Η Άρσεναλ πέρυσι άφησε βαθμούς τίτλου στα παιχνίδια με την Άστον Βίλα για την περυσινή Premier League. Έξι, για την ακρίβεια. Ήταν βαθμοί που, συγχρόνως, έστειλαν τους "χωριάτες" το Champions League. Ήταν καταδικαστικοί. Το 1-0 στις 9 Δεκεμβρίου 2023 στο "Βίλα Παρκ" ήταν η δεύτερη ήττα της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα στα πρώτα 16 παιχνίδια της στο πρωτάθλημα -και της κόστισε και ψυχολογικά, αφού μέσα στις γιορτές έκανε ακόμα δύο. 

Το 2-0 στο "Έμιρεϊτς" στις 14 Απριλίου του 2024 ήταν η μόνη ήττα της Άρσεναλ στα τελευταία 18 παιχνίδια. Περιττό να ειπωθεί, οι "κανονιέρηδες" δεν ήθελαν να την ξαναπάθουν και να... σφραγίσουν το θυματοειδές τους από το συγκρότημα του Ουνάι Έμερι. 

Δεν το ξανάπαθαν. Μπορεί να έχουν τώρα Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι εκτός, αλλά τουλάχιστον αυτοί οι βαθμοί δεν χάθηκαν. Το 2-0 επί της Άρσεναλ σηματοδότησε το 10ο διαδοχικό εκτός έδρας παιχνίδι στο πρωτάθλημα που οι "κανονιέρηδες" δεν έχουν μείνει πίσω στο σκορ, δηλαδή μετά το 2-1 της Φούλαμ στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Άστον Βίλα-Άρσεναλ: Απίστευτη επέμβαση Ράγια, γκολ και... σιωπηλή διαμαρτυρία Τροσάρ


Έπρεπε, βέβαια, να κάνει ο Ράγια μια ασύλληπτη επέμβαση στο 55', στην κεφαλιά του Όλι Γουότκινς. Το σουτ του Μόργκαν Ρότζερς, που αποδείχθηκε μεγάλος μπελάς για τους Λονδρέζους, βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι έπειτα από κόντρα, ο τερματοφύλακας της Άρσεναλ εκτινάχθηκε προς τα πίσω και, χωρίς να κάνει επαφή με την μπάλα, μπήκε μέσα στην εστία του. Η επιστροφή της μπάλας έγινε ψηλοκρεμαστά, ο Γουότκινς, που είχε απειλήσει και στο πρώτο ημίχρονο με ένα σουτ εκτός εστίας, την έστειλε στο τέρμα, αλλά ο τερματοφύλακας της εθνικής Αγγλίας πετάχτηκε αστραπιαία και την βρήκε πριν περάσει τη γραμμή. 


gvw_y12x0aaymbt

Τέτοιες στιγμές είναι που δίνουν βαθμούς και που κάνουν τη διαφορά αθροιστικά. Η Άστον Βίλα ήταν, εν γένει, η πιο επικίνδυνη ομάδα στο γήπεδο. Ορμητική προς την εστία της Άρσεναλ, με κυκλοφορία έξω από την περιοχή και διαρκή overlap στα άκρα, προσπαθούσε να κάνει διαφορά με την υπεραριθμία. 

Οι φιλοξενούμενοι, που αποφάσισαν να μείνουν πίσω από την μπάλα, είχαν περισσότερη ατομική ποιότητα. Έκανε τη διαφορά στο γκολ. Είναι η πάσα του Μάρτιν Όντεγκααρντ, μια κάθετη σε στυλ αμερικανικού μπιλιάρδου, που νιώθεις πως μόνο αυτός μπορεί να την κάνει στον κόσμο, η επικράτηση του Μπουκάγιο Σάκα στο σπριντ και το δεξιό πλασέ του Λεάντρο Τροσάρ, που μόλις είχε μπει στο παιχνιδι. 

Ο Βέλγος επιθετικός, αλλαγή στο 65', σκόραρε στο 67' και μάλιστα πανηγύρισε κάπως δηκτικά, με πολλούς να αναρωτιούνται αν αυτό πήγαινε στον... Αρτέτα, που τον άφησε στον πάγκο. 

Το σίγουρο είναι ότι η Άρσεναλ ησύχασε. Οι "κανονιέρηδες" βρήκαν τον εαυτό τους και η Βίλα δεν μπόρεσε να αντιδράσει ακαριαία. Πλέον, η πίεση που ασκούσε ήταν ασχημάτιστη, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Αρτέτα να βρουν το δεύτερο στο τρανζίσιον. Ο Τροσάρ έβγαλε στον ανοιχτό χώρο για τον Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, ο Κόστα Νεντέλκοβιτς, που αντικατέστησε στο 16', κοίταζε την μπάλα και έχασε τον Βραζιλιάνο και o Γκανέζος Τόμας Παρτέι σκόραρε το πρώτο γκολ του μετά τις 4 Μαρτίου 2023, ενώ ευθύνη φέρει και ο Εμιλιάνο Μαρτίνες.