"Στα μάτια μας είστε ήδη Ολυμπιονίκες!"... Σ' αυτές τις έξι λέξεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αντανακλάται το δέος που αισθάνονται εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάθε φορά που χιλιάδες αληθινοί ήρωες της ζωής ξεκινούν τις δικές τους προσπάθειες για να κατακτήσουν την κορυφή των δικών τους ολυμπιακών ονείρων. 

Πως μπορείς, αλήθεια, να διαχωρίσεις σε νικητές και ηττημένους αθλητές που παραδίδουν καθημερινά μαθήματα ζωής σε όσους ανθρώπους δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα ανάλογα με τα δικά τους; Κι αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν στην ανθρωπότητα οι διοργανωτές της τελετής Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πλήθος επωνύμων, αλλά και 60.000 θεατών. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rr7fkgks7d)

Όπως ακριβώς συνέβη και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που προηγήθηκαν, η εκκίνηση των αγώνων δεν δόθηκε - όπως παραδοσιακά συμβαίνει - σε κάποιο στάδιο, αλλά σε μια υπαίθρια σκηνή που είχε δημιουργηθεί από τα Ηλύσια Πεδία ως την περίφημη Place de la Concorde. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rtorjv3oqp)

Η γιορτή του ανθρώπινου σώματος

Το θέαμα ήταν, ομολογουμένως, φαντασμαγορικό, ενδεχομένως πιο ευρηματικό και δεδομένα πιο ανθρώπινο από εκείνο της πολυσυζητημένης τελετής έναρξης της 26ης Ιουλίου εκείνο το βροχερό βράδυ στις όχθες του Σηκουάνα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rslf391w1d)

Μουσική, χρώματα, και πάνω απ' όλα... τρελό κέφι από ανθρώπους που χόρευαν καθισμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια, που έστελναν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα! Χορευτές με προσθετικά μέλη, με βοηθήματα, μα πάνω απ' όλα με μια πανίσχυρη καρδιά που τους βοηθά να υπερπηδούν κάθε εμπόδιο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rlw5mxgh0h)

Ο σκηνοθέτης Τομά Ζουλί και ο χορογράφος Αλεξάντερ Έκμαν, θέλησαν να αφιερώσουν ολόκληρη την τελετή έναρξης στο ανθρώπινο σώμα και τα παράδοξά του. Γι' αυτό και τα περισσότερα σκέλη του σόου στηρίζονταν στη διαρκή κίνηση των πρωταγωνιστών πάνω στην εντυπωσιακή σκηνή, με το αστέρι του παγκοσμίου φήμης χορευτή, Μούσα Μότα, να λάμπει εκτυφλωτικό! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ru7ud2s57l)

Η παρέλαση των αθλητών και η ελληνική αποστολή

Απόλυτοι πρωταγωνιστές της βραδιάς, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους 4.400 αθλητές και τους περίπου 1.600 συνοδούς από 168 χώρες που θα λάβουν μέρος στα 549 αγωνίσματα 22 διαφορετικών αθλημάτων από το πρωί της Πέμπτης 29/8 έως την Κυριακή 8/9. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rrhk1qzeux)

Ανάμεσά τους και 40 αθλητές και συνοδοί της ελληνικής αποστολής με τον Μανώλη Στεφανουδάκη και την Θεοδώρα Πασχαλίδου να κρατούν περήφανοι τη γαλανόλευκη σημαία και να γνωρίζουν την αποθέωση! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rrsz5f3flt)

Όπως συνέβη, βέβαια, και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους Παραολυμπιακούς υπήρξαν αθλητές που... συζητήθηκαν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους. Όλοι χαμογελαστοί, όλοι ευτυχισμένοι για την παρουσία τους στη μεγάλη γιορτή!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rs6pzmjhv5)

Όπως συνέβη πάντως και στην παρέλαση των αθλητών με το... καραβάκι της εθνικής Ουκρανίας, έτσι και το βράδυ της Τετάρτης η αποστολή της χώρας που μαστίζεται από τη λαίλαπα του πολέμου, ήταν εκείνη που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μερίδιο των χειροκροτημάτων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rt42tlpoyp)

Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς, βέβαια, και η εμφάνιση των διοργανωτών Γάλλων, υπό τους περίφημους ήχους του "Les Champs Elysees" του Τζο Ντασέν! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rt9y605hx5)

Το χαμόγελο των ηρώων της ζωής, τα συγκλονιστικά τους μηνύματα που προβλήθηκαν στη διάρκεια της τελετής και η αισιοδοξία ανθρώπων που δεν έμαθαν να τα παρατούν ποτέ, φώτισε σε μια μαγική βραδιά την ανθρωπότητα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rtclf8vxqx)

Αν και το μεγαλείο των αθλητών αλλά και των συντελεστών που συμμετείχαν στην τελετή έναρξης έμοιαζε δύσκολο να αποδοθεί με λόγια, ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, κατάφερε να προσεγγίσει όσο καλύτερα μπορούσε το μεγαλείο της στιγμής. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rttz2o1cqp)

Η κορύφωση της βραδιάς με το άναμα της φλόγας

Με τον Εμμανουέλ Μακρόν να κυρήσσει την έναρξη των Αγώνων του Παρισιού, είχε φτάσει η στιγμή της παραδοσιακής κορύφωσης της τελετής έναρξης. Ήταν η στιγμή να φωτίσει τον πλανήτη η παραολυμπιακή φλόγα που άναψε στη γενέτειρα των Παραολυμπιακών Αγώνων, το Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ru41ut5y55)

Υπό τους ήχους του πιάνου του Σεμπάστιαν Τεγιέ, η φλόγα έκανε την εμφάνισή της στα Ηλύσια Πεδία στα χέρια του Φλοράν Μανοντού, του Γάλλου Ολυμπιονίκη της κολύμβησης σε μια συμβολική κίνηση παράδοσης της παγκόσμιας αθλητικής σκηνής από τους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων στους ήρωες των Παραολυμπιακών. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3rumzbjdde1)

Ο βωμός με το περίφημο αερόστατο που συνόδευσε τις προσπάθειες των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες απέκτησε ξανά τη λάμψη του δείχνοντας το δρόμο στους πρωταθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων προς τις μεγάλες στιγμές που θα μας χαρίσουν τις επόμενες μέρες στο Παρίσι! Το "born to be alive" που συνόδευε την τελευταία πράξη της τελετής, έμοιαζε με τον ιδανικό επίλογο μιας ξεχωριστής βραδιάς!