Στις 12 Αυγούστου, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκλεισε τα 26 του χρόνια. Θεωρητικά, λοιπόν, έχει μπροστά του την πιο ώριμη, την πιο δημιουργική περίοδο της αθλητικής του καριέρας.

Αντ’ αυτού ο Έλληνας πρωταθλητής μοιάζει να βρίσκεται χαμένος σε μια σκοτοδίνη συναισθημάτων που απειλεί να βάλει πρόωρο τέλος στη διατήρησή του στην ελίτ του παγκόσμιου τένις. Το παραδέχτηκε ο ίδιος με ωμή κυνικότητα μετά το τέλος της αναμέτρησης του με τον Θανάση Κοκκινάκη, που είδε τον “Στεφ” να βλέπει πρόωρα την πόρτα της εξόδου από ένα ακόμη μεγάλο τουρνουά.

Τα λόγια του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του αγώνα (στον οποίο ηττήθηκε με 3-1) αντανακλούσαν το μέγεθος και τη φύση του προβλήματος που καλείται να ξεπεράσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς αν θέλει να σώσει την καριέρα του.

Stefanos Tsitsipas vs. Thanasi Kokkinakis Highlights | 2024 US Open Round 1

Στέφανος Τσιτσιπάς: “Έχει ξεθωριάσει η αδρεναλίνη που ένιωθα”

“Δεν μοιάζω σε τίποτα σε σύγκριση με τον παίκτη που ήμουν πριν. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ήμουν νεότερος να παίζω με αδρεναλίνη, ένιωθα η ζωή μου να εξαρτάται από τον αγώνα. Και αυτό νομίζω έχει ξεθωριάσει, ας πούμε ότι το επίπεδο συνέπειάς μου δεν ήταν τόσο μεγάλο.

Θυμάμαι ότι η συγκέντρωσή μου ήταν στο υψηλότερο σημείο της, στο αποκορύφωμά της τότε και αυτό είναι κάτι που ένιωθα ότι είχε χάσει λίγο. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά νιώθω ότι χρειάζομαι να βρω ξανά την πείνα που είχα τότε και δεν είμαι άνθρωπος που νιώθει καλά ή που συμβιβάζεται με κανονικά πράγματα.

Όμως, θέλω να το επαναφέρω, γιατί τότε ένιωθα μεγάλη χαρά με το τένις. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί έχω αυτή την πτώση τους τελευταίους δύο μήνες. Θα το θεωρούσα ακόμη και ένα με δύο χρόνια, που νιώθω έτσι. Υποθέτω ότι μπόρεσα να το κρύψω κάπως το προηγούμενο διάστημα”.

Αυτή ήταν η παραδοχή του που πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά που γέννησε η πρωτοφανής “έκρηξη” σε βάρος του πατέρα του, που οδήγησε και στη διακοπή της συνεργασίας τους σε προπονητικό επίπεδο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3anaesvchtl)

Το κοντράστ του 37χρονου Τζόκοβιτς με τον 26χρονο Τσιτσιπά

Πως είναι δυνατόν ένα νέο παιδί που θεωρητικά έπρεπε να είναι πανέτοιμο να εκμεταλλευτεί τη σταδιακή αποχώρηση των Φέντερερ – Ναδάλ – Τζόκοβιτς και να διεκδικήσει την απόλυτη κορυφή του παγκόσμιου τένις, να μην αισθάνεται χαρά γι’ αυτό που κάνει;

Πως είναι δυνατόν ένα παιδί που έχει θυσιάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του και πλέον απολαμβάνει τους καρπούς των θυσιών του να μη διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της φιλοδοξίας;

Όταν μόλις πριν από ένα μήνα είδαμε τον 37χρονο Νόβακ Τζόκοβιτς να κλαίει σαν μικρό παιδί επειδή κατάκτησε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, σκέφτεσαι πως μπορεί ένα παλικάρι 26 ετών να δηλώνει… κορεσμένο από την ενασχόλησή του με ένα άθλημα που, θεωρητικά, αγαπά;

Η ευθύνη του 26χρονου Τσιτσιπά απέναντι στον... 15χρονο Στέφανο

Πιθανότατα ο άνθρωπος που φτάνει στο σημείο να έχει τη συμπεριφορά που έχει τους τελευταίους μήνες ο Στέφανος Τσιτσιπάς να προδίδουν μια εικόνα καταπίεσης που υφίστατο, ζώντας ουσιαστικά σε ένα “κλουβί συναισθημάτων” από το οποίο πάλευε για χρόνια να απελευθερωθεί. Δύσκολα βρίσκεις άλλη πειστική εξήγηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει εισέλθει για τα καλά σε… mode αυτοκαταστροφής! Και είναι άδικο αυτό που κάνει κυρίως απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό! Απέναντι στον 12χρονο, τον 15χρονο, τον 18χρονο Στέφανο που ίδρωνε στα γήπεδα την ώρα που οι φίλοι του απολάμβαναν τις διακοπές ή τα πάρτι της εφηβικής τους ηλικίας.

Θα είναι μεγάλο κρίμα αν ένα τόσο μεγάλο ταλέντο χαθεί στη μέση της διαδρομής επειδή δεν θα μπορέσει να βρει το φως στην άκρη το σκοτεινού τούνελ που έχει εισέλθει. Για να υπάρχει ελπίδα αναγέννησης, όμως, θα πρέπει πρώτιστα ο Στέφανος Τσιτσιπάς να χαίρεται αυτό που κάνει. Αν δεν μπορεί να το πράξει, ελπίδα επιστροφής δεν υπάρχει…