Αν κάποιος φανατικός φίλος της Premier League είχε παρακολουθήσει τα δύο πρώτα παιχνίδια της Μπράιτον απέναντι σε Έβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έτυχε να χαζέψει το πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης των "γλάρων" με την Άρσεναλ, θα αντιλήφθηκε πλήρως γιατί η φετινή έκδοση των "κανονιέρηδων" του Μίκελ Αρτέτα αποτελεί για τους αναλυτές του αγγλικού ποδοσφαίρου την πιο σημαντική απειλή για τη Μάντσεστερ Σίτι στην προσπάθεια των πρωταθλητών του Πεπ Γκουαρδιόλα να φτάσουν στον πέμπτο διαδοχικό τίτλο. 

Ήταν τόσο κυριαρχικό το ποδόσφαιρο των Λονδρέζων, τόσο... αμείλικτος ο τρόπος που έπιασαν από το λαιμό το εξαιρετικό συγκρότημα του 31χρονου Φαμπιάν Χούρτσελερ, που άφησε άφωνους ακόμη και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της Άρσεναλ. Και ήταν ένα μικρό δείγμα γραφής για τις φετινές της δυνατότητες, με δεδομένο ότι καμιά ομάδα δεν είναι έτοιμη σε τόσο πρώιμο στάδιο της σεζόν. 

Στο φινάλε του μεσημεριού, αντίθετα, ο ίδιος φίλος του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη, θα πάλευε να φανταστεί πόσους ακόμη διαφορετικούς τρόπους θα ανακαλύψουν στο Λονδίνο για να... βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους! Αυτή τη φορά την "πάτησαν" από έναν παίκτη που δεν μας έχει συνηθίσει στα "αυτογκόλ". Γιατί το σενάριο της αναμέτρησης του "Έμιρεϊτς" (που τελικά ολοκληρώθηκε με 1-1) άλλαξε ολοκληρωτικά χάρη σε μια από τις πιο "χαζές" αποβολές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Premier League, η οποία έφερε τη σφραγίδα του Ντέκλαν Ράις. 

Η Άρσεναλ άξιζε το γκολ στο πρώτο τέταρτο και το βρήκε στο 38' με τον Χάβερτς

Με τον Αρτέτα να επιβραβεύει τον Λεάντρο Τροσάρ για την εξαιρετική του απόδοση - αλλά και το γκολ που σημείωσε στο "Βίλα Παρκ" πριν από μία εβδομάδα - και να τον ξεκινά βασικό στη θέση του Μαρτινέλι (παρά τα... μουτράκια του Βέλγου στο Μπέρμιγχαμ), η Άρσεναλ θέλησε να κυριαρχήσει από το πρώτο δευτερόλεπτο, αλλά λίγο η φλυρία του Σάκα και λίγο οι εξαιρετικές τοποθετήσεις Φερμπρούγκεν δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να "ανοίξουν" από νωρίς το σκορ. 

Τελικά βρήκαν το γκολ που αναζητούσαν στο 38' όταν ο Σάκα εκμεταλλεύτηκε την κάκιση λειτουργία των αμυντικών της Μπράιτον, έβγαλε τετ α τετ τον Χάβερτς και ο Γερμανός με υπέροχη "λόμπα" από το ύψος της περιοχής νίκησε στο τετ α τετ τον Ολλανδό τερματοφύλακα. 

Παρουσία του νέου της αποκτήματος, του Ραχίμ Στέρλινγκ, στις κερκίδες οι "κανονιέρηδες" ήθελαν να ανεβάσουν περισσότερο τι ρυθμό τους στην επανάληψη, αλλά δεν υπολόγιζαν ότι θα απειλούνταν από... δικά τους πόδια! 

Το απίθανο "αυτογκόλ" του Ράις που έβαλε... φωτιά στο παιχνίδι

Μέχρι το παιχνίδι της Άρσεναλ με την Μπράιτον ο Ντέκλαν Ράις δεν είχε αποβληθεί ποτέ ξανά στην καριέρα του σε 244 παιχνίδια στην Premier League, όχι μόνο με τη φανέλα της Άρσεναλ, αλλά και με αυτή της Γουέστ Χαμ. Και στο 48' είδε τον Κάβανα να τον στέλνει πρόωρα στα αποδυτήρια για τον πιο... απίθανο λόγο! 

Η Μπράιτον είχε κερδίσει ένα φάουλ στην πλάγια γραμμή στο ύψος της δικής της περιοχής σε μια εντελώς ακίνδυνη φάση για τους "κανονιέρηδες". Αντί, λοιπόν, ο Ράις να απομακρυνθεί επιστρέφοντας στο χώρπ του κέντρου, επέλεξε να κλωτσήσει ελαφρώς την μπάλα, την ώρα που ο Βέλτμαν ετοιμαζόταν να εκτελέσει την παράβαση. 

Με τον διεθνή Άγγλο μέσο να έχει "κιτρινιστεί" από το πρώτο ημίχρονο ο Κάβανα δεν δίστασε να του βγάλει δεύτερη κάρτα - εξαντλώντας κάθε όριο αυστηρότητάς του, αλλά δρώντας τυπικά εντός πλαισίου κανονισμού, μιας και ο "δράστης" εμπόδισε τη φυσική ροή του παιχνιδιού - με τον Ντέκλαν Ράις να βγαίνει από τα ρούχα του και τον Αρτέτα να αδυνατεί να πιστέψει το λόγο για τον οποίο έμπλεξε ο παίκτης του στη συγκεκριμένη "εξυπνάδα"! 

Μέχρι να συνέλθουν από το σοκ της αποβολής οι γηπεδούχοι και μέχρι να αποφασίσει ο Αρτέτα να καλύψει το κενό στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του, αντικαθιστώντας τον Τροσάρ με τον Καλαφιόρι, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Στο 58' ο Ράγια έσωσε την εστία του σε τετ α τετ με τον Γουέλμπεκ, αλλά ήταν αδύνατο να πράξει το ίδιο και στο ριμπάουντ που πήρε ο Ζοάο Πέδρο με τον Βραζιλιάνο να ισοφαρίζει σε 1-1. 

O "δαίμονας" Μιτόμα και το... ροντέο των χαμένων ευκαιριών στο φινάλε

Με τους παίκτες του Αρτέτα να έχουν χάσει πλήρως την αυτοσυγκέντρωσή τους και αντίθετα εκείνους του Χούρτσελερ να "ξεχείλίζουν" από αυτοπεποίθηση, η Μπράιτον ήταν η ομάδα που είχε εγκατασταθεί πλέον για τα καλά στα αντίπαλα καρέ. Και με τον Καουρού Μιτόμα να είναι... κίνδυνος - θάνατος σε κάθε του προσπάθεια, οι "γλάροι" φλέρταραν έντονα και με δεύτερο γκολ.  

H μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς, όμως, ήρθε από "ερυθρόλευκα" πόδια! Στο 75' ο Χάβερτς εμφανίστηκε από το πουθενά σε δεύτερο τετ α τετ μετά από τη φάση του γκολ απέναντι στον Φερμπρούγκεν, αλλά ο Ολλανδός πήρε προσωπική ρεβάνς σώζοντας με το πόδι την ομάδα του από δεύτερο γκολ. 

Με την Μπράιτον να κυνηγά τη νίκη, αφήνοντας όμως πολλά κενά στην άμυνά της, και την Άρσεναλ να προσπαθεί να "χτυπήσει" στις αντεπιθέσεις το παιχνίδι άρχισε να ισορροπεί σε μια κλωστή με τις δύο ομάδες να φτάνουν αμφότερες κοντά στο γκολ, αλλά Ράγια και Φερμπρούγκεν να... παίρνουν την μπουκιά απ' το στομα των αντιπάλων τους. 

To 1-1 δεν έμελλε να αλλάξει μέχρι το φινάλε και ο Μίκελ Αρτέτα είδε την ομάδα του να... κλωτσάει την ευκαιρία να εδραιωθεί στην κορυφή της Premier League, με τον ίδιο "φθηνό" τρόπο που κλώτσησε την μπάλα ο Ντέκλαν Ράις στη φάση της αποβολής του. Και ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν ο Ισπανός παραμονές των πρώτων μεγάλων ντέρμπι της χρονιάς, καθώς μετά τη διακοπή των εθνικών ομάδων η Άρσεναλ θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαδοχικά Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι.