Πέρασαν και… ακούμπησαν οι δύο πρώτες αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Super League. Το δείγμα είναι ικανό να βγουν τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά όχι και τα οριστικά. Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, οι οποίοι θα κυνηγήσουν τον τίτλο έχοντας πολλά ανοικτά θέματα αναφορικά με τις μεταγραφές. Για να τελειοποιηθεί η εικόνα των ομάδων και κυρίως των θεωρητικά μεγάλων, πρέπει να ολοκληρωθεί και το μεταγραφικό παζάρι.

Για την Ελλάδα το παράθυρο των μεταγραφών ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά οι ομάδες που θα έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, θα δώσουν την λίστα με τους παίκτες που θα χρησιμοποιήσουν, στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε έχουν μια πίεση παραπάνω. Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ έχουν να κάνουν κι άλλες κινήσεις, ενώ η αγωνιστική εικόνα τους τις δύο πρώτες αγωνιστικές φέρνει προβληματισμό, σε άλλες λιγότερο και σε άλλες περισσότερο. Κοινώς το λεγόμενο Big-4 δεν είναι στα καλύτερα του.

Πιεσμένος ο Παναθηναϊκός

Σε μεγαλύτερη πίεση είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αν κι έπαιξε εντός έδρας και τα δύο παιχνίδια του, παρουσιάστηκε προβληματικός και αποδοκιμάστηκε. Ηττήθηκε από τον Αστέρα AKTOR στην πρεμιέρα του και νίκησε τον Λεβαδειακό με γκολ στο 90’+6 μετά από κάκιστη εμφάνιση. Βέβαια είναι εν μέσω κρίσιμων ευρωπαϊκών αγώνων, που είναι ένα καλό άλλοθι. Μεταγραφικά το "τριφύλλι" είναι στην αγορά και αναζητά ένα χαφ με επιθετικές αρετες που θα τις συνδυάζει και με ταχύτητα.

Γράφτηκε πως ο Σέρτζιο Ολιβέιρα είναι στο στόχαστρο, αλλά ο Πορτογάλος άσος της Γαλατσαράι δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Ντιέγκο Αλόνσο. Επίσης θα γίνει κίνηση για την απόκτηση επιθετικού, με τον Μαμά Μπαλντέ της Λιόν να είναι σε πρώτο πλάνο, αν αποχωρήσει ο Αντράζ Σπόραρ, ο οποίος ψάχνει να βρει ομάδα.

Τι θέλει ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός μπορεί να νίκησε τον Βόλο και την Καλλιθέα στα δύο πρώτα του παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αλλά παρουσίασε θέματα στην εύκολη δημιουργία φάσεων. Πέρσι, στο δεύτερο μισό της σεζόν, όπου ανέλαβε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλύτερη δημιουργία, βοηθώντας και τον Αγιούμπ Ελ Καμπί να στέλνει συνέχεια την μπάλα στα δίχτυα.


Μεγάλο ρόλο σε αυτό είχαν παίξει οι Όρτα, Ποντένσε, Φορτούνης, Γιόβετιτς. Κανείς από αυτούς δεν είναι φέτος στην ομάδα και οι Πειραιώτες παλεύουν να φέρουν πίσω τους δύο πρώτους. Τα πάντα είναι ανοικτά για τους Όρτα, Ποντένσε, με τις Μπράγκα, Γουλβς, αντίστοιχα να είναι δύσκολες ομάδες για διαπραγματεύσεις, αλλά στα συν για τον Ολυμπιακό είναι η επιθυμία των δύο παικτών να επιστρέψουν.

Επίσης ο Ολυμπιακός ίσως να οδηγηθεί σε απόκτηση αριστερού μπακ, εξτρέμ, ίσως κι ενός ακόμα χαφ, αν αποχωρήσει ο Σαντιάγο Εσε. Για τον Αργρεντινό μέσο ενδιαφέρεται έντονα η Νιούκαστλ και αν κάνει πρόταση που θα ξεπερνάει τα 20.000.000 ευρώ, τότε ο Ολυμπιακός δύσκολα θα αρνηθεί. Για τον λόγο αυτό έκανε μια πρώτη κίνηση για την απόκτηση του 20χρονου, Κριστιάν Ορντόνιες, της Βελέζ, αλλά έπεσε στο κενό. Ο Αργεντινός άσος παραμένει στο… ραντάρ.

Η εικόνα της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είναι σε μια δύσκολη στιγμή. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από τη Νόα και η γκέλα (1-1) με την Λαμία στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, σήκωσαν μεγάλη κουβέντα. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου ήταν έντονες με την Ένωση ακόμα να μην έχει ολοκληρώσει τις μεταγραφές της.
Θέλει να αποκτήσει δύο επιθετικούς κι έναν αριστερό μπακ, ενώ αν προκύψει πώληση θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση. Ο Κουαντουό Ντουά είναι ο… εκλεκτός με την ΑΕΚ να φέρεται να έχει δώσει τα χέρια μαζί του.

Παλεύει να κάνει το ίδιο με την Λουντογκόρετς για τον Ελβετό επιθετικό και λέγεται πως η μεταγραφή, αν γίνει, αφού έχει δυσκολέψει, θα ξεπεράσει τα 6.000.000 ευρώ καθώς από αυτά έχει να παίρνει μερίδιο η Νυρεμβέργη. Η γερμανική ομάδα πούλησε πέρσι τον Ντουά στην Λουντογκόρετς αντί του ποσού των 3.500.000 ευρώ κρατώντας και ποσοστό μεταπώλησης στο 10%.

Αυτό που ψάχνει ο ΠΑΟΚ

Για το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, άφησε και ο ΠΑΟΚ, τις κινήσεις για τρεις σημαντικούς παίκτες. Γιατί θέλει να αποκτήσει δύο ικανούς στόπερ, έναν δεξιοπόδαρο κι έναν αριστεροπόδαρο. Το κενό που αφήνει ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, στο κέντρο της άμυνας, είναι μεγάλο.


Επίσης ο «Δικέφαλος» κυνηγάει κι έναν χαφ για να αντικαταστήσει τον Μεϊτέ. Σχετικά με τους κεντρικούς αμυντικούς που θέλει, ο ένας είναι ο Ομάρ Κόλεϊ. Υπάρχει συμφωνία με τον 31χχρονο άσο από την Γκάμπια και μένει να λυθεί το συμβόλαιο του με την Μπεσίκτας, κάτι που λέγεται πως θα γίνει σύντομα.

Για τον δεύτερο αμυντικό, στην λίστα βρίσκεται ο Ματέους Βιετέσκα. Ο 27χρονος Πολωνός κεντρικός αμυντικός ανήκει στην Κάλιαρι με την οποία έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2027. Εξετάζεται κι άλλη περίπτωση, καλύτερη του Βιετέσκα.

Η δύσκολη περίπτωση του Μπόβε

Στα χαφ το πρώτο όνομα που είναι στην λίστα είναι αυτό του Εντοάρντο Μποβέ. Προϊόν των ακαδημιών της Ρόμα και διεθνής με τις μικρές εθνικές της Ιταλίας, ο 22χρονος μέσος ψάχνεται προκειμένου να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Προτάθηκε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που τσέκαραν την περίπτωσή του στην προοπτική του δανεισμού.

Μια δύσκολη υπόθεση με τους "τζιαλορόσι" πέρσι να του ανανέωσαν το συμβόλαιο βάζοντας ρήτρα αγοράς στα 12.000.000 ευρώ.
Ποσό που αντικατοπτρίζει και τις ικανότητες που έχει. Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ είναι σε αναζήτηση τριών παικτών που θέλει να παίξουν κομβικό ρόλο στην αγωνιστική του εικόνα και αυτό λέει πολλά για το πόσο σημαντικές θα είναι οι συγκεκριμένες μεταγραφές που θέλει να κάνει λίγο πριν το φινάλε της σχετικής περιόδου.

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".