Λάμψη, μαγεία, άγχος κι ένα τρόπαιο που περιμένει τον κάτοχο του. Η αποψινή βραδιά θα είναι μεγάλη για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Γιατί στο θρυλικό "Μαρακανά" η ομάδα Κ19 του Θρύλου θα διεκδικήσει (22:00/MEGA, Cosmote Sport 3) το τρόπαιο στον τελικό του Διηπειρωτικού απέναντι στην Φλαμένγκο.

Κοινώς μετά την κορυφή της Ευρώπης τα τρομερά «μωρά» του Ολυμπιακού θα τα δώσουν όλα για να ανέβουν και στην κορυφή του κόσμου. Αυτή θα είναι η τρίτη έκδοση ενός τελικού που δημιουργήθηκε μετά το μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας που υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL). 

Θέλει να χορέψει συρτάκι ο Ολυμπιακός

Πέρσι τον τίτλο πήρε η Μπόκα Τζούνιορς νικώντας 4-1 στα πέναλτι την Αλκμάαρ ενώ η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε 1-1. Το 2022, που ήταν και ο πρώτος τελικός, η Μπενφίκα επικράτησε 1-0 της Πενιαρόλ. Τώρα η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού θα κοιτάξει να χορέψει... συρτάκι την Φλαμένγκο και να πάρει αυτή τον τίτλο. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν το εισιτήριο, για την συμμετοχή τους, με τις εξαιρετικές τους εμφανίσεις στο UEFA Youth League. Έπαιξαν ένα ποδόσφαιρο προσαρμοσμένο στην σύγχρονη εποχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Όπως εξήγησε και ο τεχνικός της ομάδας, Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, στη συνάντηση που είχε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, με προπονητές της ακαδημίας της Φλαμένγκο, δημιούργησαν μια επιθετική ομάδα σε άμυνα και επίθεση, με έντονο πρέσινγκ έχοντας παίκτες που συνδυάζουν την ταχύτητα με την τεχνική. Όλοι μετέχουν στην δημιουργία και όλοι στην άμυνα.

Η πορεία που έκανε ο Ολυμπιακός στο UEFA Youth League

Αυτό σαν μια γενική εικόνα για τους μικρούς ερυθρόλευκους, οι οποίοι φιλοδώρησαν με 6 γκολ (νίκες με 3-1) την Λέτσε στα δύο πρώτα τους ματς σε αυτή την πορεία στο UEFA Youth League, έως να φτάσουν στο τρόπαιο. Επόμενο... θύμα ήταν η Καμπάλα. Της επιβλήθηκαν με 3-0 στην πρώτη αναμέτρηση εκτός έδρας και στην ρεβάνς την συνέτριψαν με 4-0.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0qxff687uc1)

Σε ένα ματς όπου ένα από τα μεγάλα αστέρια αυτής της ομάδας, ο Χρήστος Μουζακίτης, έβαλε δύο γκολ. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός πήγε σε μονά παιχνίδια. Έφερε 0-0 με την Ίντερ στο Καραϊσκάκη, για να την ξεπεράσει στα πέναλτι (6-5). Ακολούθως υποδέχθηκε την Λανς, από την οποία βρέθηκε να χάνει 2-0. Ωστόσο με ένα πέναλτι του Χαράλαμπου Κωστούλα (58’) κι ένα ακόμα γκολ από τον Σταύρο Πνευμονίδη (62’) έκανε το 2-2, για να πάρει και την πρόκριση στα πέναλτι, νικώντας 4-2.

Η τριάρα στην Μπάγερν και η Μίλαν

Στα προημιτελικά πήγε στο Μόναχο και διέλυσε 3-1 την Μπάγερν, ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Οι Χρήστος Μουζακίτης (32’), Αντώνης Παπακανέλος (37’), Χαράλαμπος Κωστούλας (40΄) μετέτρεψαν σε πάρτι μια δύσκολη αναμέτρηση. Έτσι ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Final-4, το οποίο διεξήχθη στη Σιόν της Ελβετίας. Στα ημιτελικά έφερε 0-0 με τη Ναντ και επικράτησε 3-1 στα πέναλτι, με τον τερματοφύλακα Άγγελο Σίνα να αποκρούει δύο πέναλτι! Στον μεγάλο τελικό έδωσε μια σούπερ παράταση, νικώντας 3-0 την Μίλαν με γκολ των Μουζακίτη (60’), Παπακανέλλου (61’), Μπακούλα (66’).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0qv6n2rge9t)

Πως κατέκτησε η Φλαμένγκο το Copa Libertadores U20

Όσο για την Φλαμένγκο, έδωσε πέντε ματς στο Copa Libertadores U20, νικώντας σε όλα. Στην φάση των ομίλων επικράτησε 1-0 της Ντιφεσόρ Σπόρτινγκ (Ουρουγουάη), 2-1 της Αούκας (Περού) και διέλυσε 4-1 την Σπόρτινγκ Κριστάλ (Περού) έχοντας σκόρερ τους Φελίπε Τερέσα (6’), Γουάλας Γιαν (9’, 23’), Ιάγκο (53’ πεν.). Στα ημιτελικά αντιμετώπισε την Ροζάριο (Αργεντινή) για να νικήσει 2-1 με τον στόπερ Ιάγκο να βάζει και τα δύο γκολ (57 πεν., 72’).

Στον τελικό αντιμετώπισε την Μπόκα Τζούνιορς, την περσινή κάτοχο του τροπαίου, την οποία νίκησε 2-1. Τα γκολ έβαλαν ο Νιγηριανός, Ελία Ογκουντάνα (24’) και ο Λοράν στο 45’. Η Φλαμένγκο δεν διαφέρει πολύ, αναφορικά με το αγωνιστικό στιλ της, από αυτό γενικά χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρο της Νοτίου Αμερικής. Η τεχνική είναι το μεγάλο προσόν και οι ατομικές ενέργειες είναι αυτές που δίνουν τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό φυσικά με το σύνολο. Η φαντασία δεν... πνίγεται σε αυτές τις ηλικίες και είναι ελεύθερες, πάντα βέβαια σε ένα πλαίσιο με κανόνες.

BOCA JUNIORS vs. FLAMENGO [1-2] | RESUMEN | CONMEBOL LIBERTADORES SUB 20 2024

Το θρυλικό Μαρακανά

Το "Γουέμπλεϊ" και το "Μαρακανά" θεωρούνται οι δύο ναοί του ποδοσφαίρου και όχι άδικα. Ειδικά το «Μαρακανά», το οποίο χτίστηκε το 1948 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει τέσσερις ανακατασκευές, συνοδεύεται από απίστευτες ιστορίες. Το 1950 έγινε εκεί ο τελικός του Μουντιάλ. Η Βραζιλία αντιμετώπισε την Ουρουγουάη και προηγήθηκε 1-0.

Ωστόσο ηττήθηκε 2-1 και χαρακτηρίστηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Σελεσάο. Μάλιστα το ματς πήρε και το προσωνύμιο «Μαρακανάζο», ποου είναι συνδυασμός με το όνομα του γηπέδου και την λέξη κάζο! Στο γήπεδο, επίσημα, ειπώθηκε πως ήταν 174.000 φίλαθλοι. Ωστόσο ο Ζοάο Χαβελάνζε, βρέθηκε και στον προεδρικό θώκο της FIFA, είχε πει σε μια συνέντευξη του για το ματς, πως στο γήπεδο υπήρξαν 220.000 θεατές!

TOUR MARACANA - RIO DE JANEIRO | Discover the biggest stage in world football

Σε αυτό το γήπεδο, το Νοέμβριο του 1969, πέτυχε ο Πελέ το 1000ο του γκολ και ήταν σε ματς πρωταθλήματος της Σάντος με την Βάσκο Ντα Γκάμα. Σε αυτό έχει μεγαλουργήσει και ο Γκαρίντσα, αλλά και ο Ζίκο, ο οποίος λέγεται πως έχει βάλει 333 γκολ στο θρυλικό γήπεδο. Φυσικά και πολλά άλλα μεγάλα αστέρια έχουν πατήσει το χορτάρι του, όπως οι Μπεμπέτο, Ρομάριο, Σόκρατες, Ριβάλντο. Η χωρηρικότητα του γηπέδου έχει μειωθεί, πλέον σε 78.838 θεατές και αναφορικά με τον σημερινό μεγάλο τελικό ανάμεσα στην Φλαμένγκο και τον Ολυμπιακό, αναμένεται να δώσουν το παρών κοντά στους 30.000 φιλάθλους.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε ατην Απογευματινή του Σαββάτου