μήνυμα που συνόδευε την αναβάθμισή του σε ρόλο υπηρεσιακού τεχνικού στις 13 Οκτωβρίου 2022. Μαθημένος από την… πίεση του Football Manager, ο Βέλγος τεχνικός έπραξε ακριβώς αυτό: Οδήγησε τη Ρεμς σε αήττητο σερί… 17 αγώνων στο πρωτάθλημα! Ούτε από την Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχασε, αποσπώντας δύο ισοπαλίες.

Η Ρεμς πλήρωνε 25.000 ευρώ πρόστιμο σε κάθε παιχνίδι για να έχει τον Στιλ στον πάγκο της

Από την πέμπτη διαδοχική νίκη μονιμοποιήθηκε στη θέση του πρώτου προπονητή, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της περσινής σεζόν. Κι ας μην είχε δίπλωμα UEFA Pro που είναι απαραίτητο για τους προπονητές που εργάζονται στη Ligue 1. H Ρεμς υποχρεωνόταν να καταβάλλει σε κάθε παιχνίδι πρόστιμο 25 χιλιάδων ευρώ, αλλά το αντίτιμο έμοιαζε ελάχιστο μπροστά στο… λαβράκι που είχε βρεθεί!

Έλυσε τη συνεργασία του με τη Ρεμς στις 2 Μαΐου 2024 και μετά από ένα μήνα υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς συνεργασίας με τη Λανς. Και αύριο το βράδυ θα βρεθεί στο δρόμο του Παναθηναϊκού. Ποιος ξέρει; Ενδεχομένως κάποια στιγμή να είχε αντιμετωπίσει το “τριφύλλι” σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση στο Football Manager…