Δεν τον πιάνεις τον μέσο Έλληνα οπαδό κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τη… μουρμούρα των φίλων του Ολυμπιακού στα social media τις τελευταίες εβδομάδες για μια ομάδα που προέρχεται από την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για διαδικτυακή γκρίνια στα όρια της… παράνοιας! Αφήστε που για την κοινή γνώμη δεν υπάρχουν έννοιες όπως “Financial Fair Play”, "ισορροπίες στα αποδυτήρια" ή "ανάδειξη παιδιών των ακαδημιών". Υπάρχουν μόνο… παικταράδες και εκατομμύρια!

Μεταγραφές στην Ελλάδα θα πει... δεκάρια, εξτρέμ και γκολτζήδες! 

Επιπλέον οι μεταγραφές τερματοφυλάκων, ακραίων μπακ, στόπερ, αμυντικών μέσων είναι σχεδόν… ως μη γενόμενες! Ο λαός θέλει δεκάρια, εξτρέμ και σέντερ φορ! Παικταράδες που θα ξεσηκώνουν το γήπεδο με τις ντρίμπλες τους και θα… σκίζουν τα αντίπαλα δίχτυα.

Παρατηρήσατε κάποια… φρενίτιδα ενθουσιασμού με την εξαιρετική προσθήκη του Ίνγκασον στον Παναθηναϊκό; Αναφερόμαστε σε μια μεταγραφή… λίρα εκατό, με μηδαμινό βαθμό ρίσκου! Αντίθετα μόλις οι "πράσινοι" απέκτησαν ένα 22χρονο υποσχόμενο ταλέντο, όπως ο Πελίστρι, που όμως δεν έχει αντεπεξέλθει με επιτυχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εδώ και τέσσερα χρόνια, στα social media επικρατεί… υστερία!

Οι προπονητές, όμως, βλέπουν εντελώς διαφορετικά το ποδόσφαιρο απ’ ό,τι η πλατιά μάζα των φιλάθλων. Και οι περισσότεροι ξεκινούν το "χτίσιμο" των ομάδων τους θωρακίζοντας την ανασταλτική τους λειτουργία. Αυτή τους "καίει"!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λοιπόν, ήρθαν στη χώρα μας μεσοεπιθετικοί και επιθετικοί που μπορούν να εκτοξεύσουν τους δείκτες παραγωγικότητας των ομάδων τους. Άλλοι πιο έμπειροι, άλλοι πιο ταλαντούχοι, αλλά με πιο "βαρύ" όνομα και άλλοι με μεγαλύτερες προσδοκίες και προοπτική.

Ο Λαμέλα, ο Τέτε, ο Βέλντε, ο Τσάλοφ, ο Γιάρεμτσουκ, ο Πελίστρι. Ακόμη και ο Ποντένσε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, αν οι "ερυθρόλευκοι" καταφέρουν να ολοκληρώσουν την απόκτηση του Κάρμο, θα έχουν πραγματοποιήσει την κορυφαία μεταγραφή της χρονιάς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και οι λόγοι είναι οι εξής:

Εξτρέμ και φορ βρίσκεις στην αγορά... νέο Mέλμπεργκ έναν κάθε δέκα χρόνια! 

Πρώτον ο Κάρμο αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της ιστορικής πρώτης κατάκτησης ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα. Χωρίς αυτόν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Ολυμπιακός θα ολοκλήρωνε με επιτυχία το θρυλικό του ταξίδι στο περσινό Conference League.

Δεύτερον, ο Κάρμο δεν είναι ο κορυφαίος αμυντικός στον πλανήτη. Αποδείχτηκε, όμως, στο χορτάρι ο… ιδανικός ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο μόνος στόπερ εδώ και δέκα χρόνια που κατάφερε να ξορκίσει το φάντασμα του τεράστιου Όλοφ Μέλμπεργκ από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Και εξτρέμ ή σέντερ φορ βρίσκεις πιο εύκολα στην αγορά. Οι… Μέλμπεργκ όμως σπανίζουν! Αμυντικοί ηγέτες δηλαδή που με το που παίρνουν θέση στην ενδεκάδα οποιασδήποτε ομάδας κάνουν τους συμπαίκτες τους καλύτερους.

Διόλου τυχαίο ότι με τον Κάρμο "κολώνα" στο κέντρο της "ερυθρόλευκης" οπισθοφυλακής, όλοι οι συμπαίκτες του εκτόξευσαν την απόδοσή τους στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Ο Ρέτσος, ο Τζολάκης, ο Ιμπόρα, ο Ροντινέι, ο Έσε, ακόμη και ο Ορτέγκα. Όλοι όσοι εμπλέκονταν με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο πιο άμεσα με την ανασταλτική λειτουργία της ενδεκάδας αισθάνονταν πολύ πιο ήρεμοι και σίγουροι στο χορτάρι.

Γι’ αυτό από την τελευταία σελίδα της "Απογευματινής" χαρακτηρίζαμε από το ξεκίνημα του καλοκαιριού τον Πορτογάλο ως μοναδικό αναντικατάστατο της λίστας των "ερυθρόλευκων" ποδοσφαιριστών που ολοκληρώνονταν τα συμβόλαιά τους. Κι ας υπήρχαν σ’ αυτή "βαριά χαρτιά" όπως αυτά του Ποντένσε, του Ελ Κααμπί, του Φορτούνη.

Αφήστε που ο Κάρμο στα 25 του χρόνια θα αποτελεί και ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο στα χέρια του Ολυμπιακού, καθώς σε περίπτωση που επαναλάβει στη διεθνή σκηνή εμφανίσεις ανάλογες με αυτές του περσινού Conference League, η αξία του σε βάθος τριετίας μπορεί να έχει υπερδιπλασιαστεί.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".