Με τη διεξαγωγή της κλήρωσης του UEFA Champions League το βράδυ της Πέμπτης, η νέα εποχή των διοργανώσεων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (το League Phase ή League Stage) συστήθηκε στο ευρύ κοινό, προκαλώντας τεράστια προσμονή για την έναρξή της.

Εξίσου μεγάλη είναι και η προσμονή για την κλήρωση του… μικρού Champions League, του UEFA Europa League, η οποία θα πραγματοποιηθερί σήμερα το μεσημέρι (στις 14.00), στο “Γκριμάλντι Φόρουμ” του Μονακό. Εκεί που ανάμεσα στις 36 ομάδες που θα πάρουν θέση στην εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος θα υπάρχουν και δύο… Έλληνες δρομείς: Ο κάτοχος του Conference League, Ολυμπιακός, του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και ο εξαιρετικά φιλόδοξος πρωταθλητής ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζετε για την κλήρωση αλλά και συνολικά για τη League Phase που ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με την όγδοη και τελευταία αγωνιστική στις 29 Ιανουαρίου;

Πως θα διεξαχθεί η κλήρωση του League Phase του Europa League

36 ομάδες από 22 διαφορετικές χώρες θα λάβουν μέρος στην κλήρωση του League Phase χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

Κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ παιχνίδια (τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός) απέναντι σε δύο ομάδες κάθε γκρουπ.

Οι ομάδες θα μάθουν σήμερα στο Μονακό τους οκτώ αντιπάλους τους, τα παιχνίδια που θα δώσουν ως γηπεδούχοι και ως φιλοξενούμενοι, αλλά το ακριβές πρόγραμμα των αγώνων τους και η σειρά των αναμετρήσεων θα ανακοινωθούν το Σάββατο 31/8.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν μπορούν να κληρωθούν μαζί και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τρεις αντιπάλους από την ίδια χώρα (π.χ. τρεις ολλανδικές, ή τρεις τουρκικές). Αντίθετα μπορεί να προκύψουν κοινοί αντίπαλοι για τους δύο Έλληνες πρεσβευτές.

Η κλήρωση θα ξεκινήσει με τις ομάδες που βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και θα ολοκληρωθεί με εκείνες που έχουν τοποθετηθεί στο τέταρτο. Κάθε ομάδα θα παίρνει τη θέση της στην κλήρωση με τον… παραδοσιακό τρόπο (μπολ και μπαλάκι) και αν συνεχεία θα μαθαίνει τους οκτώ αντιπάλους της μέσω υβριδικού συστήματος, όπως συνέβη και την Πέμπτη στην κλήρωση του Champions League.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3sjk53nz6qp)

Βάσει των εκατοντάδων χιλιάδων προσομοιώσεων που έχουν γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες από τους ανθρώπους της UEFA το όριο πρόκρισης της 24ης θέσης στο Europa League θα κυμανθεί από τους 7,6 έως τους 7,8 βαθμούς. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα θα πρέπει να μετρήσει μίνιμουμ δύο νίκες και δύο ισοπαλίες στα οκτώ παιχνίδια της για να προκριθεί τουλάχιστον στα playoffs.

Υπό αυτή την έννοια, θα είναι χρήσιμο για τις δύο ελληνικές ομάδες να έχουν στις έδρες τους μια τετράδα αγώνων, στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώσουν αυτούς τους 8 βαθμούς και εν συνεχεία να ψάξουν εκτός Ελλάδος την υπέρβαση που θα τους οδηγήσει στα ψηλότερα στρώματα της βαθμολογίας.

1o γκρουπ δυναμικότητας: Φέρτε τον… Ζαφείρη στην Ελλάδα

Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας βρίσκονται ορισμένα παραδοσιακά “μεγαθήρια” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι εννιά υποψήφιοι αντίπαλοι για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (με τις δύο ελληνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν έναν εκτός και έναν εντός έδρας) είναι:

Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτο, Άγιαξ, Ρέιντζερς, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λάτσιο, Τότεναμ, Σλάβια Πράγας. 

Είναι σαφές ότι το ιδανικό σενάριο για τις δύο ελληνικές ομάδες είναι να αντιμετωπίσουν ως γηπεδούχοι τη Σλάβια Πράγας του Χρήστου Ζαφείρη, που είναι σαφώς η πιο προσιτή αντίπαλος από τις εννιά. Ευπρόσδεκτη θα ήταν και μια συνάντηση με τον προβληματικό φετινό Άγιαξ, που κάθε άλλο παρά μας… τρόμαξε στα παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό.

Μεγάλη σημασία θα έχει για Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς να αποφύγουν… επισκέψεις των μεγάλων φαβορί της διοργάνωσης (π.χ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρόμα) σε “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και Τούμπα.

Η καλύτερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Σλάβια Πράγας (εντός), Άγιαξ (εκτός).
Η χειρότερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εντός), Ρόμα (εκτός).

2ο γκρουπ δυναμικότητας: Το… τέλειο δίδυμο Μακάμπι Τελ Αβίβ και Φερεντσβάρος

Στο δεύτερο γκρουπ (στο οποίο μετέχουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) οι υποψήφιοι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων δεν είναι εννιά, αλλά εφτά: Ρεάλ Σοσιεδάδ, Άλκμααρ, Μπράγκα, Λιόν, Φενερμπαχτσέ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φερεντσβάρος

Καλό θα είναι να αποφύγουν αμφότεροι οποιαδήποτε μονομαχία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ (είτε εντός, είτε εκτός έδρας), αλλά και μια επίσκεψη σε Λιόν, ή Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα ενδεχόμενο συναπάντημα με Μακάμπι Τελ Αβίβ ή Φερεντσβάρος μοιάζει… άκρως ελκυστικό.

Απαραίτητη διευκρίνηση. Με δεδομένη την παρουσία τριών τουρκικών ομάδων στην κληρωτίδα (Φενερμπαχτσέ, Γαλατασαράι, Μπεσίκτας), άρα και αυξημένη πιθανότητα να υπάρξουν ελληνοτουρκικές μονομαχίες, ίσως το πιο επιθυμητό ζευγάρωμα με τους γείτονες είναι να έρθει η Φενέρ στα μέρη μας…

Η καλύτερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Φερεντσβάρος (εντός), Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός).
Η χειρότερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Ρεάλ Σοσιεδάδ (εντός), Λιόν (εκτός)

3ο γκρουπ δυναμικότητας: Μακριά από… δύσκολα ταξίδια

Στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας μεγάλη σημασία θα έχει ο βαθμός δυσκολίας του ταξιδιού που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν οι δύο ελληνικές ομάδες. Υπάρχουν έδρες σαφώς πιο προσιτές να επισκεφτούν και κάποιες άκρως ανεπιθύμητες. Ιδιαίτερα μια επίσκεψη στην Πόλη για γειτονικό ντέρμπι με τη Γαλατά, καλό είναι να αποφευχθεί.

Αντίθετα ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Ντιναμό Κιέβου σε ουδέτερη έδρα, ίσως να είναι ένα άκρως επιθυμητό σενάριο.

Οι εννιά ομάδες που βρίσκονται στο γ’ γκρουπ της κλήρωσης είναι οι εξής: Καραμπάγκ, Γαλατασαράι, Βικτόρια Πλζεν, Μπόντο Γκλιμτ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Ντινάμο Κιέβου, Λουντογκόρετς, Μίντιλαντ, Μάλμε.

Η καλύτερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Μίντιλαντ (εντός), Ντινάμο Κιέβου (εκτός).
Η χειρότερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Βικτόρια Πλζεν (εντός), Γαλατασαράι (εκτός).

4ο γκρουπ δυναμικότητα: Όχι… Βαλβέρδε!

Το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας αντανακλά και το βαθμό δυσκολίας του League Phase του φετινού Europa League. Υπάρχουν σε αυτό εκπρόσωποι των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με πρώτη και καλύτερη την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, μια από τις πιο… ανεπιθύμητες (ενδεχομένως και την πιο ανεπιθύμητη) αντίπαλο και από τις 34 που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Οι εννιά ομάδες που βρίσκονται στο δ’ γκρουπ της κλήρωσης είναι οι εξής: Αθλέτικ Μπιλμπάο, Χοφενχάιμ, Νις, RFS, Άντερλεχτ, Τβέντε, Στεάουα Βουκουρεστίου, Μπεσίκτας, Έλφσμποργκ

Η ιδανική κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Έλφσμποργκ (εντός), RFS (εκτός).
Η χειρότερη κλήρωση για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ: Αθλέτικ Μπιλμπάο (εντός), Μπεσίκτας (εκτός).

Συνολικά, λοιπόν, μια εικόνα της πιο επιθυμητής και τις πιο... ανεπιθύμητης κλήρωσης για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (πάντα σε θεωρητικό επίπεδο) θα είχε ως εξής: 

Το ιδανικό σενάριο κλήρωσης για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Σλάβια Πράγας, Φερεντσβάρος, Μίντιλαντ, Έλφσμποργκ
ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Άγιαξ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντινάμο Κιέβου, RFS

Το χειρότερο σενάριο κλήρωσης για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βικτόρια Πλζεν, Αθλέτικ Μπιλμπάο
ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Ρόμα, Λιόν, Γαλατασαράι, Μπεσίκτας

Πως θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα του Europa League

Οι 36 ομάδες τοποθετούνται σε ενιαία βαθμολογία και όλες ξεκινούν με μηδέν βαθμούς. To σύστημα βαθμολόγησης είναι αυτό που υπάρχει σε όλες τις διοργανώσεις: 3 βαθμοί για τη νίκη, 1 για την ισοπαλία, κανένας για την ήττα.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1 έως 8 προκρίνονται απ' ευθείας στους "16", με αυτές που θα βρεθούν στην 1η και τη 2η θέση της βαθμολογίας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες στους επόμενους γύρους πριν τον τελικό.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 έως 16 θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 17 έως 24 σε διπλούς αγώνες playoffs και οι νικήτριες των οκτώ ζευγαριών θα είναι εκείνες που θα συμπληρώσουν την τελική 16άδα της διοργάνωσης.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση της βαθμολογίας αποκλείονται από τα Κύπελλα Ευρώπης και δεν συνεχίζουν σε άλλη διοργάνωση.

Οι ημερομηνίες των αγώνων του League Phase του Europa League

1η αγωνιστική: 25-26 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
7η αγωνιστική: 23 Ιανουαρίου 2025
8η αγωνιστική: 30 Ιανουαρίου 2025 *(τα παιχνιδια της τελευταίας αγωνιστικής διεξάγονται όλα ίδια μέρα και ώρα)