Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το διήμερο 29 και 30 Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική έναρξη των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA.
Μόνο που αυτή τη φορά ο Τζόρτζιο Μαρκέτι και οι συνεργάτες του, δεν θα καλωσορίσουν απλά στο "Γκριμάλντι Φόρουμ" του Μονακό τους εκπροσώπους δεκάδων ομάδων που θα συμμετάσχουν σε UEFA Champions League, UEFA Europa League και Conference League, αλλά θα υποδεχτούν εκατοντάδες εκατομμύρια λάτρεις της "στρογγυλής θεάς" σε κάθε γωνιά του πλανήτη στη νέα εποχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι περίφημοι όμιλοι που άφησαν το στίγμα τους στα Κύπελλα Ευρώπης από το 1992 (όταν εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Champions League σε πιλοτική μορφή), παύουν να υφίστανται και παραδίδουν τη σκυτάλη σε ένα νέο φιλόδοξο format που ονομάζεται League Stage.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιδιαίτερο ενιαίο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 36 ομάδων ανά διοργάνωση με πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν για 32 ολόκληρα χρόνια.

Πως θα διεξάγονται από φέτος τα κύπελλα Ευρώπης

Με το ελληνικό ποδόσφαιρο να εκπροσωπείται δεδομένα με δύο ομάδες και να ελπίζει και στη συμμετοχή μιας τρίτης στις κληρώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής (σ.σ. ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχουν σε αυτή του Europa League - μετά το 4-0 του "Δικέφαλου του Βορρά" επί της Σάμροκ Ρόβερς - και ο Παναθηναϊκός στο Conference αν αποκλείσει τη Λανς στα playoffs) έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγήσουμε τι προβλέπει ακριβώς το νέο format, αλλά και πως θα διεξαχθούν οι κληρώσεις της πρώτης φάσης.

Η κεντρική ιδέα των τριών διοργανώσεων είναι ίδια. Στο League Stage συμμετέχουν 36 ομάδες, οι οποίες ξεκινούν όλες με μηδέν βαθμούς και προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους απέναντι στους αντιπάλους που θα προκύψουν στη διάρκεια των κληρώσεων.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1 έως 8 προκρίνονται απ' ευθείας στους "16", με αυτές που θα βρεθούν στην 1η και τη 2η θέση της βαθμολογίας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες στους επόμενους γύρους πριν τον τελικό.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 έως 16 θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 17 έως 24 σε διπλούς αγώνες playoffs και οι νικήτριες των οκτώ ζευγαριών θα είναι εκείνες που θα συμπληρώσουν την τελική 16άδα της διοργάνωσης.

Από φέτος παύει να ισχύει η μετακίνηση από διοργάνωση σε διοργάνωση μεσούσης της περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25 έως 36 δεν συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης. 

UEFA Club Competitions 2024-25 Explainer

Η διαφορά του Conference σε σχέση με Champions και Europa League

H μόνη διαφοροποίηση του Conference League σε σχέση με τις άλλες δύο διοργανώσεις έγκειται στον αριθμό των αγώνων που δίνει κάθε ομάδα και στο διαχωρισμό των γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Μονακό.

Στο Champions και το Europa League οι 36 ομάδες χωρίζονται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων, ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο συλλογικό ranking της UEFA. Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 8 παιχνίδια αντιμετωπίζοντας 2 ομάδες από κάθε γκρουπ δυναμικότητας (ακόμη και από το δικό της). Από τους 8 αγώνες, οι 4 θα είναι εντός και οι 4 εκτός έδρας. 

Η κάθε ομάδα θα δώσει 1 εντός και 1 εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι σε ομάδες του πρώτου γκρουπ, 1 εντός και 1 εκτός απέναντι σε ομάδες του δεύτερου γκρουπ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις ομάδες που θα βρίσκονται στο 3ο και το 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Οι 36 ομάδες συμμετέχουν σε ενιαίο σύστημα βαθμολογίας με τους αγώνες να ξεκινούν το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνονται στις 30 Ιανουαρίου!

Αντίθετα στο Conference League οι ομάδες δίνουν 6 και όχι 8 αγώνες. Οι 36 ομάδες, θα χωριστούν σε 6 γκρουπ δυναμικότητας των 6 ομάδων, ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο συλλογικό ranking της UEFA. Κάθε ομάδα θα δώσει 3 εντός και 3 εκτός αναμετρήσεις, αντιμετωπίζοντας μία ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, με τα παιχνίδια να ξεκινούν στις 3 Οκτωβρίου και να ολοκληρώνονται στις 19 Δεκεμβρίου! 

Πως θα διεξαχθούν οι κληρώσεις του League Stage

Η εφαρμογή του νεοσύστατου League Stage διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα των κληρώσεων, όπως τη γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Δεν θα μπορούσε να συμβεί, άλλωστε, διαφορετικά καθώς ο Μαρκέτι και οι συνεργάτες του θα χρειάζονταν… χίλια μπαλάκια και τουλάχιστον 36 παραδοσιακά μπολ για να ολοκληρώσουν μια διαδικασία που θα διαρκούσε περίπου… τέσσερις ώρες!

Ουσιαστικά η μοναδική χειροκίνητη διαδικασία θα αφορά την επιλογή της κάθε ομάδας στο ξεκίνημα της κλήρωσης. Στη συνέχεια όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Ένα ειδικό software θα ορίζει τους αντιπάλους κάθε ομάδας, ενώ θα «επιλέγει» ποια παιχνίδια θα δίνονται εντός και ποια εκτός έδρας.
Το τελικό πρόγραμμα των αγώνων κάθε ομάδας και στις τρεις διοργανώσεις θα ανακοινωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Explained: The NEW Champions League, Europa League & Europa Conference League format 😮🗂️

Γιατί προχωρά η UEFA στις συγκεκριμένες αλλαγές

Ποιοι είναι, όμως, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η UEFA αποφάσισε να προχωρήσει στις συγκεκριμένες δραστικές αλλαγές;

1) Η αύξηση των εσόδων στις ομάδες. Με δεδομένες τις… απειλές από φορείς όπως η European Super League, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία βρήκε μια συνταγή που θα αποφέρει περισσότερα χρήματα στα ταμεία των συλλόγων.

2) Πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων της UEFA ήταν να τονώσουν το ενδιαφέρον της πρώτης φάσης, περιλαμβάνοντας πλέον σε αυτό αναμετρήσεις των πιο εμπορικών ομάδων του πλανήτη, από την πρώτη αγωνιστική.

3) Το νέο σύστημα φέρνει – πάντα θεωρητικά – μεγαλύτερη ισονομία, καθώς όλες οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν βαθμούς αντιμετωπίζοντας και αντιπάλους της δικής τους δυναμικής.

4) Η παύση της μετακίνησης ομάδων από διοργάνωση σε διοργάνωση μεσούσης της περιόδου, καθιστά και τα τρία κύπελλα πιο δίκαια. Ουσιαστικά οι ομάδες που τερμάτιζαν τρίτες στους ομίλους (με το παλιό σύστημα) θα έχουν ξανά μια δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι, αλλά θα το πράττουν στη διοργάνωση που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στο League Stage και όχι σε άλλη.

5) Με την εφαρμογή συστήματος πρωταθλήματος με ενιαία βαθμολογία, στην UEFA φιλοδοξούν να πολλαπλασιάσουν το ενδιαφέρον στις τελευταίες αγωνιστικές, περιορίζοντας κατά πολύ τον αριθμό των "αδιάφορων" ομάδων.

6) Στη UEFA τέλος θεωρούν ότι η νέα μορφή των ευρωπαϊκών κυπέλλων θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο τους δείκτες ενδιαφέροντος για το μέσο φίλαθλο. Περισσότεροι και διαφορετικοί αντίπαλοι, περισσότερα και διαφορετικά ταξίδια, πολλαπλάσιες εμπειρίες. Σκεφτείτε ότι μια ομάδα που συμμετείχε σε όμιλο αντιμετώπιζε μόλις τρεις αντιπάλους. Πλέον στο League Stage θα μονομαχεί με 8 (σε Champions και Europa League) ή 6 (στο Conference League).

* To θέμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Απογευματινή".