Άλλο πιο ταιριαστό, από το στίχο του Διονύση Σαββόπουλου στο παροιμιώδες "Τσάμικο", μια ελεγεία για την πατριωτική αγάπη χωρίς εθνικιστικά στοιχεία, δεν αντιστοιχεί στους 40 αθλητές της εθνικής Ελλάδος που θα πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου), στο Παρίσι. "Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει", έγραψε ο Νιόνιος και οι 37 αθλητές και τρεις συνοδοί αθλητές, μαζί με τον αρχηγό της αποστολής, "ασημένιο" στην Αθήνα το 2004 και "χάλκινο" στο Πεκίνο τέσσερα χρόνια αργότερα, Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Γαλλίας από το πρωί της Τετάρτης, 21 Αυγούστου, για να ρουφήξουν τις στιγμές της δικής τους διοργάνωσης.

Ενός ονειροκόσμου, που τον φέρνει η Ελλάδα που αντιστέκεται, εκείνη που επιμένει, αλλά τον απωθεί η αναίδεια και η ανισότητα της Ελλάδας της καθημερινότητας.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές του βάθρου και το πρόσφορο Πεκίνο

Οι αθλητές που προσπάθησαν διπλά και τρίδιπλα, μετέτρεψαν την αδυναμία σε πείσμα και την αναπηρία σε ισχύ, για να μπορούν να κερδίζουν ό,τι και οι δύο σημαιοφόροι της Ελλάδας, η Δώρα Πασχαλίδου και ο Μανώλης Στεφανουδάκης, περιέγραψαν ως "απόλυτη εμπειρία ζωής", δηλαδή τα ταξίδια. Για να μπορεί, επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και σπουδαίος αθλητής το δικό του καιρό, ο Γιώργος Καπελλάκης, να μιλά για "παραολυμπιακό κίνημα" και να λέει ότι αυτό ανήκει μόνο στους αθλητές, κατά την παρουσίασή τους την περασμένη Τρίτη στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Σπουδαία ονόματα απαρτίζουν την ελληνική αποστολή. Μόνο ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η rump operator του, Κατερίνα Πατρώνη, έχουν κατακτήσει έξι παραολυμπιακά μετάλλια από το Πεκίνο στο μπότσια, και κάθε φορά που έχουν πάει σε Παραολυμπιακούς, ανεβαίνουν στο βάθρο.



Το ίδιο συμβαίνει με την παρτενέρ του στο μικτό, Άννα Ντέντα, η οποία ήταν η σημαιοφόρος της Ελλάδας στο Τόκιο, και έχει για rump operator τη Χριστίνα Ντέντα. Ο Στεφανουδάκης έχει δύο μετάλλια στο ακόντιο, το χρυσό του 2016 και το χάλκινο του 2012, ενώ ο Νάσος Γκαβέλας σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στο Τόκιο, παίρνοντας το χρυσό στα 100μ. Τ11 στο στίβο.

Στο παραολυμπιακό βάθρο έχουν ανέβει ακόμα ο Θανάσης Κωνσταντινίδης σε σφαιροβολία και κορύνα στο στίβο, ο Δημήτρης Ζησίδης και ο Στράτος Νικολαΐδης επίσης στη σφαιροβολία, ο Θανάσης Προδρόμου στο μήκος, ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, με το χρυσό στα 100μ. πεταλούδα S9 στο Ρίο και το ασημένιο στα 100μ. ελεύθερο S8 στην κολύμβηση στο Τόκιο, ο Αντώνης Τσαπατάκης και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, επίσης στην κολύμβηση, ο Δημήτρης Μπακοχρήστος, δύο φορές «χάλκινος» στην άρση βαρών σε πάγκο, αλλά και ο παλαιότερος όλων σε βάθρο νικητών, Γιάννης Κωστάκης, που ήταν «χάλκινος» στα 100μ. ελεύθερο S3 στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004.

Η Ελλάδα θα έχει και δύο αθλήτριες που είναι ακόμη παιδιά, τη 12χρονη Αρετή Σπυρίδου και τη 14χρονη Μαρία Τζιβελέκη, που θα ανταγωνιστούν στην κολύμβηση.




Σημαντική είναι και η συμμετοχή της Λήδας Μανθοπούλου, κόρη του ηθοποιού Αίαντα Μανθόπουλου, ο οποίος πέθανε στις 17 Οκτωβρίου του 2023 από εγκεφαλικό. Η 19χρονη Λήδα διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας στις αρχές του 2023, αλλά αυτό δεν θα την εμποδίσει να πάρει μέρος στο αγώνισμα των 100μ. σπριντ.

Η Ελλάδα έχει 104 μετάλλια (20 χρυσά, 40 ασημένια, 44 χάλκινα) σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Συμμετέχει από το 1976, στη διοργάνωση του Τορόντο στον Καναδά. Το πρώτο ήρθε στην έκτη διοργάνωση, το 1980, στο Άρνεμ της Ολλανδίας, με τον Γιώργο Μουζάκη να τερματίζει τρίτος στα 60μ. 1Β στο στίβο. Η διοργάνωση στην οποία συγκέντρωσε τα περισσότερα, 24, ήταν του Πεκίνου, το 2008. Η πολυπληθέστερη αποστολή έγινε στην Αθήνα, το 2004, με 121 αθλητές. Η συγκεκριμένη αποστολή, στο Παρίσι, είναι η μικρότερη των τελευταίων επτά διοργανώσεων, δηλαδή μετά την Ατλάντα, το 1996, όταν είχαν πάει 16 αθλητές.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ελληνική αποστολή

Γυναίκες: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση), Αρετή Σπυρίδου (κολύμβηση), Μαρία Τζιβελέκη (κολύμβηση), Χρυσή Μόρφη (μπότσια), Άννα Ντέντα (μπότσια) – Χριστίνα Ντέντα (ramp operator), Τάνια Κεραμυδά (στίβος), Λήδα Μανθοπούλου (στίβος), Ζωή Μαντούδη (στίβος), Χριστίνα Γκεντζού (ταε κβον ντο), Ελένη Παπασταματοπούλου (τάε κβον ντο), Εμμανουέλα Μασούρου (τζούντο), Θεοδώρα Πασχαλίδου (τζούντο), Δωροθέα Ποιμενίδου (τοξοβολία).

Άνδρες: Πασχάλης Κουλουμόγλου (άρση βαρών σε πάγκο), Δημήτρης Μπακοχρήστος (άρση βαρών σε πάγκο), Μιχάλης Καλαράκης (ιππασία), Δημήτρης Καρυπίδης (κολύμβηση), Νίκος Κοντού (κολύμβηση), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Αλέξανδρος Λέργιος (κολύμβηση), Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση), Αντώνης Τσαπατάκης (κολύμβηση), Γρηγόρης Πολυχρονόδης (μπότσια) – Κατερίνα Πατρώνη (ramp operator), Νίκος Παπαγγελής (ποδηλασία δρόμου), Σωτήρης Γαλογαύρος (σκοποβολή), Παναγιώτης Γιαννουκάρης (σκοποβολή), Νάσος Γκαβέλας (στίβος) – Ιωάννης Νυφαντόπουλος (guide), Δημήτρης Ζησίδης (στίβος), Θανάσης Κωνσταντινίδης (στίβος), Στέλιος Μαλακόπουλος (στίβος), Στράτος Νικολαΐδης (στίβος), Γρηγόρης Ντισλής (στίβος), Θανάσης Προδρόμου (στίβος), Μιχάλης Σεΐτης (στίβος), Λάζαρος Στεφανίδης (στίβος), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος), Κωνσταντίνος Τζουνης (στίβος).