Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Κι αν τη σεζόν 1955-56 το… prequel του σημερινού Champions League είχε εκκινήσει με την παρουσία μόλις 16 ομάδων (όλες πρωταθλήτριες 16 διαφορετικών χωρών) το απόγευμα της Πέμπτης 29/8 το ραντεβού τον αστεριών θα περιλαμβάνει πλέον 36 δρομείς στην εκκίνηση του νεοσύστατου League Stage.

Για πρώτη φορά η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους λάτρεις της “στρογγυλής θεάς” ένα πρωτάθλημα 36 μονομάχων, στο οποίο θα συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλύτερων συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου.

Γνωρίζοντας ήδη τις 29 από τις 36 ομάδες που θα βρεθούν στην κληρωτίδα του “Γκριμάλντι Φόρουμ” του Μονακό, αλλά και με τα τρία από τα εφτά εναπομείναντα εισιτήρια να έχουν ουσιαστικά κριθεί από τα πρώτα παιχνίδια των playoffs, έχουμε σχεδόν ολοκληρωμένη την εικόνα του νέου πρωταθλήματος που θα δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη να απολαύσουν σπουδαία ντέρμπι από την πρώτη κιόλας αγωνιστική!

Τα γκρουπ της κλήρωσης του League Stage του UEFA Champions League

Οι 36 ομάδες που θα βρεθούν στο League Stage, θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων και κάθε ομάδα θα δώσει 8 παιχνίδια (4 εντός και 4 εκτός) αντιμετωπίζοντας δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ.

Οι μόνοι περιορισμοί της κλήρωσης αφορούν ομάδες που θα προέρχονται από την ίδια χώρα (δεν θα μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες), αλλά και αντιπάλους από την ίδια χώρα (καμιά ομάδα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες από δύο αντιπάλους που θα προέρχονται από την ίδια λίγκα, π.χ. την Premier League, τη La Liga, τη Serie A).

Πως κατανέμονται όμως, οι ομάδες στα τρία γκρουπ της κλήρωσης;
Α' γκρουπ: Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, Λίβερπουλ, Ίντερ, Ντόρτμουντ, Λειψία, Μπαρτσελόνα.
Β’ γκρουπ: Λεβερκούζεν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αταλάντα, Γιουβέντους, Μπενφίκα, Άρσεναλ, Μπριζ, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μίλαν.
Γ’ γκρουπ: Φέγενορντ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Αϊντχόφεν, Σέλτικ.
Δ’ γκρουπ: Μονακό, Άστον Βίλα, Μπολόνια, Τζιρόνα, Στουτγκάρδη, Στουρμ Γκρατς, Μπρεστ.

Τα τελευταία εισιτήρια που βγαίνουν στα playoffs του UEFA Champions League

Απόψε και αύριο το βράδυ, διεξάγονται οι εφτά ρεβάνς που θα ολοκληρώσουν το παζλ του ομολογουμένως εντυπωσιακού πρωταθλήματος. Στην Κωνσταντινούπολη η Γαλατασαράι υποδέχεται τη Γιουνγκ Μπόις θέλοντας να ανατρέψει την ήττα της με 3-2 στην Ελβετία. Η νικήτρια του ζευγαριού θα πάρει θέση δεδομένα στο 3ο γκρουπ της κλήρωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lwjcosz5xl)

Στο Μπακού η Ντιναμό Ζάγκρεμπ αναμένεται να σφραγίσει εύκολα ή δύσκολα το δικό της εισιτήριο (μετά το 3-0 της Κροατίας) επί της Καραμπάγκ με την ομάδα που θα φτάσει στην πρόκριση επίσης να τοποθετείται στο 3ο γκρουπ της κλήρωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3l27wxjsgh5)

Στο τρίτο γκρουπ θα βρίσκεται κατά 99% και η Σάλτσμπουργκ, η οποία υποδέχεται τη Ντινάμο Κιέβου έχοντας μαξιλαράκι ασφαλείας το 0-2 του πρώτου αγώνα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lwhgz8b7gh)

Αντίθετα η Σπάρτα Πράγας – που υποδέχεται τη Μάλμε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, έχοντας κερδίσει μέσα στη Σουηδία 2-0 – θα βρεθεί στο 4ο γκρουπ της κλήρωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3lwl3lkdmox)

Τα υπόλοιπα ζευγάρια είναι ορθάνοιχτα σε κάθε σενάριο και οι ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση θα συμπληρώσουν τις δύο τελευταίες θέσεις του 3ου γκρουπ της κλήρωσης και την ένατη του 4ου.

Στην Μπρατισλάβα η Σλόβαν φιλοξενεί τη Μίντιλαντ στη ρεβάνς του 1-1 της Δανίας, στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας θα προσπαθήσει να ανατρέψει το 2-1 υπέρ της Μπόντο Γκλιμτ, ενώ στην Πράγα η Σλάβια θα έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή απέναντι στη Λιλ, μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα υπέρ των Γάλλων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3l24utp100x)

Η σημασία της πρώτης φάσης του League Stage στο δρόμο προς τον τελικό του Μονάχου

Με το νέο format των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η ακριβής βαθμολογική θέση των ομάδων στη League Stage αποκτά πολύ μεγαλύτερη ενδιαφέρον σε σχέση με όσα ίσχυαν στην φάση των ομίλων.

Αυτό συμβαίνει γιατί από την κλήρωση των “16” και μέχρι το μεγάλο τελικό της 31ης Μαΐου στην “Allianz Arena” του Μονάχου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σύστημα “ladder” ανάλογο με αυτό που ισχύει στα μεγάλα τουρνουά τένις.

Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να μονομαχήσουν μέχρι το μεγάλο τελικό.

Champions League χωρίς Ελλάδα για 4η διαδοχική σεζόν

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το Champions League τείνει να εξελιχθεί, τα τελευταία χρόνια σε άβατο! Για πρώτη φορά από την καθιέρωση της φάσης των ομίλων η Ελλάδα συμπληρώνει αισίως τέσσερις σεζόν χωρίς εκπρόσωπο στην πρώτη φάση, με τα καλοκαιρινά προκριματικά να εξελίσσονται σε… εκατόμβη των “γαλανόλευκων” ονείρων.

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Μάλμε, ήρθε να διαδεχτεί εκείνον της ΑΕΚ από την Αντβέρπ (2023-24), αλλά και τους δύο του Ολυμπιακού (τις σεζόν 2021-22, 2022-23) από Λουντογκόρετς και Μακάμπι Χάιφα.

Με εξαίρεση μάλιστα τους "ερυθρόλευκους" του Πειραιά που μέτρησαν τέσσερις παρουσίες στους ομίλους την τελευταία δεκαετία (2015-16, 2017-18, 2019-20, 2020-21) οι υπόλοιποι τρεις “μεγάλοι” του ποδοσφαίρου μας κατάφεραν να βρεθούν στο group stage μόλις μια φορά, τη σεζόν 2018-19 με την ΑΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει πλέον με… φτωχό συγγενή σε επίπεδο Champions League και ειδικά για τη φετινή χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ μάλλον… πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογυεματινή".