Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα εποχή των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA και ουσιαστικά να γυρίσει σελίδα εγκαινιάζοντας ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project που ευελπιστεί να σφραγίσει μια νέα ακόμη καλύτερη πραγματικότητα για το UEFA Champions League, το Europa League και το Conference League. 

Στο πλαίσιο της καλύτερης και πιο ολοκληρωμένης ενημέρωσης των Ελλήνων φιλάθλων για τα νέα δεδομένα που θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε, αρχής γενομένης από τις κληρώσεις των τριών διοργανώσεων το διήμερο Πέμπτης 29/8 και Παρασκευής 30/8 στο "Γκριμάλντι Φόρουμ" του Μονακό, η εφημερίδα "Κυριακάτικη Απογευματινή", φιλοξένησε άρθρο του συμβούλου media της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ανδρέα Δημάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη που ήδη υπάρχουν από το νέο format για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και στις δυσκολίες που θα συναντήσει η Ελλάδα στην προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων της και του πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου. 

Αναλυτικά το άρθρο του Ανδρέα Δημάτου, έχει ως εξής: 

Ανδρέας Δημάτος: Η UEFA πέτυχε τον πρώτο στόχο, η Ελλάδα είναι ήδη στα δύσκολα! 

Λίγο πριν από το ενδιαφέρον διήμερο (ή καλύτερα τριήμερο) στο Μονακό με τους ανθρώπους της UEFA να αγωνιούν από τώρα για το εγχείρημα των τριών κληρώσεων που θα γίνουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα (υβριδική κλήρωση και με τα κλασσικά μπαλάκια αλλά και με ηλεκτρονική διαδικασία), στη Νιόν εκφράζουν ήδη την ικανοποίησή τους για έναν από τους στόχους του νέου φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που έχει ήδη επιτευχθεί, πριν καλά καλά ολοκληρωθούν τα πλέι οφ!

Σε όλες τις παρουσιάσεις του νέου φορμάτ τα στελέχη του Club Competitions της UEFA εξέφραζαν την εκτίμηση για την αύξηση των ομοσπονδιών – χωρών που θα εκπροσωπούνταν στο League Phase των τριών διοργανώσεων. Με το αμέσως προηγούμενο φορμάτ, μετά και την καθιέρωση του UEFA Conference League, ο εγγυημένος αριθμός εκπροσώπησης ήταν ομάδες από μίνιμουμ 34 χώρες, με το νέο φορμάτ ο εγγυημένος αριθμός ανέβηκε στις 37 και είναι λογικό αφού από τις 96 ομάδες του Group Stage πήγαμε στις 108 του League Phase… Πολλοί εκτιμούσαν ότι αυτή την αύξηση θα την επωφελούνταν οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά διαψεύδονται στην πράξη!

Η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη εκπροσώπηση χωρών στο κυρίως μενού των διασυλλογικών διοργανώσεων (μετά τα ψυχοφθόρα καλοκαιρινά προκριματικά) ήταν 36 ομοσπονδίες (στις δύο πρώτες σεζόν της καθιέρωσης του Conference League που απέδειξε με το καλημέρα τη… χρησιμότητά του).

Το εφετινό διήμερο στο Μονακό ο Τζόρτζιο Μαρκέτι και οι συνεργάτες του θα καλωσορίσουν στο Γκριμάλντι Φόρουμ του Πριγκιπάτου εκπροσώπους 108 ομάδων από μίνιμουμ 38 χώρες στο σύνολο των 55 ομοσπονδιών – μελών της UEFA! Οι χώρες είναι πολύ πιθανό μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ στο Conference League να γίνουν 39, ενώ με δύο ακόμα σενάρια αποτελεσμάτων (να αποκλείσει η Αστάνα τη νορβηγική Μπραν και το ακραίο της πρόκρισης της Ντρίτα από το Κόσοβο επί της Λέγκια Βαρσοβίας) το ταβάνι του νέου ρεκόρ μπορεί να αφορά την εκπροσώπηση 41 χωρών στο σύνολο των 55!!!

Για την Ελλάδα η σεζόν ξεκίνησε με δύο δυνατά… χτυπήματα. Το πρώτο ήταν η αποτυχία του ΠΑΟΚ να προκριθεί στο Group Stage του Champions League (μετέχοντας στα προκριματικά με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή όλων των πρωταθλητών) και κυρίως ο αποκλεισμός – σοκ της ΑΕΚ.

Τις συνέπειες του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ (τέταρτη σερί σεζόν για τη χώρα μας χωρίς εκπρόσωπο στην κορυφαία διοργάνωση με αποκλεισμούς κατά σειρά από Λουντογκόρετς, Μακάμπι Χάιφα, Αντβερπ και Μάλμε…) θα τις βιώσουμε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ανταγωνίστριες χώρες όπως η Νορβηγία με την Μπόντο Γκλιμτ, η Δανία με την Μίντιλαντ ή η Αυστρία με δεύτερη ομάδα (Σάλτσμπουργκ) ενδέχεται να εισπράττουν το μίνιμουμ μπόνους συμμετοχής στο Group Stage του Champions League, που ισοδυναμεί με τρεις νίκες (6.000 πόντοι) ακόμα και αν τερματίσουν κάτω από την 24η θέση της τελικής βαθμολογίας και αποκλειστούν!

Τις συνέπειες της τεράστιας ευκαιρίας που έχασε η ΑΕΚ όχι μόνο για πρόκριση αλλά και για διάκριση στο Conference League θα τις κουβαλάμε όλο το χρόνο και η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και τα επόμενα, για πολύ ακόμα! Το πλήρες μέγεθος του κόστους της χαμένης ευκαιρίας της Ενωσης στα εφετινά προκριματικά δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί και δεν μιλάμε καν για την απώλεια των εσόδων… 

Αν εξαιρεθεί το Ισραήλ (έμεινε μόνο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ) και η Δανία (με Μίντιλαντ και Κοπεγχάγη) είναι πολύ πιθανό να υστερούμε μετά τα προκριματικά σε εκπροσώπηση ομάδων στο League Stage των τριών διοργανώσεων από όλες τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες στο 11-17 και να κινδυνεύσουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός μετά την εκπληκτική περσινή σεζόν.