Μια βραδιά που έμοιαζε βγαλμένη από ποδοσφαιρικό παραμύθι πριν καν τοποθετηθεί η μπάλα στη σέντρα του θρυλικού Μαρακανά για να εκκινήσει ο τρίτος τελικός Διηπειρωτικού Κυπέλλου U20. Μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ομάδα της χώρας μας πάταγε το... ιερό χορτάρι του ναού του παγκόσμιου ποδοσφαίρου! Πενήντα χρόνια μετά το ανεπανάληπτο 0-0 της εθνικής Ελλάδος με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία του Ζαϊρζίνιο και του Ριβελίνο. η γαλανόλευκη κυμάτιζε και πάλι περήφανη στην καρδιά του Ρίο ντε Τζανέιρο! Και την κράταγαν στα χέρια τους οι πρωταθλητές Ευρώπης νέοι του Ολυμπιακού! 

Μόνο που αυτή τη φορά το διακύβευμα της βραδιάς ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις εντυπώσεις. Γιατί οι φοβεροί και τρομεροί "μπέμπηδες" του Ολυμπιακού διεκδικούσαν το στέμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στις μικρές ηλικίες. Μέσα στο σπίτι της Φλαμένγκο! Μπροστά σε 35.000 (!)... τρελαμένους με τη "στρογγυλή θεά" Βραζιλιάνους! Παρόντος, φυσικά, του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη που βρισκόταν δίπλα τους καθ' όλη τη διάρκεια της ονειρεμένης περσινής πορείας προς την κατάκτηση του Youth League. 

Και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, όπως και εκατομμύρια "ερυθρόλευκοι" φίλαθλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη κατάλαβαν ότι ο Ολυμπιακός έχει και παρόν και μέλλον! Το τρόπαιο χάθηκε στις καθυστερήσεις με 2-1 αλλά ο τελικός στο Μαρακανά θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη όσων Ελλήνων είχαν την ευλογία να το ζήσουν από κοντά! Όχι μόνο για τα έντονα συναισθήματα που σφράγισαν ένα φινάλε-θρίλερ, αλλά γιατί η συνολική εικόνα των Πειραιωτών έμοιαζε με... φωτογραφία του μέλλοντος που τους περιμένει! 

Ναι, το φινάλε ήταν σκληρό, γεμάτο δάκρυα! Το ταξίδι στο Ρίο, όμως, θα ολοκληρωθεί με τις βαλίτσες του Ολυμπιακού γεμάτες όνειρα και χαμόγελα για το "ερυθρόλευκο" αύριο! 

flamengo_olympiakos_maracana_u20_anamnistiki_photo

Οι Έλληνες... χόρευαν σάμπα στο χορτάρι του Μαρακανά

Χωρίς ίχνος υπερβολής, αν κάποιος δεν γνώριζε στο πρώτο ημίχρονο τα χρώματα της φανέλας του Ολυμπιακού και της Φλαμένγκο, θα πίστευε ότι οι... απίθανοι τύποι με τις λευκές φανέλες ήταν... Βραζιλιάνοι απόγονοι του Φαλκάο, του Ζίκο, του Ρονάλντο, του Ριβάλντο και των υπόλοιπων "θεών" με την οποία ευλόγησε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη η χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Από το πρώτο λεπτό τα παιδιά του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου όχι μόνο δεν έδειξαν να αισθάνονται δέος παρά το γεγονός ότι αγωνίζονταν στο θρυλικό Μαρακανά, αλλά αντίθετα ήταν εκείνοι που... άφηναν άφωνους τους Βραζιλιάνους με τις ενέργειές τους. Και η μία μεγάλη ευκαιρία άρχισε να διαδέχεται την άλλη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3odo6ax48rl)

Με τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Ντιόγο Άλβες να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή του αγώνα, ο Ολυμπιακός "άγγιξε" τρεις φορές το γκολ έχοντας, μάλιστα, αιχμή του δόρατος όχι κάποιον από τους πέντε παίκτες που απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες με την πρώτη ομάδα στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, αλλά τον 17χρονο "δαίμονα", Σταύρο Πνευμονίδη, που προκαλούσε διαρκώς... ζαλάδα στους αντίπαλους αμυντικούς. Μόνο τα τελειώματα του έλειψαν...  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3odw2s2k5op)

Όχι ότι οι "μαθητές" του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πήγαιναν πίσω. Αν, μάλιστα, στο 24' η "μαγική" συνεργασία Παπακανέλλου - Κωστούλα ολοκληρωνόταν με την μπάλα στα δίχτυα, ακόμη και οι φίλοι της Φλαμένγκο είναι σίγουρο ότι θα σηκώνονταν από τη θέση τους για να χειροκροτήσουν το "ερυθρόλευκο" γκολ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3oedzkxyrlt)

"Βράχος" Κουτσίδης, εξαιρετικός Μπότης στα μετόπισθεν

Με τους Βραζιλιάνους να αγωνίζονται χωρίς το μεγάλο τους αστέρι, τον "νέο Βινίσιους", τον 18χρονο Λοράν, οι παίκτες του Φελίπε Λουίς δυσκολεύονταν πολύ να διασπάσουν την καλά οργανωμένη άμυνα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, στην οποία δέσποζε η ηγετική μορφή του Ισίδωρου Κουτσίδη. Και στις λιγοστές περιπτώσεις που οι ποδοσφαιριστές της Φλαμένγκο βρέθηκαν σε θέσεις βολής, ο Νίκος Μπότης ήταν πάντα εκεί να... μιλήσει τελευταίος. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3oe7eop91kh)

Καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, πάντως, το πάθος ξεχείλιζε και το... αίμα έβραζε καθώς οι νεαροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές έδιναν και την ψυχή τους για να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν από τα πρώτα λεπτά αρκετοί τραυματισμοί. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3odmi6dz9f5)

Ο Ολυμπιακός "πάγωσε" το Μαρακανά, η Φλαμένγκο το μετέτρεψε σε "ηφαίστειο"

Το ξεκίνημα της επανάληψης έμοιαζε βγαλμένο με... καρμπόν με τον τελικό του UEFA Youth League. Και πάλι μετά από "λευκή" ισοπαλία στο ημίχρονο. Και πάλι απέναντι σε αντίπαλο με κόκκινες και μαύρες φανέλες. Στη Νιόν ήταν η Μίλαν, στο Ρίο η Φλαμένγκο! 

Οι παίκτες του Ολυμπιακού όχι μόνο δεν λύγισαν στιγμή από το άγχος της περίστασης, αλλά στο 54' ήταν εκείνοι που βρήκαν πάλι πρώτοι το δρόμο προς τα δίχτυα, με εκτελεστή τοn 17χρονο Αργύρη Λιατσικούρα που εκμεταλλεύτηκε το πείσμα του Κωστούλα και νίκησε τον Άλβες που αυτή τη φορά δεν είχε απάντηση. Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι δύσκολο να περιγραφούν! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3oerzoxio3d)

Δύσκολο να περιγραφούν όμως είναι και οι στιγμές που ακολούθησαν το γκολ της ισοφάρισης της Φλαμένγκο στο 72' με τον Κάιο Γκαρσία! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ofmdlnnmex)

Μεγαλύτερη δοκιμασία για τα παιδιά του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου δεν μπορούσε να υπάρξει! Το Μαρακανά... έβραζε! Το 1-1 των Βραζιλιάνων το μετέτρεψε σε "ηφαίστειο". Και η πίεση στους "ερυθρόλευκους" ήταν πλέον αφόρητη. Σε αντίθεση με τη Μίλαν οι γηπεδούχοι βρήκαν τον τρόπο να απαντήσουν στα χτυπήματα των Πειραιωτών, έχοντας βέβαια και την ώθηση 35.000 φίλων τους! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ofmc3jcl0h)

Τα πόδια των παικτών των κατόχων του Κόπα Λιμπερταδόρες U20 είχαν βγάλει πλέον φτερά. Παρ' όλα αυτά οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, αλλά ήταν εκείνοι που έφτασαν κοντά στο νικητήριο γκολ στο 88' όταν η κεφαλιά του Πρεκατέ σταμάτησε στη συμβολή των δοκαριών της εστίας των γηπεδούχων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ofreimisa9)

Το φινάλε έμελε να είναι απίστευτα σκληρό για τους νεαρούς πρωταθλητές Ευρώπης. Στο δεύτερο από τα τρία λεπτά η Φλαμένγκο βρήκε δεύτερο γκολ και το όνειρο ενός παγκόσμιου τίτλου χάθηκε... 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ofwvp2jekx)

Φλαμένγκο: Άλβες, Ιάγκο, Βίκτορ, Γουέλιγκτον (61' Κάρλος), Άλβες (61' Κάιο Γκαρσία), Λούκας (86' Ντα Μάτα), Γκόμες (65' Τερέσα), Γκονσάλβες, Γουάλας, Ογκουντάνα (86' Άντριελ).
Ολυμπιακός: Μπότης, Δάμα, Πρεκατές, Κουτσίδης, Αλαφάκης, Λιατσικούρας, Μπακούλας, Μουζακίτης, Πνευμονίδης, Παπακανέλλος, Κωστούλας. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ofyidpuw95)