Ο Παναθηναϊκός είναι εδώ, το ελληνικό ποδόσφαιρο φωνάζει δυναμικά παρών στις κληρώσεις της Παρασκευής με τρεις εκπροσώπους και τελικά η μεγάλη ευκαιρία εκπροσώπησης της χώρας μας στο Conference League, δεν χάθηκε!

Με τους “πράσινους” να θριαμβεύουν επί της πολύ ισχυρής Λανς στο “ηφαίστειο” του ΟΑΚΑ, το συγκρότημα του Ντιέγκο Αλόνσο όχι μόνο διατήρησε ολοζώντανες τις ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου για εξασφάλιση μίνιμουμ της 15ης θέσης στη βαθμολογία της UEFA (άρα και την διατήρηση πέμπτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου), αλλά άνοιξε την πόρτα μιας ιστορικής ευκαιρίας για δική του ολική επιστροφή στην ελίτ των Κυπέλλων Ευρώπης.

Η αλλαγή στο format, η διεύρυνση του League Phase με τη συμμετοχή 36 ομάδων, αλλά κυρίως η παύση της μεταφοράς ομάδων από το Europa στο Conference League μεσούσης της σεζόν, συνθέτουν για τον Παναθηναϊκό ένα μονοπάτι που μπορεί να τον οδηγήσει μετά από πολλά χρόνια τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Πως θα διεξαχθεί η κλήρωση του League Phase του Conference League

36 ομάδες από 30 (!) διαφορετικές χώρες θα συμμετέχουν στην κλήρωση του League Phase του Conference League που θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 15.30 στο Μονακό.

Οι ομάδες θα χωριστούν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας των έξι ομάδων και καθεμία θα δώσει έξι παιχνίδια (τρία εντός και τρία εκτός). Θα αντιμετωπίσει ως γηπεδούχος μια ομάδα είτε από το 1ο, είτε από το 2ο γκρουπ, μια ομάδα είτε από το 3ο, είτε από το 4ο γκρουπ και μια ομάδα είτε από το 5ο, είτε από το 6ο γκρουπ και τα άλλα τρία παιχνίδια (με τους ίδιους συσχετισμούς) θα τα δώσει ως φιλοξενούμενη.

Οι ομάδες θα μάθουν σήμερα στο Μονακό τους έξι αντιπάλους τους, τα παιχνίδια που θα δώσουν ως γηπεδούχοι και ως φιλοξενούμενοι, αλλά το ακριβές πρόγραμμα των αγώνων τους και η σειρά των αναμετρήσεων θα ανακοινωθούν το Σάββατο 31/8.

Η κλήρωση θα ξεκινήσει με τις ομάδες που βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και θα ολοκληρωθεί με εκείνες που έχουν τοποθετηθεί στο τέταρτο. Κάθε ομάδα θα παίρνει τη θέση της στην κλήρωση με τον… παραδοσιακό τρόπο (μπολ και μπαλάκι) και αν συνεχεία θα μαθαίνει τους οκτώ αντιπάλους της μέσω υβριδικού συστήματος, όπως συνέβη και την Πέμπτη στην κλήρωση του Champions League.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3sjk53nz6qp)

Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται ο χάρτης της σημερινής κλήρωσης και ποια είναι τα πλέον επιθυμητά και τα πλέον ανεπιθύμητα σενάρια για τον Παναθηναϊκό. 

1ο γκρουπ δυναμικότητας: Μακριά από Τσέλσι και Μπέτις

Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης ξεχωρίζει αναμφισβήτητα το όνομα της Τσέλσι, της ομάδας που εκκινεί τη διοργάνωση ως απόλυτο φαβορί για να την κατακτήσει. Αυτονόητο, λοιπόν, είναι ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να αποφύγει τους Άγγλους, όπως και τους Ισπανούς της Μπέτις.

Οι ομάδες που βρίσκονται στο α’ γκρουπ της κλήρωσης είναι:  Τσέλσι, Κοπεγχάγη, Γκεντ, Φιορεντίνα, ΛΑΣΚ, Μπέτις.

Για τους “πράσινους” θα είναι ευχής έργον να “τραβήξουν” από την κληρωτίδα είτε τη Γκεντ, είτε τη ΛΑΣΚ και μάλιστα να τις αντιμετωπίσουν ως γηπεδούχοι στο ΟΑΚΑ.

Η καλύτερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: ΛΑΣΚ (εντός)
Η χειρότερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Τσέλσι (εντός)

2ο γκρουπ δυναμικότητας: Να αποφύγει κάποιο… επικίνδυνο ταξίδι

Από το δεύτερο γκρουπ της κλήρωσης, κιόλας, απουσιάζουν κάποια παραδοσιακά “θηρία” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θα μπορούσαν να… τρομάξουν το “τριφύλλι”. Χωρίς ίχνος υπερβολή όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι που μπορεί να συναντήσει ο Παναθηναϊκός από το 2ο έως το 6ο γκρουπ της κλήρωσης, είναι ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας από τη Λανς.

Οι ομάδες που μετέχουν στο β’ γκρουπ της κλήρωσης είναι:  Μπασακσεχίρ, Μόλντε, Λέγκια Βαρσοβίας, Χαντενχάιμ, Τζουργκάρντεν, ΑΠΟΕΛ

Αν ο Παναθηναϊκός δώσει εκτός έδρας τον αγώνα από το συγκεκριμένο γκρουπ, προφανώς θέλει να αποφύγει δύσκολα ταξίδια σε έδρες όπως αυτές της Μπασακσεχίρ, της Λέγκια και της πρωτάρας γερμανικής Χανετνχάιμ.

Ενδεχομένως η σουηδική Τζουργκάρντεν να μοιάζει ιδανική επιλογή, όπου κι αν την αντιμετωπίσουν οι “πράσινοι”.

Η καλύτερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Τζουργκάρντεν (εκτός)
Η χειρότερη κλήρωση για τον Παναθηναικό: Χαντενχάιμ (εκτός)

3ο γκρουπ δυναμικότητας: Γηπεδούχος να ‘ναι, κι όποια να ‘ναι…

Η επιθυμία του Παναθηναϊκού για το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας δεν αφορά τόσο την ταυτότητα του αντιπάλου που θα προκύψει, όσο την έδρα που θα διεξαχθεί το παιχνίδι.

Με δεδομένο ότι το “τριφύλλι” θα δώσει ένα εντός και ένα εκτός έδρας παιχνίδι με αντιπάλους από το 3ο και το 4ο γκρουπ, θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό αν βρεθεί στο ΟΑΚΑ ομάδα από το 3ο καθώς στο 4ο υπάρχουν πολλές βατές έδρες να επισκεφτεί για διπλό!

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο 3ο γκρουπ της κλήρωσης είναι οι εξής: Ραπίντ Βιέννης, Ομόνοια, Ελσίνκι, Γκιμαράες, Αστάνα, Ολίμπια Λιουμπλιάνα

Η καλύτερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Ελσίνκι (εντός)
Η χειρότερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Ραπίντ Βιέννης (εκτός)

4ο γκρουπ δυναμικότητας: Μεγάλες ευκαιρίες για διπλό

Οι περισσότερες ομάδες που βρίσκονται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο τριάδες. Μια με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και μία με σαφώς πολύ χαμηλότερο.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο 4ο γκρουπ της κλήρωσης είναι οι εξής: Σερκλ Μπριζ, Σάμροκ Ρόβερς, TNS, Λουγκάνο, Χαρτς, Μλάντα Μπόλεσλαβ

Θεωρητικά μια μονομαχία με Σερκλ Μπριζ, Λουγκάνο, ή Μλάντα Μπόλεσλαβ θα είναι πολύ πιο δύσκολο από αυτή με κάποιο εκπρόσωπο της Βρετανίας (Σάμροκ, Νιου Σέιντς, Χαρτς).

Αν κρίνουμε από την εικόνα της Σάμροκ στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ μια επίσκεψη στο Δουβλίνο μόνο ανεπιθύμητη δεν φαντάζει!

Η καλύτερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Σάμροκ Ρόβερς (εκτός)
Η χειρότερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Σερκλ Μπριζ (εντός)

5ο γκρουπ δυναμικότητας: Να αποφύγει Γιαγκελόνια και Σεντ Γκάλεν

Το γκρουπ στο οποίο βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός, άρα οι πιθανοί αντίπαλοι από εδώ είναι πέντε: Πετροκούμπ, Σεν Γκάλεν, Γιαγκελόνια, Μπάτσκα Τόπολα, Μπόρατς.

Το “τριφύλλι” θα ήθελε να αποφύγει μια μονομαχία με την ελβετική Σεν Γκάλεν ή την πρωταθλήτρια Πολωνίας, Γιαγκελόνια, αλλά ακόμη κι αυτές αν προκύψουν θα ήθελε από αυτό το γκρουπ να προκύψει ένα από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια του.

Η καλύτερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Μπόρατς Μπάνια Λούκα (εντός)
Η χειρότερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Γιαγκελόνια (εκτός)

6ο γκρουπ δυναμικότητας: Καλώς τη… Νόα

Στο 6ο γκρουπ ξεχωρίζει ασφαλώς η παρουσία της απίθανης Νόα, της ομάδας που… στοίχειωσε τα ευρωπαϊκά όνειρα της ΑΕΚ και έθεσε σε κίνδυνο τα προνόμια που απολαμβάνει ξανά από φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μην κοροϊδευόμαστε! Απέναντι στις ομάδες του 6ου γκρουπ ένας σοβαρός Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει τη νίκη είτε παίξει εντός, είτε εκτός έδρας. Ενδεχομένως ο Αλόνσο να ήθελε να αποφύγει μια μονομαχία με την Πάφο, καθώς οι ελληνοκυπριακές μονομαχίες κρύβουν πάντα παγίδες.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο 6ο γκρουπ δυναμικότητας είναι οι εξής: Τσέλιε, Ντινάμο Μινσκ, Πάφος, Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ, Νόα, Λάρνε

Η καλύτερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Λάρνε (εκτός)
Η χειρότερη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό: Πάφος (εντός)

Συνολικά λοιπόν, το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο κλήρωσης (πάντα σε θεωρητικό επίπεδο) για τον Παναθηναϊκό θα είχε ως εξής:

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: ΛΑΣΚ (εντός), Τζουργκάρντεν (εκτός), Ελσίνκι (εντός), Σάμροκ Ρόβερς (εκτός), Μπόρατς Μπάνια Λούκα (εντός), Λάρνε (εκτός)
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: Τσέλσι (εντός), Χαντενχάιμ (εκτός), Ραπίντ Βιέννης (εκτός), Σερκλ Μπριζ (εντός), Γιαγκελόνια (εκτός), Πάφος (εντός)

Πότε διεξάγονται τα παιχνίδια του League Phase του Conference League

1η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
2η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
4η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 19 Δεκεμβρίου 2024