Η Εθνική Ελλάδος αφού συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (02/09) στο ξενοδοχείο όπου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε με λόγια καρδιάς στους Έλληνες διεθνείς με τους οποίους είχε την πρώτη γνωριμία ως νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, στη συνέχεια η ελληνική αποστολή πήγε στις εγκαταστάσεις του Ατρομήτου για να πραγματοποιήσει την πρώτη της προπόνηση ενόψει των αγώνων που ακολουθούν στο Nations League με την Φινλανδία και την Ιρλανδία.

Ο Γιοβάνοβιτς σε δηλώσεις που παραχώρησε στους εκπροσώπους Τύπου είχε πολλά και... ενδιαφέροντα να πει, σημείωσε ότι στόχος είναι αυτή η γενιά των ποδοσφαιριστών να έχει παρουσία σε μια μεγάλη διοργάνωση, ανέφερε ότι υπολογίζει τόσο στον Κώστα Φορτούνη όσο και στον Δημήτρη Κουρμπέλη, ενώ σχολίασε ότι θα είναι ικανοποιημένος αν η "γαλανόλευκη" θα πάρει την πρόκριση στο παγκόσμιο.

Η δουλειά η δική μου είναι, αν μπορέσω να εκμεταλλευτώ το κομμάτι που χαρακτηρίζει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή", επισήμανε. Για τον Χρήστο Ζαφείρη υπογράμμισε ότι τον εντυπωσίασε η διάθεση του παίκτη να αγωνιστεί για την Εθνική Ελλάδος 

Γιοβάνοβιτς: "Η Εθνική Ελλάδος άξιζε να πάει στο Euro, υπερήφανος που είμαι προπονητής της"

Για την νέα εποχή της Εθνικής και τις σκέψεις του: "Οι σκέψεις μου είναι αισιόδοξες, είναι μία καινούργια πρόκληση και για εμένα. Η Εθνική δεν κατάφερε να προκριθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν κοντά. Άξιζε να πάει στο ευρωπαϊκό βάσει της εικόνας της στα παιχνίδια πριν από αυτό. Είναι κρίμα για τα παιδιά, γιατί έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Τώρα, και για τους ίδιους θα είναι πρόκληση για το Παγκόσμιο. Πέρασαν αρκετά χρόνια να μην εκπροσωπείται το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων σε μία μεγάλη διοργάνωση. Ανυπομονώ να δουλέψω μαζί τους".

Για το πώς αισθάνεται ότι είναι προπονητής της Εθνικής ομάδας: "Περηφάνεια. Στο ποδόσφαιρο, η ζωή στις ομάδες και η ύπαρξή τους, εκφράζει ένα κομμάτι της κοινωνίας. Η Εθνική ομάδα εκφράζει όλους τους Έλληνες. Η δουλειά η δική μου είναι, αν μπορέσω να εκμεταλλευτώ το κομμάτι που χαρακτηρίζει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, να έχουμε μία εικόνα ομάδας που θα μας εκφράζει όλους. Ελπίζω να τα καταφέρω. Να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε στον αγωνιστικό χώρο, να προσπαθήσουμε αυτή η γενιά να έχει παρουσία σε μία μεγάλη διοργάνωση".

Για το πώς θα είναι ικανοποιημένος: "Αν πάμε στο Παγκόσμιο".

Για το πόσο Έλληνας νιώθει: "Μετά από τόσα χρόνια εδώ, πραγματικά αισθάνομαι ένα μέρος αυτής της κοινωνίας, αισθάνομαι ότι είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Γι' αυτό είμαι χαρούμενος που ανέλαβα την ομάδα όλων των Ελλήνων".


"Υπολογίζω σε Φορτούνη και Κουρμπέλη, να υπάρξει περισσότερο κίνητρο για το παγκόσμιο"

Για τον Κώστα Φορτούνη: "Δεν είναι μόνο ο Φορτούνης, αλλά και είναι και ο Κουρμπέλης. Μίλησα με αυτά τα δύο παιδιά, καταλαβαίνω τις θέσεις του αυτό το καλοκαίρι, το σκηνικό γύρω από τη μεταγραφή τους πήρε αρκετό χρόνο. Είμαι χαρούμενος που και οι δύο είναι σε ομάδα. Όσον αφορά τον Φορτούνη έχουμε συζητήσει γι' αυτό το θέμα, είναι στο χέρι του, ξέρει τι σκέφτομαι για τον ίδιο και την Εθνική. Καταλαβαίνω ότι τώρα προτεραιότητά του ήταν να βρει ομάδα. Ξέρει την σκέψη μου. Και ο Κουρμπέλης είναι σε παρόμοια θέση, περίμενα να είναι σε ρυθμό και σε ομάδα. Υπολογίζω και τους δύο εύχομαι να είναι στην επόμενη κλήση μαζί μας".

Για το ταλέντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Μακάρι να μπορούσα να τους προπονώ κάθε μέρα. Ως προπονητής της Εθνικής ομάδας, περισσότερο επιλέγεις παρά προπονείς. Ουσιαστικά, το παιχνίδι πάει στο επικοινωνιακό, μέσω και της Εθνικής, να βελτιώσουμε αυτά τα παιδιά. Και με την εμπειρία μου ξέρω την λαχτάρα και την διάθεση των παιδιών για την Εθνική. Επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν στο ευρωπαϊκό, να έχουν περισσότερο κίνητρο για το παγκόσμιο. Ο Έλληνας έχει και τον εγωισμό, την πίστη και το κουράγιο, για να το καταφέρει. Αυτό χαρακτηρίζει όλους τους Έλληνες παίκτες, αρκεί να τους βοηθήσω να το βγάλουν στο γήπεδο".

Για τις διαφορές που έχει εντοπίσει και τις αλλαγές που σκέφτεται στο αγωνιστικό κομμάτι: "Νομίζω ότι είναι δύσκολο να την απαντήσω, για εμένα είναι κάτι καινούργιο. Μέσα σε λίγες μέρες θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα στιλ παιχνιδιού που θα μας ταιριάζει. Αυτή είναι βασική μου προτεραιότητα. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, επικοινωνιακά είμαστε σε καλό επίπεδο, δεν έχουμε πρόβλημα γλώσσας. Θέλω να βοηθήσω πραγματικά, για να έχουμε αποτέλεσμα, ώστε αυτά τα παιδιά, είτε παίζουν εδώ, είτε στο εξωτερικό, να ολοκληρώσουν τον εαυτό τους με την παρουσία τους σε μία μεγάλη διοργάνωση. Έτσι, μένει σε εκτίμηση όλων των φιλάθλων. Ο Έλληνας αγαπάει το ποδόσφαιρο, μείναμε πίσω όσον αφορά τις μεγάλες διοργανώσεις, ελπίζω να καταφέρουμε να επιστρέψουμε".


"Με εντυπωσίασε η διάθεση του Χρήστου Ζαφείρη, η Εθνική είναι πρόκληση για τους παίκτες"

Για τις κλήσεις του και την φιλοσοφία του για το ρόστερ: "Καταλαβαίνετε πως τώρα είναι δύσκολη περίοδος, υπάρχουν ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη και τα πρωταθλήματά τους, άλλοι που έχουν αγωνιστικό ρυθμό, άλλοι που δεν έχουν συμμετοχή. Από τους ίδιους κρίνεται η παρουσία τους στην Εθνική, πρέπει με την παρουσία του στις ομάδες και στις προπονήσεις να αποδεικνύουν ότι αξίζουν θέση στην ομάδα και να την βλέπουν ως προτεραιότητα. Στην πρώτη κλήση υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός παικτών, γιατί ήθελα να γνωρίσω και τα υπόλοιπα παιδιά. Μπορεί κάποιοι παίκτες που να έχουν παίξει πολλά παιχνίδια με την Εθνική και μπορεί να μην είναι τώρα πρώτες επιλογές στις ομάδες τους, αλλά θέλω να τους γνωρίσω από κοντά και είναι μία ευκαιρία. Μετά ανάλογα την κατάστασή τους και τις ανάγκες να κάνουμε τις επιλογές μας. Ήξερα τον Ζαφείρη ως παίκτη. Με εντυπωσίασε η διάθεση του να παίξει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαδικασία. Έγινε αυτό που ήθελε ο ίδιος. Χαίρομαι που ένας παίκτης 21 ετών ήθελε να παίξει μόνο στην εθνική Ελλάδας.".

Για τις λίγες επιλογές στη μεσαία γραμμή και τους Γαλανόπουλο, Αλεξανδρόπουλο που δεν παίζουν πολύ: "Όλοι έχουμε αδυναμίες. Τα παιδιά δικαιούνται την ευκαιρία τους, παίζουν για την Εθνική τους. Πολλές φορές το κίνητρο και η διάθεση είναι πιο σημαντική από την κατάστασή τους. Εγώ το σκέφτομαι, αλλά και γι αυτούς η Εθνική είναι πρόκληση και η δίψα αναπληρώνει κάποια πράγματα. Όλοι μπορούν να μας δώσουν κάτι".

Για την έλλειψη Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις μεγάλες ομάδες: "Είναι λογικό, σε αυτές τις εποχές ζούμε. Είναι κάτι που η ΕΠΟ μαζί με τις ομάδες, τις ακαδημίες πρέπει να μπει αυτό το θέμα. Ξέρω πόσο περιορίζεται ο χρόνος για τους νέους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο μεγάλες ομάδες, αλλά και οι μικρομεσαίες ομάδες - μην με παρεξηγήσουν - δεν υπάρχουν Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ΕΠΟ και τις ομάδες. Αν το θέμα είναι στις ακαδημίες, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν. Υπάρχει έλλειψη, δεν έχω όμως πολλές γνώσεις σε αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνουν αναλύσεις".