Ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερους από έναν λόγους, όχι μόνο να κερδίσει το Σάμροκ Ρόβερς στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τα playoffs του UEFA Europa League, αλλά να "καθαρίσει" από το πρώτο παιχνίδι την πρόκριση για το νεοσύστατο League Stage με ένα "καθαρό" και εμφατικό σκορ. 

Ο πρώτος λόγος ήταν και ο... αυτονόητος. Να μην αφήσει τους "σκληρούς" Ιρλανδούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με πίστη για ανατροπή και δική τους πρόκριση στην επόμενη φάση. 

Ο δεύτερος αφορούσε τον... αποχαιρετισμό της Τούμπας σε ένα δικό της παιδί, τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, καθώς ο διεθνής αμυντικός ζει τις τελευταίες στιγμές της καριέρας του με τη μαυρόσπρη φανέλα και από την επόμενη εβδομάδα μετακομίζει στη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ. Η βραδιά ήταν δική του ο επίλογος της αναμέτρησης του ανήκε ολοκληρωτικά! 

paok_shamrock_koulierakis

Και βέβαια ο "Δικέφαλος του Βορρά" έψαχνε μια... ψυχολογική ρεβάνς για τον "φθηνό" αποκλεισμό από τη Μάλμε στον γ' προκριματικό γύρο του UEFA Champions League. Το τελικό 4-0 επί της Σάμροκ Ρόβερς (που θα μπορούσε να είναι και αρκετά μεγαλύτερο), ήρθε απλά να αποτυπώσει στο χορτάρι της Τούμπας την ξεκάθαρη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων και να στείλει τον ΠΑΟΚ... παρέα με τον Ολυμπιακό στην κεντρική σκηνή του... μικρού Champions League! 

Ξεκίνημα με καταιγίδα, αλλά "άσφαιρο" ΠΑΟΚ

Με το παιχνίδι να ξεκινά με... καιρό Δουβλίνου και όχι καλοκαιρινής Θεσσαλονίκης (καθώς ένα δυνατό μπουρίνι και μια νεροποντή που κράτησε ένα τέταρτο έκανε τους φίλους του "Δικέφαλου" να αναζητούν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να προστατευτούν) οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να... πνιξουν με την εκκίνηση της αναμέτρησης τους φιλοξενούμενους. 

paok_shamrock_kataigida_

Ο ΠΑΟΚ άρχισε να πολιορκεί από τα πρώτα λεπτά την εστία του Λέον Μορίς Πολς, αλλά ο εξαιρετικός Γερμανός τερματοφύλακας (ένας από τους μόλις τρεις μη Ιρλανδούς στο ρόστερ της Σάμροκ) απέκρουσε σωτήρια σε διάστημα ενός λεπτού (στο 9' και το 10') γυριστό του Τόμας και πολύ επικίνδυνη κεφαλιά του Κεντζιόρα. 

Με εξαίρεση ένα δεκάλεπτο (από το 20' έως το 30') που οι Ιρλανδοί έδειξαν διάθεση να... βγουν από το καβούκι τους (χάνοντας μάλιστα μεγάλη ευκαιρία με τον Χορ στο 23'), οι Θεσσαλονικείς συνέχιζαν να πολιορκούν την αντίπαλη περιοχή, αλλά με... εκνευριστική φλυαρία και κατάχρηση ντρίμπλας την ώρα που βρίσκονταν σε θέσεις βολής. Φαίνεται, όμως, ότι η Τούμπα έχει αρχίσει να δημιουργεί μια μίνι παράδοση... τρέλας όταν το χρονόμετρο της Τούμπας περνά το 40ό λεπτό!

Τρελό φινάλε ξανά στο πρώτο ημίχρονο με ακυρωθέν γκολ και... blooper αυτογκόλ! 

Όχι αυτή τη φορά δεν μπήκαν τρία γκολ, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, όπως συνέβη στη ρεβάνς με τη Μάλμε, αλλά το σενάριο επεφύλασσε και πάλι μπόλικο καρδιοχτύπι. Αρχικά στο 41' όλοι πίστεψαν ότι ο ΠΑΟΚ είχε "ανοίξει" το σκορ με "κεραυνό" του Μπάμπα από το ύψος της περιοχής. Το VAR, όμως, είχε άλλη άποψη... 

Ο Αλβανός διαιτητής, Ενέα Γιόρτζι, κλήθηκε να επανεξετάσει τη φάση και διαπίστωσε ότι κατά την αρχική προσπάθεια του Ότο, τα πόδια του Ισπανού ακραίου μπακ είχαν μια αναπαίσθητη επαφή με τον Ο' Νιλ που έμοιαζε να έχει χάσει τη φάση, έχοντας μάλιστα την πλάτη του γυρισμένη προς την επιτιθέμενο άσο των γηπεδούχων. Το γκολ ακυρώθηκε, και ο Ραζβάν Λουτσέσκου... βγήκε από τα ρούχα του. Η αλήθεια είναι ότι η ακύρωση του γκολ έμοιαζε από αυστηρή μέχρι υπερβολική. 

paok_shamrock_lucescu_diamartiria

Η συγκεκριμένη απόφαση, όμως, δεν έμελλε να επηρεάσει δραματικά την εξέλιξη του ημιχρόνου. Κι αυτό γιατί στο τελευταίο - κυιρολεκτικά - δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, ο "Δικέφαλος" βρήκε το γκολ που αναζητούσε με τον πλέον... αναπάντεχο τρόπο. Με το ρολόι να δείχνει 45+3+... 59 δευτερόλεπτα (και τον Γιόρτζι να έχει υποδείξει τέσσερα λεπτά καθυστερήσεων), ο Ζίβκοβιτς επιχείρησε σέντρα από τα αριστερά που έμοιαζε εντελώς ακίνδυνη, αλλά ο μόνος και ανενόχλητος Νταν Κλίρι (ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες της Σάμροκ) την έστειλε να "καρφωθεί" με... εντυπωσιακή κεφαλιά-ψαράκι στα δίχτυα της ομάδας του. 

paok_shamrock_autogol

Στο League Stage του Europa League... χορεύοντας σάμπα με Τάισον, Κωνσταντέλια

Όσο κι αν προσπάθησε στα αποδυτήρια ο Στέφεν Μπράντλεϊ να συνεφέρει τους παίκτες του από το σοκ του αυτογκόλ, μάλλον δεν κατάφερε να το πράξει με μεγάλη επιτυχία. Με την επιστροφή των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, οι "ζαλισμένοι" Ιρλανδοί έγιναν έρμαιο στις διαθέσεις των παικτών του Λουτσέσκου. 

Από το 47' κιόλας ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διπλασιάσει τα γκολ του (με εξαιρετική ατομική ενέργεια του Τάισον) με τον Βραζιλιάνο μάλιστα να χάνει αδιανόητη ευκαιρία στο 51' για να εκτοξεύσει το δείκτη του σκορ στο 3-0, πετώντας στα σκουπίδια υπέροχη προσπάθεια του Κωνσταντέλια. 

paok_shamrock_taison

Το ποτάμι, όμως, δεν γύριζε πίσω! Και το έργο των γηπεδούχων απλοποιήθηκε ακόμη περισσότερο στο 52' όταν ο Χόναχαν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη για αγκωνιά στο πρόσωπο του Σβαμπ σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας. Το απίθανο στοιχείο της κόκκινης κάρτας είναι ότι η πρώτη απόλυτα δικαιολογημένη κάρτα είχε βγει στο α' ημίχρονο από το τσεπάκι του Γιόρτζι για... καθυστέρηση σε αράουτ από τον Ιρλανδό άσο. 

Το μόνο που απέμενε να ξεκαθαρίσει ήταν ο δείκτης του τελικού σκορ και ο βαθμός... τουριστικής πολυτέλειας με την οποία θα ταξιδέψουν οι Θεσσαλονικείς στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας. 

Στο 67' ο Γιάννης Κωνσταντέλιας "σφράγισε" τη δική του εξαιρετική εμφάνιση με υπέροχο πλασέ, για να διαμορφώσει το 3-0, o ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να χάνει ευκαιρίες με το... τσουβάλι αλλά το... κερασάκι στην τούρτα δεν είχε ακόμη τοποθετηθεί. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντεσπόντοφ κέρδισε πέναλτι, η Τούμπα... απαίτησε να το εκτελέσει ο Κουλιεράκης, αλλά τελικά μετά από συνεννόηση των παικτών ανέλαβε την εκτέλεση ο Τσάλοφ. Ο Ρώσος όμως το έστειλε με χλιαρό χτύπημα στα πόδια του αντίπαλου τερματοφύλακα, το σουτ στο ριμπάουντ κατέληξε στο δοκάρι και η Τούμπα έμεινε να τραγουδάει ρυθμικά το όνομα του Κωνσταντίνου Κουλεράκη! Το 4-0, πάντως, ήρθε με λίγα... δευτερόλεπτα καθυστέρηση, καθώς στο 90+5' το πέτυχε ο Μπάμπα με κοντινή προβολή! 

Μοναδικό μελανό και ανησυχητικό σημείο της βραδιάς, ο τραυματισμός του Μπράντον Τόμας στο 63' που καρδιοχτύπησε αρκετά όλους τους ανθρώπους στον πάγκο του "Δικέφαλου", αν και στη συνέχεια το γεγονός ότι ο Ισπανός έδειξε να πατά το πόδι του μάλλον έμοιαζε καθησυχαστικό για τις εξετάσεις που θα υποβληθεί. 

paok_shamrock_travmatismos_thomas

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ότο (79' Σάστρε), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ, Σβαμπ (79' Καμαρά), Ζίβκοβιτς (79' Ντεσπόντοφ). Κονσταντέλιας (79' Μουργκ), Τάισον, Τόμας (64' Τσάλοφ). 
Σάμροκ Ρόβερς: Πολς, Γκρέις, Κλίρι, Χορ, Κλαρκ (27' Λόπεζ), Φαρούτζια, Ο' Νιλ, Γουοτς (73' Μπάιρν), Χόνοχαν, Γκριν (73' Μαντρόιου), Νάτζεντ (73' ΜακΈνεφ).