Φτωχότερο είναι από σήμερα (25/08) το παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών ο Κριστόφ Ντάουμ μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.  Μάλιστα, είχε συγκλονίσει με δήλωση του που έλεγε ότι "ο καρκίνος διάλεξε το λάθος άτομο".Ο Γερμανός προπονητής έγραψε τη δική του ιστορία στους πάγκους και αφήνει πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά και παρακαταθήκη. Ο ίδιος έγραψε ιστορία στα γήπεδα όμως στιγματίστηκε και επό ένα πολύκροτο σκάνδαλο το οποίο και του στέρησε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Γερμανίας. Ο λόγος; Η κοκαΐνη!


Η κληρονιά που άφησε πίσω του ο Κριστόφ Ντάουμ

Ο Κριστόφ Νταούμ μνημονεύεται ακόμα για το στίγμα που άφησε στους πάγκους, ιδιαίτερα στο τουρκικό πρωτάθλημα όπου "έλαμψε" προπονητικά στις Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε και Μούρσασπορ. Τους περισσότερους τίτλους του πανηγύρισε στην Τουρκία και την Αυστρία. Ο ίδιος χαρακτηριζόταν από την ικανότητα που είχε να εμπνέει ομάδες για να κυνηγήσουν τίτλους καθώς και για τον τρόπο που διάβαζε τακτικά την κάθε του ομάδα. Η φιλοσοφία και η τακτική του προσέγγιση τον έκανε ξεχωριστό.


Ο Γερμανός είδε την προπονητική καριέρα του να απογειώνεται όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Στουτγκάρδης και την οδήγησε τη σεζόν 1991-92 στον τίτλο της Bundesliga. Το 1993 κάθισε στον πάγκο της Μπεσίκτας και μόλις στην πρώτη του σεζόν στο "τιμόνι" της τουρκικής ομάδας κατέκτησε το Κύπελλο. Την επόμενη χρονιά μάλιστα οδήγησε την ομάδα του στο "στέμμα" του πρωταθλήματος, ενώ έφερε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου στην πορεία και το Super Cup.

Ιστορία έγραψε και στην Φενέρμπατχσε την οποία απογείωσε αγωνιστικά και μαζί της πανηγύρισε δυο φορές το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Τουρκίας. Στην Τουρκία ανέλαβε τα ηνία και της Μπούρσασπορ τη σεζόν 2013/24 ωστόσο η παρουσία του στον πάγκο είχε... πρόωρο και άδοξο τέλος λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων. Τελευταίος του προπονητικός σταθμός ήταν η εθνική Ρουμανίας τη σεζόν 2016/27.

Το πολύκροτο σκάνδαλο με την κοκαΐνη

Ο Νταούμ είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων με την προπονητική του φιλοσοφία και η περίπτωση του μονοπωλούσε το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων. Λίγο μετά το Euro του 2000 ο ίδιος θεωρούταν το πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της χώρας του, της Γερμανίας. Παρ' όλα αυτά ένα σκάνδαλο δεν του έδωσε ποτέ αυτή την ευκαιρία να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Εκείνο το διάστημα, είχε αμαυρωθεί η εικόνα του όταν και βγήκαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες που σχετίζονταν με χρήση κοκαΐνης και πάρτι... οργίων! Σε πρώτο χρόνο ο Νταούμ να διεύψεσε τις κατηγορίες και μάλιστα για να αποδείξει την αθωότητα του δέχθηκε να δώσει δείγμα DNA. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν... υπέρ του καθώς το δείγμα του βγήκε θετικό.

Koks-Affäre: Die legendäre Pressekonferenz mit Christoph Daum in voller Länge | SPORT1

Αν και έκανε προσπάθειες να αποδείξει το αντίθετο, ισχυρίστηκε ότι κάτι πήγε λάθος και πως στο εργαστήριο δεν έφτασαν ποτέ οι δικές του τρίχες, μρποστά στον κίνδυνο να φυλακιστεί, αποφάσισε να αποδεχθεί τις κατηγορίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην αναλάβει ποτέ τα ηνία των "πάντσερ". Μάλιστα, όλο αυτό το σκάνδαλο είχε μεγάλο αντίκτυπο στην καριέρα του καθώς το πρώτο διάστημα δυσκολευόταν να βρει δουλειά μιας και τον ακολουθούσε το στίγμα του... "ντροπιασμένου". 

Εξάλλου λόγω και της υπόθεσης με την κοκαΐνη, η Μπάγερ Λεβρκούζεν είχε τερματίσει την συνεργασία της μαζί του το 2000. "Μέχρι τώρα δεν το είχα πει ακολουθώντας τις συμβουλές των δικηγόρων μου. Έχω, όμως, το δικαίωμα να εκφραστώ. Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη των πράξεων μου, όπως με έχουν διδάξει οι γονείς μου. Έπαιρνα κατά διαστήματα κοκαΐνη, αλλά ποτέ δεν ήμουν έμπορος ναρκωτικών, ούτε λάμβανα μεγάλες ποσότητες", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Παρ' όλα αυτά, ο Νταούμ δεν πτοήθηκε και πιστός στις προπονητικές του αρχές, συνέχισε όχι απλά να προπονεί αλλά και να οδηγεί τις ομάδες που αναλάμβανε σε τίτλους με αποκορύφωμα τις θητείες του σε Τουρκία και Γερμανία!