Με τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ επί της Σάμροκ Ρόβερς, οριστικοποιήθηκε η διπλή ελληνική παρουσία στην κλήρωση του νεοσύστατου League Stage του UEFA Europa League που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα (Παρασκευή 30/8) στο “Γκριμάλντι Φόρουμ” του Μονακό.

Ο “Δικέφαλος του Βορρά” του Ραζβάν Λουτσέσκου και ο κάτοχος του Conference League, Ολυμπιακός, του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα βρίσκονται παρέα όχι μόνο στα έδρανα της κλήρωσης, αλλά και στο δεύτερο γκρουπ των 36 ομάδων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 36 ομάδες που θα συνεχίσουν στο Europa League, θα δώσουν από 8 παιχνίδια έκαστος (4 εντός και 4 εκτός) παίζοντας με δύο αντιπάλους από καθένα από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας που θα δημιουργηθούν. Και από το βράδυ της Πέμπτης οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν πλέον πιο ξεκάθαρα δεδομένα για τις αντιπάλους που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Ποιες ομάδες από τα playoffs παίρνουν θέση στο League Stage του Europa League μαζί με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Με 17 ομάδες να έχουν πάρει ήδη θέση στο League Stage, τα playoffs σε Champions και Europa League θα “βγάλουν” τις υπόλοιπες 19. Και από αυτές τις 19 οι 9 (συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΟΚ) μοιάζουν, πλέον, να έχουν σχεδόν δεδομένη μια θέση στη διοργάνωση. Ποιες είναι αυτές:

* Η Καραμπάγκ που ηττήθηκε 3-0 από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στα playoffs του Champions League.

* Η Σλάβια Πράγας που ηττήθηκε με “καθαρό” 2-0 από τη Λιλ στη Γαλλία στα playoffs του Champions League.

* Η Ντινάμο Κιέβου που ηττήθηκε εντός έδρας (τυπικά) από τη Σάλτσμπουργκ με 2-0 επίσης στα playoffs του Champions League.

* H Μάλμε που ηττήθηκε στην έδρα της από την Σπάρτα Πράγας 2-0 και επίσης θα “υποβιβαστεί” στο Europa League.

* Η Λουντογκόρετς που συνέτριψε 4-0 την Πετροκούμπ στη Βουλγαρία και εξασφάλισε από το πρώτο παιχνίδι των playoffs του Europa League την παρουσία της στο League Stage.

* H Μακάμπι Τελ Αβίβ που νίκησε άνετα την Μπάτσκα Τόπολα με 3-0.

* Η Άντερλεχτ που κέρδισε μέσα στο Μινσκ την Ντινάμο με 1-0.

* Ο Άγιαξ που συνέτριψε στην Πολωνία την Γιαγκελόνια με 4-1.

Κλήρωση League Stage Europa League: “Κλείδωσαν” οι εννιά ομάδες του πρώτου γκρουπ

Μετά από τα πρώτα παιχνίδια των playoffs σε UEFA Champions League και UEFA Europa League, μοιάζουν να έχουν “κλειδώσει” οι εννιά ομάδες που θα βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ της κλήρωσης (με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να παίζουν με δύο εξ αυτών, μία εντός και μία εκτός έδρας). Κι αυτό γιατί οι δύο εκκρεμότητες που υπήρχαν αφορούσαν την παρουσία ή μη στο League Stage του Europa τον Άγιαξ και τη Σλάβια Πράγας.

Οι μεν Ολλανδοί, όμως, συνέτριψαν την πρωταθλήτρια Πολωνίας Γιαγκελόνια εκτός έδρας με 4-1 και βρίσκονται… και με τα δύο πόδια στην επόμενη φάση, οι δε Τσέχοι ηττήθηκαν στο Champions League με 2-0 από τη Λιλ και μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο να κυνηγήσουν με αξιώσεις ανατροπή στην Πράγα.

Αυτές οι δύο ομάδες θα είναι και οι πιο προσιτές για τις δύο ελληνικές. Το α’ γκρουπ της κλήρωσης διαμορφώνεται ως εξής (σε παρένθεση οι βαθμοί των ομάδων στο ranking της UEFA):

1ο ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

1. Ρόμα (101.000)
2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (92.000)
3. Πόρτο (77.000)
4. Άγιαξ* (67.000)
5. Ρέιντζερς (63.000)
6. Άιντραχτ Φρανκφούρτης (60.000)
7. Λάτσιο (54.000)
8. Τότεναμ (54.000)
9. Σλάβια Πράγας* (53.000)

Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο β’ γκρουπ της κλήρωσης

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα βρίσκονται δεδομένα στο β’ γκρουπ της κλήρωσης, ό,τι κι αν συμβεί στις ρεβάνς των playoffs. Μαζί τους θα βρίσκονται Ρεάλ Σοσιεδάδ, Άλκμααρ, Λιόν και Φενερμπαχτσέ, καθώς επίσης και οι Μπράγκα, Ερυθρός Αστέρας και ΛΑΣΚ με τα αποτελέσματά τους, όμως, στα πρώτα παιχνίδια να αφήνουν τα πάντα ανοιχτά για την ευρωπαϊκή τους πορεία.
Πλην του α’ γκρουπ της κλήρωσης, τα δεδομένα της κλήρωσης διαμορφώνονται ως εξής:
* Η Καραμπάγκ θα βρίσκεται δεδομένα στο γ’ γκρουπ της κλήρωσης.
* Η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ από το Βέλγιο, θα είναι επίσης δεδομένα στο γ’ γκρουπ της κλήρωσης.
* Ντινάμο Κιέβου και Λουντογκόρετς επίσης θα τοποθετηθούν στο γ’ γκρουπ της κλήρωσης.
* Στο δ’ γκρουπ της κλήρωσης θα βρίσκονται δεδομένα: Η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι RFS – ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Λουγκάνο – Μπεσίκτας. Η Τβέντε, η Νις και η Χοφενχάιμ.

Η ακριβής τοποθέτηση των υπόλοιπων ομάδων θα ξεκαθαρίσει στις ρεβάνς των playoffs της επόμενης εβδομάδας, καθώς υπάρχουν ζευγάρια με μεγάλη διαφορά στο ranking της UEFA που, όμως, άφησαν ορθάνοιχτους λογαριασμούς στα πρώτα παιχνίδια.

Η Μπράγκα των 49.000 βαθμών κέρδισε μόνο με 2-1 στην Πορτογαλία με τη Ραπίντ Βιέννης των 14.000 βαθμών.
Η ΛΑΣΚ των 37.000 βαθμών αναδείχτηκε επίσης ισόπαλη 1-1 με τη Στεάουα των 10.500 βαθμών μέσα στην Αυστρία.
Η Βικτόρια Πλζεν των 28.000 βαθμών κέρδισε με το ρευστό 1-0 τη Χαρτς των 7.210 βαθμών.
Η Φερεντσβάρος των 35.000 βαθμών παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία 0-0 στην Μπόρατς Μπάνια Λούκα των 5.500 βαθμών.
H Mόλντε των 28.500 βαθμών ηττήθηκε εντός έδρας από την Έλφσμποργκ των 4.300 βαθμών με 1-0.

Σε κάθε περίπτωση και μόνη της η παρουσία ομάδων όπως η Νις, η Χοφενχάιμ και ενδεχομένως η Αθλέτικ Μπιλμπάο στο τέταρτο γκρουπ της κλήρωσης πιστοποιεί το βαθμό της δυσκολίας του πρωταθλήματος που θα κληθούν να διακριθούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.