Παναθηναϊκός: Τι άμυνα παίζουν οι ομάδες του Ντιέγκο Αλόνσο; Οι αριθμοί δίνουν την απάντηση!
Το στοίχημα του Ουρουγουανού
Ο Παναθηναϊκός γεμίζει επιθετικό ταλέντο, αλλά για να φτάσει σε τίτλους και διακρίσεις σε Super League και Conference League θα πρέπει ο Ουρουγουανός να χτίσει για πρώτη φορά στην καριέρα του ομάδα με εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία.
Δεν τα πηγαίνει καλά ο Ντιέγκο Αλόνσο με την άμυνα! Μια απλή ματιά στα στατιστικά δεδομένα της προπονητικής του καριέρας να ρίξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες ομάδες που εργάστηκε… γέρνουν επικίνδυνα προς τα μπροστά!
Σφύζουν από επιθετικό ταλέντο, αλλά σε ότι αφορά την ανασταλτική τους λειτουργία… μπάζουν νερά! Ό,τι βλέπουμε ακριβώς να συμβαίνει στα πρώτα επίσημα παιχνίδια του Παναθηναϊκού εντός και εκτός συνόρων.
Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Λανς μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άμυνα
Και η παράμετρος της βελτίωσης του τρόπου που αμύνονται συνολικά οι "πράσινοι" - και όχι μόνο οι μπακ τους – θα ορίσει τις ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης στη ρεβάνς με τη Λανς, αλλά και τις πιθανότητες σοβαρής διεκδίκησης του τίτλου της Super League από το “τριφύλλι”.
Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει ο Αλόνσο να καταθέσει διαπιστευτήρια που δεν έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Οι ομάδες που εργαζόταν πριν έρθει στο Κορωπί δέχονταν κατά μέσο όρο 1,3 γκολ ανά αγώνα.
Οι ακόλουθοι αριθμοί της τελευταίας επταετίας του στους πάγκους είναι ενδεικτικοί του προβλήματος:
* Τη σεζόν 17-18 κάθεται για 50 παιχνίδια στον πάγκο της Πατσούκα. Από αυτά η μεξικανική ομάδα καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφη εστία σε μόλις 15!
* Την επόμενη χρονιά (2018-19) μετακομίζει στη Μοντερέι. Σε 58 αγώνες η ομάδα του καταφέρνει να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα σε 24 αγώνες.
* Το 2019-20 περνάει μισή σεζόν στον πάγκο της Μοντερέι και την υπόλοιπη μετακινείται στο Μαϊάμι και το MLS. Όσο βρίσκεται στο Μεξικό δίνει άλλα 13 παιχνίδια κι από αυτά η ομάδα του δεν δέχεται γκολ μόλις σε τρία! Στο Μαϊάμι καθοδηγεί την αμερικανική ομάδα σε 24 παιχνίδια και το πολυπόθητο μηδέν έρχεται μόλις σε 3 αγώνες!
Η αμυντική εξαίρεση της εθνικής Ουρουγουάης
Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα της αμυντικής "τρικυμίας" των ομάδων του, έρχεται όταν προσλαμβάνεται από την Ομοσπονδία της χώρας του στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού της της "σκληρής" εθνικής Ουρουγουάης. Από τον Ιανουάριο του 2022 οδηγεί τη "Σελέστε" σε 12 συνολικά παιχνίδια και από αυτά η ομάδα του δεν δέχεται γκολ στα 8! Είναι το μόνο διάστημα στην καριέρα του που σύνολο που καθοδηγεί εμφανίζει συνέπεια στην ανασταλτική του λειτουργία.
Η παρένθεση, όμως, κρατάει λίγο και ο… κακός μπελάς επιστρέφει με τη διαδοχή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο της Σεβίλλης το Οκτώβριο του 2023.
Στους δύο μήνες παρουσίας του στην Ανδαλουσία, η Σεβίλλη δίνει 14 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και απ’ αυτά κρατάει ανέπαφη εστία μόλις σε… δύο!
Οι ομάδες του Αλόνσο κρατούν ανέπαφη εστία μόλις στο... 29,5% των αγώνων τους!
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι σε συλλογικό επίπεδο – πριν την έλευση του στον Παναθηναϊκό – ο Ντιέγκο Αλόνσο καθοδήγησε από το 2017 τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Πατσούκα, Μοντερέι, Μαϊάμι, Σεβίλλη) και σε σύνολο 159 αγώνων είδε τους παίκτες του να διατηρούν "μηδέν παθητικό" μόλις σε 47! Το ποσοστό μοιάζει… τρομακτικό! Οι ομάδες ενός προπονητή να μην δέχονται γκολ μόλις στο 29,5% των αγώνων τους!
Αντανακλά, όμως, πλήρως το υψηλότερο εμπόδιο που καλείται να υπερβεί στη συνέχεια της σεζόν ο Ουρουγουανός τεχνικός για να πετύχει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Στο Λανς, όσο οι ομάδες βρίσκονταν με ίδιο αριθμό παικτών στο χορτάρι, οι "πράσινοι" βίωσαν έναν… ποδοσφαιρικό εφιάλτη, ενώ δέχτηκαν γκολ με κάκιστο αμυντικό transition ακόμη και με αριθμητική υπεροπλία.
Απέναντι στον Άγιαξ, ο Ντραγκόφσκι βρέθηκε ουκ ολίγες φορές εκτεθειμένος απέναντι στους Ολλανδούς αμυντικούς.
Στο πρώτο παιχνίδι της Super League οι επιθετικοί και οι μέσοι του Asteras AKTOR έβρισκαν ελεύθερη διάβαση προς την εστία του Λοντίγκιν, χάνοντας μοναδικές ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα.
Και οι τίτλοι και οι επιτυχίες έρχονται μέσα από την άμυνα, όχι από την επίθεση!
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".