Conference League: Η ΑΕΚ φόρτωσε... έξτρα ευθύνες στον Παναθηναϊκό για τα ματς με τη Λανς
Εθνική... σανίδα σωτηρίας η πρόκριση
Ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το πολύ υψηλό εμπόδιο της Λανς στα playoffs του Conference League και να ρεφάρει τη ζημιά που άφησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η "αυτοκτονική" AEK - Γιατί είναι κομβική η ελληνική παρουσία στην τρίτη διοργάνωση της UEFA.
Είναι άδικο να… φορτώνεις στις πλάτες μιας καινούργιας ομάδας, όπως ο Παναθηναϊκός του Ντιέγκο Αλόνσο, ευθύνες που δεν της αναλογούν, ωστόσο η πραγματικότητα των τελευταίων αγωνιστικών υποχρεώσεων των εκπροσώπων της χώρας μας στα προκριματικά των διοργανώσεων της UEFA μοιάζει αμείλικτη.
Καλώς ή κακώς, το "τριφύλλι" καλείται όχι απλά να δώσει το δικό του αγώνα ευρωπαϊκής επιβίωσης απέναντι σε ένα εξαιρετικό σύνολο όπως η Λανς, αλλά επιπλέον οφείλει να παλέψει για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες διατήρησης του πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου της χώρας μας και για τη μεθεπόμενη σεζόν.
Γιατί αν η Ελλάδα μείνει με δύο μόλις εκπροσώπους στο νεοσύστατο League Stage και μάλιστα με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να συμμετέχουν αμφότεροι στο πολύ δύσκολο πρωτάθλημα του Europa League, και όχι στο σαφώς πιο βατό – για συγκομιδή νικών και βαθμών –Conferenece, γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα μας στο ranking της UEFA θα κοιτάει όσους την κυνηγούν και όχι όσους προπορεύονται. Και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη υπέρβαση – είτε από τους Πειραιώτες, είτε από τους Θεσσαλονικείς – για να διατηρήσει τα κεκτημένα της.
Conference League: Η... υποχρέωση του Παναθηναϊκού να αποκαταστήσει τη ζημιά που άφησε πίσω της η ΑΕΚ
Δυστυχώς οι αυτοκτονικές τάσεις που επέδειξε η ΑΕΚ στα παιχνίδια με τη Νόα, θα στοιχειώνουν τα "γαλανόλευκα" ευρωπαϊκά όνειρα καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν, εκτός αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πανηγυρίσει μια σπουδαία πρόκριση και βρεθεί στο League Stage του Conference League.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, άλλωστε, όταν έγιναν γνωστές οι κληρώσεις των ελληνικών ομάδων στον γ’ προκριματικό γύρο και τα playoffs των τριών διοργανώσεων, δύο θέσεις στο League Stage θεωρούσαμε εξασφαλισμένες, πλην εκείνης του Ολυμπιακού: Του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να λογίζεται ως φαβορί, ούτε στο ζευγάρι με τον Άγιαξ και πολύ περισσότερο σε αυτό με τη Λανς.
Conference League: Ο Παναθηναϊκός και η ελπίδα να γίνει η Λανς... Μσρσέιγ!
Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ, όμως, προσέδωσε και ένα τεράστιο "εθνικό πρέπει" στις αναμετρήσεις των "πράσινων" με τους Γάλλους. Απέναντι στην ομάδα του μόλις 31 ετών προπονητή του Γουίλ Στιλ που ασχολήθηκε με το επάγγελμα λόγω της… ψύχωσής του με το Football Manager, ο Παναθηναϊκός μοιάζει… σχεδόν υποχρεωμένος να ανατρέψει τα προγνωστικά.
Το έργο του μοιάζει με… βουνό ολόκληρο. Σε θεωρητικό επίπεδο, πάντα (καθώς η Λανς μετρά μόλις ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια της) η γαλλική ομάδα είναι πολύ καλύτερη από τον προβληματικό Άγιαξ της τελευταίας διετίας.
Άλλο η θεωρία, όμως, και άλλο η πράξη. Στη θεωρία η Λανς είναι πιο γρήγορο και πιο ταχυδυναμικό σύνολο από τον Παναθηναϊκό. Στην πράξη δεν παύει να είναι μια ομάδα που απόλυτα φυσιολογικά ψάχνεται, καθώς βρίσκεται στα πρώτα στάδια του χτισίματός της από έναν άπειρο τεχνικό, που μπορεί να άφησε άφωνους τους πάντες στην πρώτη του σεζόν στη Ρεμς, αλλά η δεύτερη χρονιά του δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακή.
Επιπλέον, θυμηθείτε πόσο ανταγωνιστικός εμφανίστηκε πέρσι ο Παναθηναϊκός απέναντι σε μια σαφώς καλύτερη γαλλική ομάδα, όπως είναι η Μαρσέιγ.
Δεν είναι, λοιπόν, καταδικασμένοι οι "πράσινοι". Για να έχουν τύχη, όμως, πρέπει να εμφανιστούν κατά πολύ βελτιωμένοι στην ανασταλτική τους λειτουργία.
Αν επιτρέψουν στους επιθετικούς της Λανς να βρεθούν σε θέσεις βολής, όσες ορές βρέθηκαν οι μεσοεπιθετικοί του Άγιαξ, οι παίκτες του Ντιέγκο Αλόνσο θα… δεινοπαθήσουν και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες πρόκρισης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παρουσία τουλάχιστον μιας ελληνικής ομάδας στο League Stage του Conference καθίσταται σχεδόν… υποχρεωτική μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ. Εκτός αν ο ΠΑΟΚ επιδείξει τάσεις αυτοχειρίας ανάλογες με εκείνες του έτερου "Δικέφαλου" στα παιχνίδια με τη Σάμροκ Ρόβερς.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".