Παναθηναϊκός - Λανς: Γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται απεγνωσμένα απόψε τον... Panathinaikos!
Ένα παιχνίδι, μια χρονιά!
Η διατήρηση του πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου και των προνομίων που το συνοδεύουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο περνά απόψε από τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, εκεί που ο Παναθηναϊκός παίζει... ρέστα στη ρεβάνς με τη Λανς για τα playoffs του Conference League.
Πόσο εύκολο είναι να εξηγήσεις σε έναν οπαδό της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, ή του Άρη ότι απόψε το βράδυ πρέπει άπαντες να υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό στη ρεβάνς με τη Λανς;
Δύσκολο, αλλά οφείλουμε να το δοκιμάσουμε αναλύοντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο ξεκίνημα της σεζόν 2024/25. Η χώρα μας άρχισε τη χρονιά κρατώντας στα χέρια της πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα οποία προήλθαν από την περσινή ιστορική κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό και θα "εξαργυρωθούν" το 2025/26. Τι σημαίνει πέντε εισιτήρια;
Δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας στα προκριματικά του Champions League, ένας σε αυτά του Europa (και μάλιστα με ευνοϊκές προϋποθέσεις) και δύο στους καλοκαιρινούς αγώνες του Conference.
Τα "αμείλικτα" δεδομένα για την Ελλάδα στο ranking της UEFA
Για να διατηρήσει τα συγκεκριμένα κεκτημένα, η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει μίνιμουμ στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Αν στο τέλος της σεζόν βρίσκεται χαμηλότερα, αυτομάτως θα της αφαιρεθεί ξανά το πέμπτο εισιτήριο από τη σεζόν 2026/27 και θα πρέπει να… φτύσει αίμα για να το ανακτήσει τα επόμενα χρόνια.
Από τις τρεις διοργανώσεις της UEFA η Ελλάδα – όπως και κάθε μικρομεσαία χώρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου – "καίγεται" να έχει τουλάχιστον μία παρουσία στο League Stage του Champions League και άλλη μία σε αυτό του Conference League.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, με την εφαρμογή του νέου format η UEFA πριμοδοτεί με μεγαλύτερα bonus τις ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League. Άρα οι χώρες που εξασφαλίζουν θέση στο League Stage της συγκεκριμένης διοργάνωσης, μέσω της διαδικασίας των προκριματικών, αποκτούν τεράστια βαθμολογικά οφέλη.
Ενδεικτικό το παράδειγμα της Ελβετίας, που μετά την μεγαλειώδη πρόκριση της Γιουνγκ Μπόις επί της Γαλατασαράι, εκτοξεύτηκε στο ranking της UEFA και ήδη προσπέρασε την Ελλάδα, ρίχνοντας τη χώρα μας κάτω από την προνομιούχο 15η θέση.
Η Παναθηναϊκός και η αναγκαία παρουσία ελληνικής παρουσίας στο League Stage του Conference League
Με την ολοκλήρωση των playoffs, λοιπόν, απόψε το βράδυ η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο πριν καν ξεκινήσει το… κυρίως πιάτο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μένοντας με δύο μόνο ομάδες (Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) και μάλιστα αμφότερες στο League Stage του Europa League. Εκεί που ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων που θα δώσουν θα είναι επιπέδου Champions League, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από… μπόνους Champions League.
Σε ποια διοργάνωση θα μπορούσε μια ελληνική ομάδα να συγκεντρώσει μαζικά βαθμούς και να θεωρεί ότι μπορεί να προκριθεί τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά; Στο Conference League. Εκεί που θα βρεθούμε χωρίς εκπρόσωπο αν μετά την ΑΕΚ αποχαιρετήσει και ο Παναθηναϊκός πρόωρα τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Αν συμβεί αυτό, στη συνέχεια της σεζόν θα χρειαστεί μια νέα ιστορική υπέρβαση είτε από τους Πειραιώτες, είτε από τους Θεσσαλονικείς για να… ρεφάρουμε τη ζημιά και να ελπίζουμε σε διατήρηση στη 15η ή σε καλύτερη θέση.
Αν, αντίθετα, η χώρα μας εκπροσωπηθεί στην κλήρωση της Παρασκευής στο Μονακό από τρεις πρεσβευτές, τότε οι πιθανότητες διατήρησης του πέμπτου εισιτηρίου θα είναι και αρκετές και ρεαλιστικές.
Θέλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε να έχουμε στα χέρια μιας δεύτερη θέση στα προκριματικά του Champions League για να έχουμε πιθανότητες να δούμε την αγαπημένη μας ομάδα (όποια κι αν είναι αυτή) να διεκδικεί την παρουσία της σε ένα πρωτάθλημα που συμμετέχουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες;
Θέλουμε να διατηρήσουμε το πέμπτο εισιτήριο που θα δίνει νόημα στη διεξαγωγή δύο γκρουπ playoffs στη Super League, με όλες τις θετικές συνέπειες που τη συνοδεύουν;
Αν το θέλουμε, τότε απόψε πρέπει να ευχόμαστε να εμφανιστεί στον αγωνιστικό χώρο του κατάμεστου ΟΑΚΑ ένας… Panathinaikos αντάξιος της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του!
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".